Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, 2024

Γιώργος Μουρμούρης

Καταγγέλλει «εκστρατεία δυσφήμισης» σε βάρος της

Την παραίτησή της υπέβαλε το βράδυ της Παρασκευής η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, καταγγέλλοντας «εκστρατεία δυσφήμισης» σε βάρος της.

Τουρκία: Δυσαρέσκεια για τις αυξήσεις στα επιτόκια – Στηρίζει ο Ερντογάν

Σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην twitter) η Έρκαν αναφέρει:

«Όπως γνωρίζει το κοινό, υπηρετώ ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 8 Ιουνίου 2023.

Ως τέκνο της πατρίδας που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε σε αυτά τα εδάφη, για κάθε σπιθαμή των οποίων καταβλήθηκε ένα τίμημα, όταν μου ανατέθηκε αυτό το ιερό καθήκον, ήρθα στη χώρα μου και ανέλαβα το καθήκον μου χωρίς να με νοιάζει η προσωπική μου κατάσταση. Εκείνη την εποχή, είχα βέβαια επίγνωση των δυσκολιών που συνεπάγεται η διατήρηση ενός τόσο απαιτητικού καθήκοντος ως μητέρα ενός παιδιού που δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί. Προκειμένου να υπηρετήσω το κράτος και το έθνος μας, παραμένω προσηλωμένη στο καθήκον μου μέρα και νύχτα ακούραστα μέχρι σήμερα. Σε αυτό το σημείο, το οικονομικό μας πρόγραμμα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες της κύριας τάσης του πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη αυτής της επιτυχίας.

Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως γνωρίζει η κοινή γνώμη, πρόσφατα οργανώθηκε εναντίον μου μια μεγάλη εκστρατεία δυσφήμισης. Προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η οικογένειά μου και, επιπλέον, το αναμάρτητο παιδί μου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε ενάμιση χρόνο, από αυτή τη διαδικασία, ζήτησα από τον κ. Πρόεδρο να με απαλλάξει από το καθήκον μου, το οποίο έχω εκτελέσει με τιμή από την πρώτη ημέρα.

Οφείλω ευγνωμοσύνη στον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών που μου έκανε την τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και στους συναδέλφους μου με τους οποίους κατέχω αυτή τη θέση για σχεδόν 9 μήνες, ο καθένας από τους οποίους εργάστηκε με μεγάλη αφοσίωση μέρα και νύχτα.

Μετά από 22 χρόνια διοικητικής και τραπεζικής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μου στον κ. Πρόεδρο που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα και το έθνος μου, η οποία είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσω στο γιο μου, και που δεν μου στέρησε ποτέ την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Με εκτίμηση.»

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών

Την παραίτηση της ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, που είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και ότι η παραίτηση της Ερκάν ήταν προσωπική της απόφαση.

«Το οικονομικό μας πρόγραμμα,» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού «με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά.

Ο Πρόεδρός μας έχει πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην οικονομική μας ομάδα και στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε.

Η απόφαση που έλαβε η κ. Hafize Gaye Erkan, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είναι εντελώς προσωπική και κατά την κρίση της. Σέβομαι αυτή την απόφαση και την ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες και τη συμβολή της στη χώρα μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη νεοδιορισθείσα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και στην ομάδα της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως ομάδα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών σε στενή συνεργασία και συντονισμό.

Ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό.»

Τα δημοσιεύματα

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu δημοσίευσε άρθρο στο οποίο φιλοξενούνταν δηλώσεις υπαλλήλου της κεντρικής τράπεζας που ισχυριζόταν ότι απολύθηκε άδικα από την τράπεζα από τον πατέρα της Ερκάν, ο οποίος – σύμφωνα με τις καταγγελίες – ανακατευόταν σε γραφειοκρατικές υποθέσεις της τράπεζας. Η Ερκάν αρνήθηκε τις φήμες, δηλώνοντας ότι «θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

«Τις τελευταίες ημέρες, σκόπιμες και αναληθείς ειδήσεις που είναι επιζήμιες για την εμπιστοσύνη της τράπεζάς μας έχουν κυκλοφορήσει στοχοποιώντας εμένα και την οικογένειά μου», έγραψε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να μοιραστώ με το κοινό την έκπληξη και τη λύπη μου για αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς, για τους οποίους έμαθα κατά τις εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις που είχαμε με σημαντικά ονόματα της οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Αβάσιμες φήμες που κατηγορούν εμένα και την τράπεζά μας είναι απαράδεκτες. Θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου εναντίον των υπευθύνων», πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες

Όπως έγραφε προ ημερών ο ΟΤ, η εφημερίδα Sözcü υποστήριζε ότι ο Ερόλ Ερκάν (ο πατέρας της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας) ενεργούσε ανεπίσημα ως στέλεχος στην τράπεζα εξουσιοδοτημένος για υποθέσεις ανθρώπινου δυναμικού, και μάλιστα του είχε δοθεί γραφείο, φύλακας και αυτοκίνητο από την τράπεζα. Η εργαζόμενη που έκανε τις καταγγελίες αυτές εργαζόταν ως υπάλληλος πρωτοκόλλου στην Προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας για 4 χρόνια.

Η εν λόγω υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι ο Ερόλ της ζήτησε να λειτουργήσει ως προσωπική βοηθός στην υποδοχή της διοικήτριας, αλλά η ίδια απέρριψε την προσφορά. Υποστήριξε ότι μετά από αυτή τη συνομιλία απολύθηκε από τη θέση της «με αίτημα του πατέρα».

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο πατέρας της Ερκάν πήγαινε στην τράπεζα με το αυτοκίνητο του γραφείου του και «επιθεωρούσε» το προσωπικό ακόμα και όταν η κόρη του βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Στην επιστολή αναφερόταν επίσης ότι «ο πατήρ Ερκάν χρησιμοποίησε το δωμάτιο του αντιπροέδρου, βοήθησε στη φροντίδα του μωρού της διοικήτριας με μια ιδιωτική νταντά σε αυτό το δωμάτιο και ότι εκτόπισε και απέλυσε πολλά μέλη του προσωπικού υπό τις οδηγίες του».

Τα ερωτήματα

Εκτός από τις καταγγελίες για την απόλυση της εργαζόμενης ο δημοσιογράφος της Sözcü Murat Yetkin έθετε τα εξής ερωτήματα και ζητούσε απαντήσεις από την κεντρική τράπεζα:

  • Η διοικήτρια της CBRT Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν διέθεσε πραγματικά ένα δωμάτιο γραφείου, σωματοφύλακες και αυτοκίνητο στον πατέρα της, Ερόλ Ερκάν;
  • Ο πατέρας της Ερκάν έχει πραγματικά διοικητική επιρροή σε στελέχη και υπαλλήλους της CBRT, από ποιον, με ποια εξουσιοδότηση και από πότε;
  • Ο Ερόλ Ερκάν κατέχει κάποια επίσημη θέση και λαμβάνει μισθό για αυτό, είτε ως υπάλληλος είτε με σύμβαση;
  • Έχει ο πατέρας, Ερόλ Ερκάν, πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα επιτόκια, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και άλλες πτυχές της λειτουργίας του CBRT εκτός από τη διοικητική εργασία;

Περαιτέρω ισχυρισμοί για την Ερκάν

Την ίδια μέρα, ο αρθρογράφος της 10Haber, Erdal Sağlam έγραφε ότι η επίσκεψη της Ερκάν στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση.

Ο Sağlam ανέφερε ότι η διοικήτρια της CBRT βρισκόταν στις ΗΠΑ για 18 ημέρες και «μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση της».

Όπως αναφερόταν στο άρθρο του Sağlam, μια συνέντευξη της Ερκάν στο δημοσιογράφο Αχμέτ Χακάν είχε έντονο αντίκτυπο στο κοινό. Και οι φήμες για την οικογένειά της «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Ήμουν μάρτυρας γκρίνιας στους κύκλους του AKP μετά τη συνέντευξη στον Αχμέτ Χακάν που προκάλεσε σάλο. Μετά τη συνέντευξη, αναφέρθηκε ότι ο πατέρας της Ερκάν ανακατευόταν συνεχώς στις υποθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ειπώθηκε ότι συχνά έπαιρνε πρωτοβουλίες μόνος του και έδωσε υποσχέσεις στο προσωπικό για πολλά θέματα», έγραφε ο Sağlam.

Αντιδράσεις πριν από τις εκλογές

Εκτός από το μπαράζ φημών και καταγγελιών, ο Ερντογάν έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τη δυσαρέσκεια στελεχών του κόμματός του και σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική – και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η χώρα οδηγείται σε τοπικές εκλογές τον Μάιο.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού μόνο με νομισματικά μέτρα και η συρρίκνωση της ζήτησης δεν είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωνε ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί, παραγωγός κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, πρώην υπουργός Οικονομίας ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «αν καταπολεμήσεις τον πληθωρισμό με προσωρινά μέτρα, τότε γίνεται επίμονος».

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία έχει περιθώρια για επιπλέον αυξήσεις μετά από επτά διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, ο ίδιος σημείωνε: «Υπάρχει, αλλά όχι πολύ».

Τα λεγόμενά του απηχούσαν τις οδηγίες της κεντρικής τράπεζας, αλλά υπονοούσαν επίσης ότι η ανησυχία για την οικονομία αυξανόταν μεταξύ των αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαΐου.

Ενώ ο Ζεϊμπέκτσι φαινόταν να υποστηρίζει το μείγμα πολιτικής της Ερκάν, επαναλάμβανε ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσφορά αγαθών για να εδραιωθεί η νίκη έναντι του αχαλίνωτου ράλι των τιμών. «Εάν δεν αυξήσετε την προσφορά, δεν μπορείτε να αυξήσετε ταυτόχρονα την απασχόληση και την ανάπτυξη», ανέφερε ο Ζεϊμπεκτζί.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου