Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι πρώτες αντιδράσεις εν’ όψει εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εν εξελίξει Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέες εσωκομματικές δυναμικές και το ζουμερό παρασκήνιο αφορά πρωτίστως τις προσεχείς κινήσεις των άλλοτε υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη. Τα μεγαλύτερα επίδικα για τον ΣΥΡΙΖΑ παίζονται εκτός των γεωγραφικών ορίων στα οποία διεξάγεται το συνέδριο του κόμματος και αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που μετά την κομβική παρέμβαση Τσίπρα την Πέμπτη, ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι για τη διεξαγωγή νέας εσωκομματικής εκλογής για την ανάδειξη προέδρου μόλις πέντε μήνες μετά την προηγούμενη.

Οι υποψήφιοι φαίνεται πως θα είναι δύο. Ο νυν πρόεδρος και η Όλγα Γεροβασίλη, πολύπειρο στέλεχος και πρώην Υπουργός στις κυβερνήσεις Αλέξη Τσίπρα. Ερώτημα αποτελεί αν θα υπάρξει τρίτη υποψηφιότητα. Κατά πληροφορίες, η πρώην Υπουργός θέλει να συσπειρώσει κομμάτια του κόμματος έτσι ώστε να παρουσιάσει μία υποψηφιότητα που θα έχει πιθανότητες νίκης, λαμβάνοντας όπως όλα δείχνουν τη στήριξη Τεμπονέρα που δε θα βγει μπροστά.

Η αυτοπεποίθηση του νυν προέδρου όμως, έτσι όπως εκφράστηκε στην ομιλία του «βρείτε αντίπαλο και πάμε», ενόχλησε παράλληλα κόσμο που μέχρι πρότινος έδειχνε σχετική ανοχή στον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης τους τελευταίους πέντε μήνες ως επικεφαλής.

Ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρίας ο Στέφανος Κασσελάκης
Με μία αμυντική δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το αποκλειστικό ρεπορτάζ περί ιδιοκτησίας αλλοδαπής εταιρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο νόμος τον αφορά θα πουλήσει κάθε εταιρία που κατέχει στο εξωτερικό. Συνεργάτες του πάντως πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του δεν κλονίστηκε, κάτι που μένει να φανεί.

Τοποθετήσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ
Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων προβεβλημένων από το βήμα του συνεδρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν πρόκειται να δώσει το παρών. Είναι ειλημμένη απόφασή του να απουσιάσει, κάτι που έτσι και αλλιώς θα έκανε και χωρίς να υπάρχει η χθεσινή του παρέμβαση στο εσωκομματικό μπραντεφέρ.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με πληροφορίες σχολίασε πως «αν δεν αλλάξουν οι λόγοι που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα, ό,τι και να γίνει σε επίπεδο προέδρου δε θα γίνει τίποτα». Μάλιστα διερωτήθηκε: «Θα αλλάξει κάτι αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να έχουμε μια πολιτική πρόταση και ένα κόμμα αποτελεσματικό;». Ερωτηθείς αν είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Δεν ακολουθώ μια προσωπική διαδρομή και δεν έχουν για μένα σημασία οι προσωπικές επιλογές, αλλά οι συλλογικές». Στην πίεση των δημοσιογράφων αν θα είναι υποψήφιος, ο κ. Φάμελλος είπε πως «με ένα πρόσωπο δεν θα είναι ποτέ επαρκής ο ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, προέταξε την ανάγκη το συνέδριο αυτό να αποκτήσει το πραγματικό του ρόλο, όπου είναι η πολιτική.

Επαφές στην σκιά του Τσίπρα
Πληροφορίες ότι επίκειται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Όλγα Γεροβασίλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Όλγα Γεροβασίλη ανήκει στο στενό κύκλο συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού. Υπέρ της υποψηφιότητας Γεροβασίλη είναι μεταξύ άλλων οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Φυσικά οι ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη και δεν είναι τίποτα δεδομένο μέχρι το τέλος του Συνεδρίου. Νωρίτερα χθες, η κ. Γεροβασίλη είχε συνάντηση με τον Διονύση Τεμπονέρα, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μία υποψηφιότητα κοινής αποδοχής απέναντι στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενωτικός Τεμπονέρας
Με ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη σκιά των τελευταίων εκρηκτικών εξελίξεων, το όνομά του ενεπλάκη στις διαδικασίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας έκανε μια ενωτική ομιλία σημειώνοντας ότι «βλέπω απέναντί μου συντρόφους και όχι αντιπάλους».

Άφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι ο ίδιος δε θα διεκδικήσει την προεδρία αναφέροντας «η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες. Παράγει κοινωνικά υποδείγματα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή. Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή, να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε….». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επεσήμανε «τρώμε τις σάρκες μας και βουλιάζουμε στη μιζέρια», κάνοντας λόγο για «δύσκολη συγκυρία για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο». Μάλιστα, υπογράμμισε πως «το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα είναι επικεφαλής, αλλά πως θα αναλάβουμε τη μεγάλη μάχη. Πρέπει να παλέψουμε απέναντι στις δυνάμεις που λεηλατούν το εισόδημα των πολιτών».

Άφησε πάντως τις αιχμές του προς τον Στέφανο Κασσελάκη, επισημαίνοντας «οι δικές μου ρίζες είναι στέρεες και διαχρονικές, δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση». Και συνέχισε «στη δική μας ζωή μάθαμε να παλεύουμε για τις ιδέες και τις αρχές μας, κοιτώντας ανθρώπους κατάματα. Ό, τι και να έχουμε να πούμε το λέμε με το πρόσωπο μας καθαρό. Καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ, ούτε και τα χρειαζόμαστε, γιατί τις μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μέσα στην κοινωνία, χωρίς να ζητάμε μερτικό. Το δικό μας το εγώ το προσφέρουμε στο μεγάλο εμείς, το προσφέρουμε στην μεγάλη αυτή υπόθεση της Αριστεράς που στέκεται πάνω από θέσεις και αξιώματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, προερχόμαστε από τα σπλάχνα της κοινωνίας από το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, από την καθημερινή βιοπάλη στη δουλειά, μέσα στη στέρηση και την αδικία, όπως μάθαμε σε όλη τη ζωή μας να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των ανθρώπων. Εμείς άλλωστε το μάθαμε πιο νωρίς από κάποιους άλλους».

Τοποθέτηση Καλαματιανού
Τη δική του θέση για όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει και πάλι το κόμμα του να λάβει την εμπιστοσύνη από τον κόσμο, κατέθεσε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηλείας Διονύσιος Καλαματιανός. Για το συνέδριο δήλωσε συγκεκριμένα: «Πρόκειται για ένα συνέδριο θέσεων στο οποίο έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την πολιτική μας πρόταση, το πρόγραμμά μας, το κυβερνητικό μας σχέδιο και τη συλλογική μας λειτουργία και πράξη. Τώρα υπάρχουν συζητήσεις, τοποθετήσεις και ομιλίες και προχωράμε σε όλα αυτά που είναι αναγκαίο να γίνουν, γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε ευθύνη να ασκούμε τα θεσμικά μας καθήκοντα και εντός αλλά και εκτός κοινοβουλίου και κυρίως να απαντήσουμε στις πολιτικές της κυβέρνησης που προκαλεί τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα στην κοινωνική πλειοψηφία. Η κοινωνία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, οι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, οι φοιτητές αντιδρούν για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και βεβαίως αντιδρούν γιατί φέρνει δίδακτρα στην ανώτατη εκπαίδευση. Έχουμε επίσης τους ελεύθερους επαγγελματίες που και αυτοί διαμαρτύρονται για τα χαράτσια που βάζει η κυβέρνηση».

Μάλιστα, επικεντρώθηκε στο σημαντικό έργο που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και στο γεγονός πως το έργο και η δουλειά όλων δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε, δίχως παράλληλα να αρνηθεί και το γεγονός πως και οι ίδιοι έκαναν σημαντικά λάθη που κόστισαν. Συγκεκριμένα είπε: «Ως γραμματέας της Κ.Ο. και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος από το Σεπτέμβριο, μαζί με τον πρόεδρο της Κ.Ο., τα μέλη του προεδρείου και τους βουλευτές, λειτουργούμε και διασφαλίζουμε την ενότητα και συλλογικότητα στη λειτουργία της Κ.Ο. Είναι πλέον γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στην κατάθεση ερωτήσεων, αναφορών και κοινοβουλευτικού ελέγχου από όλα τα κόμματα, είναι πιο ενεργός και δραστήριος κοινοβουλευτικά αλλά και στην κοινωνία, δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι αυτό το έργο και η δουλειά που κάνουμε δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται και σε δικά μας λάθη, γιατί πολλές φορές αλλάζει η πολιτική μας ατζέντα με δηλώσεις και ενέργειες στελεχών μας, γεγονός που αφορά και τον πρόεδρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πλέον προχωράμε σε μία νέα διαδικασία από ότι φαίνεται εκλογής προέδρου ηγεσίας. Θα δούμε πως θα προχωρήσει αυτό και αν θα έχουμε άλλες υποψηφιότητες. Πιστεύω θα βρούμε το δρόμο μας, θα λήξουν όλα αυτά, θα αφήσουμε πίσω την εσωστρέφεια που πληγώνει τον κόσμο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κοινωνία που περιμένει και προσδοκά πάρα πολλά από εμάς. Αισιοδοξώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για να προχωρήσουμε στη μάχη των ευρωεκλογών με όσο το δυνατόν περισσότερη ομοψυχία και ενότητα, για να βγούμε ισχυροί και να δώσουμε την ανάσα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου