Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Μπορεί το μαλλί της γριάς να προκαλέσει καρκίνο

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Η γλυκιά λιχουδιά που από ότι αποδεικνύεται δεν είναι και τόσο γλυκιά - Τι έδειξαν εργαστηριακές εξετάσεις στο αγαπημένο γλυκό των παιδιών.

Είναι γλυκό, αποτελείται από νήματα ζάχαρης, έχει χαρακτηριστικά μεγάλο όγκο, πωλείται κυρίως στα λούνα παρκ και τα πανηγύρια και το προτιμούν, κατά κύριο λόγο τα παιδιά.

Το μαλλί της γριάς όμως, που κάνει όποιον το τρώει να κολλάει από τη ζάχαρη, έχει προκαλέσει προβληματισμό για το πόσο κακό μπορεί να κάνει στην υγεία.

Μπορεί το συγκεκριμένο γλυκό να προκαλέσει καρκίνο; Την περασμένη εβδομάδα το νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στην Ινδία -αλλά και άλλες πολιτείες- απαγόρευσε το γλυκό μετά από εργαστηριακές εξετάσεις που επιβεβαίωσαν την παρουσία μιας καρκινογόνου ουσίας, της ροδαμίνης-Β, σε δείγματα που στάλθηκαν για έλεγχο αναφέρει το BBC. Η χημική ουσία προσδίδει μια φθορίζουσα ροζ απόχρωση και χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων, καλλυντικών και μελανιών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική η βαφή μαλλιών είναι πλέον παράνομη.

Μολυσματικές ουσίες

Σύμφωνα με τον Satheesh Kumar, υπεύθυνο για την ασφάλεια των τροφίμων στην πόλη Τσενάι στο Ταμίλ Ναντού, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «The Indian Express» οι μολυσματικές ουσίες στο μαλλί της γριάς «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο και να επηρεάσουν όλα τα όργανα του σώματος».

Ο υπουργός Υγείας Ma Subramanian ανέφερε σε δήλωσή του ότι η χρήση της ροδαμίνης-Β στη «συσκευασία, εισαγωγή, πώληση τροφίμων ή το σερβίρισμα τροφίμων σε γάμους και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα τιμωρείται σύμφωνα με τον νόμο περί ασφάλειας και προτύπων τροφίμων του 2006».

Παίρνοντας αφορμή από το Ταμίλ Ναντού, η γειτονική πολιτεία Άντρα Πραντές φέρεται επίσης να έχει αρχίσει να εξετάζει δείγματα γλυκών για να ελέγξει την παρουσία του καρκινογόνου παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου