Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Το σκάφος Odysseus της Intuitive Machines προσγειώθηκε στο φεγγάρι χθες το βράδυ

 Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Το σκάφος Odysseus της Intuitive Machines προσγειώθηκε στο φεγγάρι χθες Πέμπτη μετά από μια ιστορική κάθοδο μετά από δυσλειτουργία του αισθητήρα πλοήγησης της τελευταίας στιγμής, και έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο αμερικανικής κατασκευής που προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι σε περισσότερα από 50 χρόνια και το πρώτο από ιδιωτική εταιρεία.

Αφού καθυστέρησε την τελική κάθοδο κατά μία τροχιά για να πιέσει έναν πειραματικό αισθητήρα πλοήγησης της NASA σε λειτουργία - και να δοκιμάσει βιαστικά γραμμένες ενημερώσεις λογισμικού για τη δρομολόγηση των δεδομένων του στον υπολογιστή πτήσης του σκάφους προσεδάφισης - ο Οδυσσέας εγκαταστάθηκε σε μια προσγείωση στις 6:23 μ.μ. EST κοντά σε έναν κρατήρα γνωστό ως Malapert A, περίπου 186 μίλια από το νότιο πόλο του φεγγαριού.

Οι μηχανικοί στο κέντρο ελέγχου Nova της Intuitive Machines στο Χιούστον ανέμεναν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο λεπτά για να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες μετά την προσγείωση, αλλά το αναμενόμενο σήμα δεν βρέθηκε αμέσως.

Τέλος, ένα αχνό σήμα ελήφθη από μια κεραία επικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδεικνύοντας ότι το διαστημικό σκάφος είχε, στην πραγματικότητα, επιβιώσει από την προσγείωση.

«Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, χωρίς αμφιβολία, είναι ότι ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και μεταδίδουμε», δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής Τιμ Κρέιν στην ομάδα ελέγχου πτήσης. "Συγχαρητήρια λοιπόν, ομάδα IM! Θα δούμε πόσα περισσότερα μπορούμε να πάρουμε από αυτό».

Ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον έσπευσε να συγχαρεί την Intuitive Machines, τη SpaceX για τον πύραυλο Falcon 9 που εκτόξευσε τον Οδυσσέα την περασμένη εβδομάδα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και το εμπορικό πρόγραμμα της υπηρεσίας στο φεγγάρι, λέγοντας ότι «ολοκλήρωσαν την προσγείωση μιας ζωής».

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ. Ο S επέστρεψε στο φεγγάρι», είπε. «Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια εμπορική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, ξεκίνησε και οδήγησε το ταξίδι μέχρι εκεί. Και σήμερα είναι μια μέρα που δείχνει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών συνεργασιών της NASA».

Κατέληξε λέγοντας: «Τι θρίαμβος! ... Αυτό το κατόρθωμα είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για όλη την ανθρωπότητα».

Αλλά μια λεπτομερής αξιολόγηση της υγείας του διαστημικού σκάφους και των ωφέλιμων φορτίων του περίμενε την ανάλυση της τηλεμετρίας. Τέλος, δύο ώρες μετά την προσγείωση, η εταιρεία ανέφερε ότι «μετά την αντιμετώπιση προβλημάτων επικοινωνίας, οι ελεγκτές πτήσης επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας είναι όρθιος και άρχισε να στέλνει δεδομένα. Αυτή τη στιγμή, εργαζόμαστε για να συνδέσουμε τις πρώτες εικόνες από τη σεληνιακή επιφάνεια».

Αλλά αυτοί οι αισθητήρες απέτυχαν να λειτουργήσουν σωστά, ωθώντας την Intuitive Machines να μεταβεί σε ένα σύνολο αισθητήρων της NASA που ήταν επί του σκάφους ως επίδειξη τεχνολογίας. Αυτοί οι αισθητήρες δεν προορίζονταν για χρήση κατά την προσγείωση, αλλά καθώς ξεκίνησε η κάθοδος, οι μηχανικοί ανέφεραν ότι λειτουργούσαν σωστά για να παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα πλοήγησης.

Περίπου 12 λεπτά πριν από την προσγείωση, ο κύριος κινητήρας του διαστημικού σκάφους αναφλέγηκε σε υψόμετρο μόλις κάτω από 20 μίλια και λίγα λεπτά αργότερα, ο Οδυσσέας γύρισε από οριζόντιο προσανατολισμό σε κάθετο, πέφτοντας κατευθείαν προς την επιφάνεια.

Μέχρι τη στιγμή που ο Οδυσσέας έφτασε σε υψόμετρο περίπου 33 ποδιών πάνω από την επιφάνεια, ο κύριος κινητήρας έπρεπε να έχει στραγγαλιστεί στην προγραμματισμένη ταχύτητα προσγείωσης περίπου 2,2 μίλια / ώρα - ταχύτητα περπατήματος για ηλικιωμένους. Ενώ χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες μετά την προσγείωση, το αχνό σήμα που ελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια ανακούφιση.

«Σε αντιγράφουμε, προσεδάφιση Οδυσσέα!» ανέφερε ο σταθμός παρακολούθησης Goonhilly στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Συγχαρητήρια στην ομάδα @int_machines και στους άλλους οργανισμούς-εταίρους - είμαστε "πάνω από τη Σελήνη" που παίξαμε ρόλο!»

Το βίντεο από τις κάμερες του σκάφους και το EagleCam δεν μπορούσε να μεταδοθεί πίσω στη Γη σε πραγματικό χρόνο. Οι μηχανικοί της Intuitive Machines δήλωσαν αρχικά ότι οι πρώτες εικόνες αναμένονταν μέσα σε μισή ώρα περίπου από την προσγείωση, αλλά δεδομένων των προβλημάτων επικοινωνίας, αυτές οι εικόνες αναμένονταν αργότερα.

Η επιτυχής σεληνιακή προσγείωση σηματοδότησε την πρώτη προσεδάφιση από διαστημόπλοιο αμερικανικής κατασκευής από την αποστολή Apollo 17 το 1972 και την πρώτη από ιδιωτικό διαστημικό σκάφος.

Η Astrobotic με έδρα το Πίτσμπουργκ ήλπιζε να διεκδικήσει αυτή την τιμή τον περασμένο μήνα με το σκάφος προσεδάφισης Peregrine, αλλά η αποστολή εκτροχιάστηκε από μια σπασμένη δεξαμενή προωθητικού λίγο μετά την εκτόξευση στις 9 Ιανουαρίου. Δύο προηγούμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις στο φεγγάρι, μία από το Ισραήλ και η άλλη από την Ιαπωνία, κατέληξαν επίσης σε αποτυχία.

Μόνο οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας έχουν τοποθετήσει με επιτυχία προσεδάφιση στην επιφάνεια του φεγγαριού και το σκάφος προσεδάφισης "SLIM" της Ιαπωνίας ήταν μόνο εν μέρει επιτυχές, ανατρέποντας την προσγείωση στις 19 Ιανουαρίου.

Τι υπάρχει στο σκάφος προσεδάφισης στο φεγγάρι του Οδυσσέα;

Ο Οδυσσέας ήταν εξοπλισμένος με έξι όργανα της NASA και άλλα έξι εμπορικά ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένων μικρών γλυπτών φεγγαριού από τον καλλιτέχνη Jeff Koons, τεχνολογία αποθήκευσης cloud proof-of-concept, μονωτικές κουβέρτες Columbia Sportswear και ένα μικρό αστρονομικό τηλεσκόπιο.

Μεταξύ των πειραμάτων της NASA: ένα όργανο για τη μελέτη του περιβάλλοντος φορτισμένων σωματιδίων στην επιφάνεια του φεγγαριού, η επίδειξη της τεχνολογίας πλοήγησης και οι κάμερες που βλέπουν προς τα κάτω και έχουν σχεδιαστεί για να φωτογραφίζουν πώς η εξάτμιση του κινητήρα του σκάφους προσεδάφισης διαταράσσει το έδαφος στο σημείο προσγείωσης.

Επίσης: ένας καινοτόμος αισθητήρας που χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να προσδιορίσει με ακρίβεια πόση κρυογονική προωθητική έχει απομείνει σε μια δεξαμενή στο αβαρές περιβάλλον του διαστήματος, τεχνολογία που αναμένεται να αποδειχθεί χρήσιμη για αποστολές στο φεγγάρι και άλλα ταξίδια στο βαθύ διάστημα.

Ο Οδυσσέας και τα όργανά του αναμένεται να επιχειρήσουν στην επιφάνεια για περίπου μία εβδομάδα, μέχρι να δύσει ο ήλιος στο σημείο προσγείωσης. Σε εκείνο το σημείο, οι ηλιακές κυψέλες του σκάφους προσεδάφισης δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράγουν ενέργεια και το διαστημικό σκάφος θα κλείσει. Ο Οδυσσέας δεν σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από την εξαιρετικά κρύα σεληνιακή νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου