Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Αιφνιδιαστική κλιμάκωση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

 Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Δυσφορία για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη Βουλή το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Απόστολος Λακασάς

Νέο επεισόδιο στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας διαφαίνεται στον ορίζοντα, με επίκεντρο την ψήφιση του νομοσχεδίου (νόμου, πλέον) για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δεν κρύβει τη δυσφορία του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη Βουλή το νομοθέτημα παρά την αντίθετη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως εκφράστηκε από την Ιεραρχία.

«Ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι ανατροπή του χριστιανικού γάμου και του θεσμού της πατροπαράδοτης ελληνικής οικογένειας, αλλάζοντας το πρότυπό της, διότι η ομοφυλοφιλία έχει καταδικαστεί από τη σύνολη εκκλησιαστική παράδοση, αρχής γενομένης από τον Απόστολο Παύλο (Ρωμ. α΄, 2432), και αντιμετωπίζεται με τη μετάνοια, η οποία είναι αλλαγή τρόπου ζωής», ανέφερε η Ιεραρχία στην εγκύκλιό της, η οποία διαβάστηκε στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου.

Ομόφυλα ζευγάρια: Ο διεθνής Τύπος για την ψήφιση του νόμου

Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ιερώνυμος εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μη δέχεται πως η Εκκλησία πρέπει να διατυπώνει τη γνώμη της σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Από την άλλη, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος φέρεται ενοχλημένος και με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου να παραστεί σε επινίκια γιορτή σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας αμέσως μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοθετήματος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τη βραδιά οργάνωσε η κυβερνητική ομάδα που υποστήριξε στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Ετσι ο κ. Ιερώνυμος εξετάζει να στείλει μήνυμα για τη στάση των δύο πολιτειακών παραγόντων σε δύο σημαντικά γεγονότα, με ύψιστο συμβολισμό για την ενότητα του έθνους και τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Do it Like the Netherlands: Ατομικά Δικαιώματα & Ελευθερίες

Μελετάται να μην παραστεί στο εθιμοτυπικό γεύμα που οργανώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της Εκκλησίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία φέτος πέφτει στις 24 Μαρτίου. Επίσης εξετάζεται να μην υπάρχουν θέσεις επισήμων στη δοξολογία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ακόμη ένα σενάριο είναι ο Αρχιεπίσκοπος να μην παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται για μη αναμενόμενη κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Ιερώνυμου, που θεωρείται ότι έως τώρα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σε διάφορα ζητήματα, τα οποία κλυδώνισαν τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Οι χαμηλοί αυτοί τόνοι μάλιστα ήταν κόντρα στις ακραίες φωνές εντός της Ιεραρχίας, που ζητούσαν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας να είναι οξύτερες, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ο κ. Ιερώνυμος «έβαλε πλάτη» στις επιλογές της κυβέρνησης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου