Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στο προτελευταίο σκαλί της Moody's τα ελληνικά ομόλογα

Τρεις βαθμίδες κάτω, στο «CA», μας στέλνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης
Τρίτη, 26 Ιουλίου, 2011

Κατά τρεις μονάδες, σε «CA» από «CAA1», υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ο οίκος αξιολόγησης Moody's θέτοντας την οικονομία στον προθάλαμο της χρεοκοπίας.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας βρίσκεται στο 100%, αναφέροντας ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές. Όπως εξηγεί, η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, "σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες".
Εκτιμά ότι το σχέδιο για την Ελλάδα που υιοθέτησε η ευρωζώνη θα υποβοηθήσει στη σταθεροποίηση και εν τέλει στη μείωση του χρέους της χώρας. Προσθέτει, όμως, θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ επί σειρά ετών και θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική απειλή για την εφαρμογή δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η Moody's αναφέρει ότι θα επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων.
Σημειώνεται πως η κατηγορία "CA"  είναι η προτελευταία βαθμίδα στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης του Moody's.
Ψυχραιμία στην Αθήνα
Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αντίθεση με προηγούμενα περιστατικά υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση (Ο Ευαγ. Βενιζέλος βρίσκεται, άλλωστε, στις ΗΠΑ για επαφές με το ΔΝΤ και Αμερικανούς πολιτικούς).
"Πιθανώς, να έχουμε κι άλλες αντιδράσεις. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς για πάρα πολλά χρόνια τώρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο "Ράδιο 9".
"΄Ισως μάλιστα θα πρέπει να κόψει και την συνδρομή του το υπουργείο Οικονομικών, γιατί νομίζω ότι πληρώνει κάποιες συνδρομές και η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτούς τους οίκους για να παίρνει τ’ αποτελέσματα", πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.
"Εμείς, δεν νομίζω ότι τα χρειαζόμαστε πλέον", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών οι αξιολογήσεις των οίκων δεν έχουν καμία πρακτική αξία.

ΣΥΝ: Στο έλεος των αγορών η Ευρώπη

"Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο έλεος των αγορών και ότι η αποσπασματική εφαρμογή ημίμετρων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.
Εκτιμά ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν έδωσε βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους και ζητάει "ανατροπή του σημερινού χρεοκοπημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου σε όλη την Ευρώπη".

Κομισιόν: «Αναμενόμενη» η υποβάθμιση από τη Moody's

Χαμηλούς τόνους κράτησε η ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's.
Εκπρόσωπςο της Κομισιόν σχολίασε ότι ήταν μία εν πολλοίς αναμενόμενη απόφαση και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν προσεκτικά την ανακοίνωση του οίκου.
Σημείωσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την αντίδραση του οίκου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου