Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΗΠΑ: Νέα πηγή ανησυχίας τα εταιρικά ομόλογα «σκουπίδια» – Ο φόβος των αγορών

  Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Τα αμερικανικά ομόλογα με αξιολόγηση C - το κατώτατο σκαλί της κλίμακας πιστωτικής ποιότητας - αποδίδουν 13,6% κατά μέσο όρο

Υπό μεγάλη πίεση παραμένουν το τελευταίο διάστημα τα πιο επικίνδυνα (junk) εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την εντεινόμενη δυσκολία για τους δανειολήπτες χαμηλής διαβάθμισης.

Τα αμερικανικά ομόλογα με αξιολόγηση C – το κατώτατο σκαλί της κλίμακας πιστωτικής ποιότητας – αποδίδουν 13,6% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ice BofA, από λίγο πάνω από 13% στο τέλος του 2023. Οι αυξανόμενες αποδόσεις αντανακλούν την πτώση των τιμών.

Με τη σειρά του, το spread – που σημαίνει το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώσουν αυτοί οι δανειολήπτες με χαμηλή αξιολόγηση για να εκδώσουν χρέος – έχει εκτοξευθεί στις 9,28 ποσοστιαίες μονάδες από 8,51% στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αυτές οι κινήσεις σηματοδοτούν μια απόκλιση από το ράλι στις πιστωτικές αγορές υψηλότερης ποιότητας τις τελευταίες εβδομάδες που πυροδότησε ένα κύμα έκδοσης χρεών. Οι οφειλέτες επενδυτικής βαθμίδας σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων ομολόγων τον Ιανουάριο, ενώ οι όγκοι υψηλής απόδοσης ή «σκουπίδια» έφθασαν σε υψηλό δύο ετών, καθώς επωφελήθηκαν από την πτώση των αποδόσεων για να δανειστούν με πιο ελκυστικά επιτόκια. 

Παραμένουν οι ανησυχίες χρηματοδότησης

Σύμφωνα με τους Financial Times, η διαφορά μεταξύ των περιθωρίων ομολόγων υψηλότερης και χαμηλότερης ποιότητας αντανακλά τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με το ότι οι εταιρείες χαμηλής διαβάθμισης θα χάσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αναγκάζοντάς τις σε περαιτέρω δυσπραγία – ένα σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες χρεοκοπίες.

«Η άποψή μας είναι ότι για επιχειρήσεις εύλογα υψηλής ποιότητας, θα υπάρχουν ενδιαφέροντες τρόποι πρόσβασης σε κεφάλαια», δήλωσε ο Ed Testerman, συνεργάτης στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων King Street Capital. «Αλλά για τις εταιρείες χαμηλότερης ποιότητας, θα υπάρχουν λιγότερες επιλογές στη διάθεσή τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες χρεοκοπίες».

Η διαφορά μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης αξιολόγησης περιθωρίων junk ομολόγων «υποδηλώνει ότι η αγορά πιστεύει ότι οι δείκτες αθέτησης υποχρεώσεων και τα ποσοστά ανάκτησης θα είναι πολύ υψηλότερα και χαμηλότερα, αντίστοιχα στην αγορά τριπλού C», σύμφωνα με τον Testerman.

Ορισμένοι τόνισαν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ελάχιστη έκδοση χρέους με τριπλή διαβάθμιση C, αφήνοντας τον δείκτη των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης ιδιαίτερα συγκεντρωμένο γύρω από μια μικρή ομάδα εταιρειών.

«Δεν είναι ότι το triple C είναι ένας διαφοροποιημένος δείκτης», σχολίασε στους FT ο Jeremy Burton, διαχειριστής δανείων υψηλής απόδοσης και μόχλευσης στις ΗΠΑ στην PineBridge Investments. 

Η S&P Global Ratings ανέφερε σε έκθεσή της την Πέμπτη ότι οι δανειολήπτες τριπλού C «θα αντιμετωπίσουν αδύναμες ταμειακές ροές και αυξημένα έξοδα τόκων φέτος», ενώ «οι χρεοκοπίες το 2024 θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από τομείς που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όπως τα καταναλωτικά προϊόντα και τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία, καθώς και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εξακολουθεί να έχει υψηλή μόχλευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου