Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

H Mαργαρίτα Παπανδρέου έκλεισε 100 χρόνια ζωής

 Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

ΑΘΗΝΑ. Μία από τις πιο εμβληματικές γυναικείες παρουσίες στη μεταπολεμική και κυρίως μεταπολιτευτική Ελλάδα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ έκλεισε το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 100 χρόνια ζωής.

Η αυτοβιογραφία της θα μπορούσε να είναι μία από τις κύριες πηγές για την κατανόηση της ιστορικής διαδρομής της χώρας από τη δεκαετία του 1960, όταν και βρέθηκε στην Ελλάδα, με τον τότε σύζυγό της, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Υπήρξε έτσι κι αλλιώς μία «Πρώτη Κυρία» με όλη τη σημασία, όπως ακριβώς την εννοούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς διαδραμάτισε ενεργό ρόλο δίπλα στον ιστορικό ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και για σειρά ετών πρωθυπουργό.

Και πράγματι, στην αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Ερωτας και Εξουσία», περιγράφει με εντυπωσιακό ρυθμό και καθηλωτικές αποκαλύψεις μία γοητευτική πολιτική, κοινωνική και οικογενειακή διαδρομή και φωτίζει ιστορικά γεγονότα και εξελίξεις, οι οποίες διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου-Τσαντ διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε με τον Ανδρέα στην Ελλάδα να έχει τη δική της φωνή. Χειραφετημένη, δυναμική και προοδευτικά φιλελεύθερη, κατά τα αμερικανικά στάνταρ των Δημοκρατικών, ηγήθηκε μίας ισχυρής κίνησης για την κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών, όχι απλά διεκδικώντας, αλλά συχνά και επιβάλλοντας την είσοδό τους σε κέντρα αποφάσεων.

Δημιούργησε την περίφημη ΕΓΕ (Ενωση Γυναικών Ελλάδας), ενώ πρωταγωνίστησε στη δημιουργία, επεξεργασία και προώθηση νόμων που βελτίωσαν πολύ τη νομική και κοινωνική θέση των Ελληνίδων, όπως η κατάργηση του θεσμού της προίκας (1982), η νομιμοποίηση των εκτρώσεων (1986), η θέσπιση του πολιτικού γάμου (1982), η νομιμοποίηση διαζυγίων με αμοιβαία συναίνεση, η δυνατότητα διατήρησης του επωνύμου των γυναικών μετά από το γάμο τους και η απόκτηση ίσων δικαιωμάτων με τον σύζυγο στην κηδεμονία των παιδιών τους.

Και βέβαια είχε πάντα ρόλο και λόγο στην πολιτική παρουσία της οικογένειας, εκφράζοντας την άποψή της για την πορεία και τις αποφάσεις των Παπανδρέου.

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε στο Οουκ Παρκ του Ιλινόις, έξω από το Σικάγο, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1923. Ηταν η πρωτότοκη από τις πέντε κόρες του Ντάγκλας Τσαντ, κάποιου που όπως εκατομμύρια Αμερικανοί εξωθήθηκε στο κοινωνικό περιθώριο μετά το Κραχ και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930.

Υπήρξε παντρεμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου για 38 χρόνια (1951-89). Εζησαν στη Μινεσότα και στην Καλιφόρνια, όπου ο Ανδρέας ήταν πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και στενός φίλος του μετέπειτα κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Πατ Μπράουν.

Η οικογένειά της είχε εμπλοκή στην πολιτική, καθώς ο παππούς της, ως συνδικαλιστής στο σωματείο των υδραυλικών του Σικάγου, είχε θέσει υποψηφιότητα για το πολιτειακό νομοθετικό σώμα. Μετά το Λύκειο η Μαργαρίτα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αλλά αποφάσισε να μην ακολουθήσει την επιστήμη των Οικονομικών, παρότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν… καθηγητής Οικονομικών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου γνωρίστηκαν το 1948 (24 ετών εκείνη, 29 εκείνος), παντρεύτηκαν το 1951 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Γιώργο, την Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο Παπανδρέου.

Πηγή: «topontiki.gr»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου