Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Βήμα εξόδου για τον Τζορτζ Σόρος

Αποσύρεται από τα hedge funds και στο εξής θα επενδύει μόνο τα κεφάλαια της οικογένειάς του



Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2011


Τέλος στην καριέρα του ως διαχειριστή των hedge funds βάζει ο δισεκατομμυριούχος γκουρού των επενδύσεων Τζορτζ Σόρος, ο οποίος σύντομα γίνεται 81 ετών. Μέχρι τα τέλη του έτους θα επιστρέψει κεφάλαια ενός δισ. δολαρίων σε επενδυτές ώστε η εταιρεία του Soros Fund Management, αξίας 25,5 δισ. δολαρίων, να επικεντρωθεί στο εξής στη διαχείριση των ενεργητικών που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτόν και την οικογένειά του. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται, σύμφωνα με το Bloomberg, σε επιστολή που εστάλη στους επενδυτές.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους επέλεξαν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στο Soros Fund Management LLC τα τελευταία 40 χρόνια», αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφουν οι δύο γιοι του Σόρος, ο Τζόναθαν και ο Ρόμπερτ, οι οποίοι είναι αντιπρόεδροι της εταιρείας. «Ελπίζουμε ότι στο πέρασμα του χρόνου έχετε ανταμειφθεί για την απόφασή σας».
Με αυτή την κίνηση ολοκληρώνεται η «μεταμόρφωση» του Τζορτζ Σόρος από κερδοσκόπο, ο οποίος το 1992 κέρδισε ένα δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας θα αναγκαζόταν να υποτιμήσει τη στερλίνα, σε φιλάνθρωπο - ρόλο που οραματιζόταν από τότε που σπούδαζε στο London School of Economics ως μετανάστης από την Ουγγαρία, όπως αναφέρει σε κείμενά του.

«Χάρισε» 8 δισ. δολάρια. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει δώσει 8 δισ. δολάρια για να προωθήσει τη δημοκρατία, να καλλιεργήσει την ελευθερία του λόγου, να βελτιώσει την εκπαίδευση και να πολεμήσει τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο, όπως ανέφερε σε πρόσφατο κείμενό του. Επίσης έχει ιδρύσει το Soros Foundation για να προωθεί τα φιλανθρωπικά του σχέδια.
Ο Σόρος ίδρυσε την εταιρεία του το 1973 με «ναυαρχίδα» το fund Quantum, όταν απέκτησε τη φήμη ότι επενδύει με βάση το ένστικτό του, το οποίο στηρίζεται στη δική του επενδυτική φιλοσοφία, γνωστή ως «η θεωρία της ανακλαστικότητας», την οποία ανέλυσε στο βιβλίο του «Η αλχημεία της Χρηματοοικονομίας», που εκδόθηκε το 1994.
Το 2000, όμως, σημείωσε σημαντικές απώλειες εξαιτίας της φούσκας των μετοχών τεχνολογίας, ενώ μετά την αποχώρηση του επικεφαλής επενδυτή του Στάνλεϊ Ντρουκενμίλερ επέστρεψε το μεγαλύτερο κομμάτι των υπό διαχείριση κεφαλαίων (40% των 11 δισ. δολαρίων) στο fund του προκειμένου να επικεντρωθεί στα φιλανθρωπικά έργα.
Τα υπόλοιπα προωθήθηκαν σε άλλους διαχειριστές hedge funds, μέχρι την επιστροφή του Σόρος στην ενεργό διαχείριση το 2007, όταν άρχισε η κρίση.

Τι έχει πει για την Ελλάδα. Στις αρχές Απριλίου ο «γκουρού» των επενδύσεων, ο οποίος έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψή του για την πορεία της ελληνικής κρίσης, βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος μιας ομάδας ελλήνων επιχειρηματιών. Τότε συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, αλλά - όπως είχε τονίσει - θα έπρεπε να έχει σταθερή βοήθεια από την Ευρώπη και η ίδια να μην παρεκκλίνει από το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµά της.
Οσον αφορά την αποχώρησή του, οι γιοι του δήλωσαν ότι έλαβαν την απόφαση εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων περί χρηματοπιστωτικής εποπτείας, οι οποίες επιβάλλουν να εγγραφεί η επιχείρηση στα μητρώα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τον Μάρτιο του 2012 εφόσον συνέχιζε να διαχειρίζεται χρήματα άλλων επενδυτών.
Καθώς η εταιρεία έχει διαχειριστεί ενεργητικό που ανήκει κυρίως στην οικογένεια από το 2000, όταν τα κεφάλαια άλλων επενδυτών ανέρχονται στα 4 δισ. δολάρια, αποφάσισαν ότι θα ήταν λογικότερο να παραμείνουν στα όρια της οικογενειακής επιχείρησης, σύμφωνα με την επιστολή.
Οι νέες ρυθμίσεις υποχρεώνουν τα hedge funds που διαθέτουν πάνω από 150 εκατ. δολάρια ενεργητικό να αναφέρουν πληροφορίες για τους επενδυτές τους, τους εργαζομένους, το ενεργητικό που διαχειρίζονται, πιθανά αντικρουόμενα συμφέροντα και τις δραστηριότητές τους εκτός των επενδυτικών συμβουλών.
Τα funds που θα εγγραφούν στα μητρώα, θα υπόκεινται σε περιοδικούς ελέγχους από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ισχυρή SEC.
«Μέχρι τώρα είχαμε στηριχτεί σε ορισμένες εξαιρέσεις προκειμένου να μην εγγραφούμε στα μητρώα, γεγονός που επέτρεψε σε εξωτερικούς μετόχους των οποίων το συμφέρον ευθυγραμμιζόταν με αυτό της οικογένειας να παραμένουν επενδυτές στην Quantum», ανέφεραν οι γιοι του στην επιστολή.
«Καθώς δεν είναι δυνατές άλλες εξαιρέσεις βάσει των νέων ρυθμίσεων, το Soros Fund Management θα ολοκληρώσει τώρα τη μετάβαση σε μια οικογενειακή εταιρεία, διαδικασία που είχε αρχίσει πριν από έντεκα χρόνια».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου