Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στη φυλακή ο Νορβηγός εκτελεστής- Σοκάρει η κυνική ομολογία του


Δευτέρα, 25 Ιουλίου, 2011

Ενώπιον δικαστή και κεκλεισμένων των θυρών οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/07) ο 32χρονος Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, κατηγορούμενος για τη διπλή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 93, μέχρι στιγμής, ανθρώπους στη Νορβηγία. Την πρώην πρωθυπουργό της χώρας και “μητέρα του έθνους” ήθελε να σκοτώσει, όπως φέρεται να ομολόγησε στο δικηγόρο του. Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτεται, στην Ελλάδα είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων, ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του, χαρακτηρίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή "γενοκτονία των Ελλήνων". Η απολογία του ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μπρέιβικ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη σημερινή Τουρκία, χαρακτηρίζοντας "γενοκτονία" τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Παράλληλα, μιλά για την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ενώ εξαίρει το έργο του Θουκυδίδη, ως προσφορά στο παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο Μπρέιβικ έχει ομολογήσει τις πράξεις του, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε “στυγερές αλλά απαραίτητες”, αφού ήθελε “να αλλάξει την κοινωνία”. “Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση, ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτα το αξιόμεμπτο”, δήλωσε ο δικηγόρος του.
Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Μπρέιβικ θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο, ενώ είχε ζητήσει ανοιχτή και δημόσια διαδικασία, αίτημα που δεν έγινε δεκτό, καθώς θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε το κοινό αίσθημα.
Πάντως, σημειώνεται πως εάν καταδικαστεί, η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί,βάσει της νορβηγικής νομοθεσίας είναι κάθειρξη 21 ετών!

“Ηθελα να σκοτώσω την πρώην πρωθυπουργό”
Δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten, ο Μπρέιβικ φέρεται να “εκμυστηρεύτηκε” στο δικηγόρο του, ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.
Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του, ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί την Παρασκευή (22/07), αλλά ότι καθυστέρησε, αφού εκείνη είχε εκφωνήσει την ομιλία της στο νησάκι Ουτόγια, πριν φτάσει ο Μπρέιβικ.
Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986 και θεωρείται από πολλούς Νορβηγούς “μητέρα του έθνους, ενώ από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Χωρίς αποτέλεσμα η επιχείρηση στο Όσλο
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο ανακοίνωσε επισήμως, ότι η επιχείρηση που διεξήχθη μία ημέρα πριν, στο ανατολικό τμήμα της νορβηγικής πρωτεύουσας, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία, ενώ όπως είπε, “οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι”.
Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ακόμη, ότι ο δράστης του μακελειού δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων, περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο στην κατασκήνωση της νεολαίας, όπου λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.

Ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας μεταξύ των θυμάτων
Ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας, Μέτε-Μάριτ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, συγκαταλέγεται στα θύματα του Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια, όπως ανακοίνωσε το Παλάτι τη Δευτέρα (25/07).
Η εκπρόσωπος του Παλατιού δήλωσε ότι το θύμα ήταν ο Τροντ Μπέρντσεν, 51 ετών, γιός του πατριού της Μέτε-Μάριτ, ο οποίος πέθανε το 2008.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, ο Μπέρντσεν βρισκόταν στο νησί για την ασφάλεια των μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που είχαν κατασκηνώσει εκεί.

Πηγή: Κόσμος, Σοφία Κατσαρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου