Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Στρατιωτική θητεία: Οι αλλαγές που έρχονται και το Φινλανδικό μοντέλο

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Βασικός πυλώνας της νέας θητείας που ετοιμάζεται και πρόκειται να εφαρμοστεί λίαν συντόμως είναι η απόκτηση από τον στρατευμένο γνώσεων και δεξιοτήτων ευρύτερου ενδιαφέροντος,

Όσοι έχετε εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και βρίσκεστε νομίμως εκτός στρατεύματος, μην νομίζετε πλέον ότι έχετε τελειώσει και με τον στρατό. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προωθεί μια σειρά αλλαγών που θα εξελίξουν τη στρατιωτική θητεία στη χώρα μας, υιοθετώντας πολλά στοιχεία από το αντίστοιχο Φινλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή εκπαίδευση με τη χρήση προσομοιωτών, όπως για παράδειγμα την πρακτική της σκοποβολής, καθώς και η διαδικτυακή διεξαγωγή μαθημάτων σε στρατευμένους (κληρωτούς) και εφέδρους. Δηλαδή με δυο λόγια και οι έφεδροι θα παίρνουν στους υπολογιστές τους ή ακόμα και στα κινητά τους σύγχρονα μαθήματα στρατιωτικής εξέλιξης, ώστε εάν απαιτηθεί να έχουν την γνώση διεξαγωγής σύγχρονων επιχειρήσεων.

Επιπλέον και αυτό ίσως να έχει περισσότερη σημασία για τους εφέδρους, είναι η κλήση τους σε χρονικά διαστήματα για στελέχωση των μονάδων. Και αυτό είναι αναγκαίο εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν μονάδες που είναι στελεχωμένες με 35%, ενώ θα έπρεπε να είναι με 85%.

Ο διπλός στόχος

Βασικός πυλώνας της νέας θητείας που ετοιμάζεται και πρόκειται να εφαρμοστεί λίαν συντόμως είναι η απόκτηση από τον στρατευμένο γνώσεων και δεξιοτήτων ευρύτερου ενδιαφέροντος, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην αντίστοιχη στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε να αισθάνεται κατά την απόλυσή του ότι ο χρόνος της θητείας ήταν παραγωγικός και ωφέλιμος σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Πώς θα υλοποιηθεί αυτό;

Αρχικά σχεδιάζεται να υλοποιηθεί κάθε κατάρτιση των στρατευσίμων και των εφέδρων να στηρίζετα

Βασικός πυλώνας της νέας θητείας που ετοιμάζεται και πρόκειται να εφαρμοστεί λίαν συντόμως είναι η απόκτηση από τον στρατευμένο γνώσεων και δεξιοτήτων ευρύτερου ενδιαφέροντος,

Όσοι έχετε εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρε ι στη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, στόχος είναι η πρόσκληση για κατάταξη και οι διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης των στρατευσίμων να γίνεται μέσω διαδικτύου, αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η υψηλού επιπέδου και οικονομικά αποδοτική εκπαίδευση, η οποία ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προσκλήσεις, με διπλό όφελος τόσο για τις ΕΔ όσο και για τους εφέδρους. Να σημειώσω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες την Φιλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου