Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου». «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά»

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Κύκλοι Τσίπρα: «Ολοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»

Το πρώτο σχόλιο κύκλων του Αλέξη Τσίπρα μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του», σχολιάζουν κύκλοι του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο των αποτελεσμάτων του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιβάλλον Τσίπρα σχολιάζει ότι «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». 

Το εν λόγω σχόλιο έρχεται μετά το πρωτοφανές πινγκ πονγκ τοποθετήσεων, από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη και την Ολγα Γεροβασίλη, και στην απόφαση να μην διεξαχθούν τελικά (νέες) εσωκομματικές εκλογές.

Στο συνέδριο επικράτησε η πρόταση των κυρίως Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα για μη διεξαγωγή εκλογών και με «εξουσιοδοτική απόφαση» να οδηγήσει ο πρόεδρος Κασσελάκης το κόμμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέστη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο-παρέμβαση λίγο πριν την έναρξη του, ανέφερε πως «το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, να δώσουμε τον λόγο στα μέλη μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει σε εκλογές, το εσωκομματικό ρήγμα βαθαίνει

«Οι μάσκες έπεσαν»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -στην ομιλία του- είχε επιμείνει στην πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου, λέγοντας ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν οι σύνεδροι.

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, κάντε ένα κουράγιο. Πάμε σε εκλογές 10 Μαρτίου για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μαχαιρώματα και ασφυκτικές προθεσμίες. Οσον αφορά εμένα, ήμουν πάντα καθαρός απέναντί σας: Εκλογές 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι. Προσπάθησα από την πρώτη μέρα με όλους και με όλες. Μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Δεν μπορώ να αγνοήσω την έκκληση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος», είπε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, η Ολγα Γεροβασίλη απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε τα εξής: «Αγαπητέ Στέφανε, στην αρχική σου ομιλία είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς, εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το Καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», δήλωσε.

«Στην Αριστερά -δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο- λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Οποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που εσύ πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν’ τες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη. «Δεν είστε σκάκι», απάντησε αμέσως ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, από κοινού με τους Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα, πρότεινε να ψηφιστεί πριν από τίποτε άλλο το εξής: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό μας. Με συντροφικότητα, με συλλογικότητα. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια πρόταση που πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία». 

Το προεδρείο, λοιπόν, έθεσε προς ενδεικτική ψηφοφορία την πρόταση αυτή με τους συνέδρους – δια της ανάτασης των καρτελών τους – να φαίνεται πως την εγκρίνουν συντριπτικά σε ποσοστό κατά εκτιμήσεις περίπου 70% ή 80%. Εκείνη τη στιγμή, ανέβηκε στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης και αποσύροντας ουσιαστικά τη δική του πρόταση είπε ότι «δεν πάμε σε εκλογές» και ότι «οι μάσκες έπεσαν». Η κάθε πλευρά, όμως, ερμηνεύει διαφορετικά τα γεγονότα.  

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά»

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» ήταν το πρώτο σχόλιο από την πλευρά της Ολγας Γεροβασίλη. «Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα», ανέφερε η ίδια λέγοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση που πάρθηκε, χωρίς να δίνεται λευκή επιταγή σε κανέναν και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος θα αποσύρει την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε με το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». 

Ξεκαθάρισε ότι δεν απέσυρε ποτέ την δική της πρότασή. «Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δύο προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί μπήκε πρώτη η πρόταση του Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σημείωσε. 

Το τοπίο πιο θολό 

Επειτα από ένα επεισοδιακό τετραήμερο, το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολό. Η έκκληση Τσίπρα για εκλογές από τη βάση δεν υιοθετήθηκε.

Αντίστοιχα, η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου δεν θα προχωρήσει παρότι η Ολγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι που πέταξε ο πρόεδρος του κόμματος με τη φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» στην εναρκτήρια ομιλία του.

Η πλευρά Κασσελάκη υποστηρίζει ότι η κ. Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της αφού δεν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου για εκλογές στις 10 Μαρτίου. 

Η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι καμία πρότασή της δεν αποσύρθηκε, ενώ αποδέχτηκε ότι η πρόταση Φάμελλου-Παππά-Γ. Τσίπρα πέρασε από το Συνέδριο, κάτι που η πλευρά του προέδρου όσο και του προεδρείου του Συνεδρίου δεν αποσαφηνίζει. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η πρόταση των τριών ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο.

Το συμπέρασμα: ένα συνέδριο το οποίο τα μέλη του κόμματος προσδοκούσαν ότι θα δώσει απαντήσεις, μοιάζει να γεννά περισσότερα ερωτηματικά για την πορεία του κόμματος και τους εσωτερικούς συσχετισμούς μέχρι τον επόμενο κόμβο – εσωκομματικό ή μη. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου