Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024

  Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 2024

Κυριάκο, δώσε κι άλλο

Ψίχουλα υποσχέθηκε από τη Βουλή ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ψίχουλα μοιράζει ξανά στους αγρότες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τα προβλήματα της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο, που υπάρχει υψηλή κατανάλωση.

Δημοσκόπηση: Υπέρ των αγροτών το 68% των πολιτών – Δίκαια τα αιτήματά τους

Η επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, με σκοπό, φυσικά, να «σπάσει» τα μπλόκα που… πολιορκούν την κυβέρνηση.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία της χώρας, πάει καλά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Θα δοθούν δηλαδή 82 εκατομμύρια ευρώ ακόμα», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι ένα μέτρο που αφορά περίπου 297.000 επαγγελματίες αγρότες, ενώ για το 2023 το δημοσιονομικό κόστος είχε ανέλθει σε 79 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό της επιστροφής ήταν 0,41 ευρώ ανά λίτρο.

Δικαιούχοι επιστροφής του ΕΦΚ είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα», ενώ οι ποσότητες του πετρελαίου για τις οποίες επιστρέφεται ο Ε.Φ.Κ για το έτος 2023, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. «33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν το 2023, που εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

«Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο πρωθυπουργός. 

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Κάναμε πολλά και σίγουρα τα έχουμε κάνει γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 νοικοκυριά αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις και σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους καλλιεργητές πέρα από τα 150 εκατ. που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους Θεσσαλούς για να ξαναχτίσουν όσο πιο γρήγορα τις ζωές τους και να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές που καταστράφηκαν από την θεομηνία».

Για τα σχολεία

Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Ανέφερε, δε, ότι δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα.

«Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν την θεομηνία του Ντάνιελ. Δεν υπάρχει μαθητής σήμερα στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του» είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρίτσης: Το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία

Τον λόγο κατά τη διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού» είχε αρχικώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης που ανέπτυξε το ερώτημά του.

«Όταν η αντιπολίτευση πιέζει, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλία, τότε η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί», τόνισε αρχικώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος στις αρχές του χρόνου στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, όπου, όπως είπε, «το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» πνίγηκε στις λάσπες» και σημείωσε ότι μεταφέρει στη Βουλή «την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Εκείνες τις τέσσερις μέρες της νεροποντής αποκαλύφθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Η ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης και έργων υποδομής της Θεσσαλίας που εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχατε εξαγγείλει και υποτίθεται χρηματοδοτήσει λίγα χρόνια πριν. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές», τόνισε επισημαίνοντας πως στο διάστημα που μεσολάβησε «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας είναι στα μπλόκα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών απαντά «αρχικά με ΜΑΤ, χημικά και κρότου λάμψης» και «με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλάει για «κομματικά υποκινούμενες» κινητοποιήσεις», κάτι που χαρακτήρισε «προσβολή» προς τους «ανθρώπους που τα σπίτια τους πλημμύρισαν, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, η παραγωγή τους, τα μηχανήματα, χάθηκαν τα ζώα τους, τα μέσα βιοπορισμού τους».

«Και η αγωνία τους μετατρέπεται σε οργή. Δίκαιη οργή», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βοήθεια στους αγρότες, σχολίασε πως πρόκειται για «επικοινωνιακή διαχείριση», καθώς ούτε ο πρώτος κύκλος της αρωγής έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, ούτε έχει γίνει γνωστό το τελικό ύψος της επιχορήγησης με αποτέλεσμα να μη μπορούν «να ξεκινήσουν την αντικατάσταση του εξοπλισμού ή επιδιόρθωση των ζημιών».

Όσον αφορά την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα σημείωσε πως «χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες της Θεσσαλίας στα μπλόκα για να έρθει επιτέλους στη Βουλή το αυτονόητο».

«Στο μεταξύ, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 200 διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει και να «δεσμευτεί» για «τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων» αλλά και «για τη στεγαστική συνδρομή».

Επίσης, του απευθύνει ερώτημα για «τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες», καθώς, όπως λέει, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση» ούτε για τα άμεσα αρδευτικά έργα ούτε όμως και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

«Να απαντήσετε αν θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των πλημμυροπαθών. Για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη άρδευσης», συμπλήρωσε, ενώ ρώτησε και για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, πέρα από τα «πιεστικά» και τα «επείγοντα» όπως τόνισε, «το κομβικό ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία». 

«Το καιρικό φαινόμενο Daniel μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε τον χάρτη ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου μετατρέποντάς τον σε μία τεράστια λίμνη, εξαφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα φυτικής και αγροτικής παραγωγής, ζωικό κεφάλαιο, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις. Σαρώνοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό ολόκληρων περιοχών», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας, ο «σιτοβολώνας της Ελλάδας», θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά την απόλυτη καταστροφή. Πώς και αν θα αντιστραφούν οι τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες που υπονομεύουν όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων της Θεσσαλίας».

«Οι πολίτες της Θεσσαλίας βιώνουν μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας. Αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σήμερα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Και η κυβέρνηση αδυνατεί να καθησυχάσει τις αγωνίες τους. Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη Θεσσαλία; Για τη θωράκιση και την ανασυγκρότησή της; Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Θα καταστήσετε κοινωνούς τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλίας για να συνδιαμορφωθεί δημοκρατικά το μέλλον τους;», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου