Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Απέπλευσε η φρεγάτα «Υδρα» από τη Σαλαμίνα

 Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Λες να μπλέξουμε;

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας

Απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας, η φρεγάτα «Υδρα» από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αναπτυχθεί στην επίμαχη περιοχή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Νωρίτερα, τη φρεγάτα επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με την οποία άναψε και τυπικά το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη «EUNAVFOR ASPIDES».

«Με τη συμμετοχή στην επιχείρηση δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον. Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας», ανέφερε ο υπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη του πλοίου.

Παράλληλα, στη Λάρισα ολοκληρώθηκε η στελέχωση του χερσαίου στρατηγείου της επιχείρησης όπου καθήκοντα διοικητή ασκεί ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εν πλω δοκιμές της φρεγάτας, προκειμένου να ελεγχθούν τα συστήματά της και να πιστοποιηθεί η ετοιμότητα της Μονάδας για την ανάληψη της απαιτητικής αποστολής.

Μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων επιφανείας (USV), την περίπτωση τραυματισμού μελών του πληρώματος, την εκδήλωση πυρκαγιάς κ.ά.

Πεδίο δράσης

Η F-452 «Υδρα» θα έχει στο «πλευρό» της ακόμη τρία ευρωπαϊκά πλοία. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, τη γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc και τη γερμανική φρεγάτα F-221 Hessen που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Ναύσταθμο της Κρήτης.

Το πεδίο δράσης της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Περιοχή δράσης, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, αποτελούν τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν, η Αραβική Θάλασσα, ο Κόλπος του Ομάν και ο Περσικός. Κύρια αποστολή της ευρωπαϊκής αρμάδας θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων, η συγκέντρωση πληροφοριών για την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στη θάλασσα και η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Επιτροπή όρισε και τους κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης, η οποία έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως η χρήση των οπλικών συστημάτων των πλοίων θα στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών, πυραύλων και μη επανδρωμένων (αεροσκαφών, επιφανείας και υποβρυχίων) και όχι σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των Χούθι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου