Σε έξαρση βρίσκεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός, μια έξαρση που σε σχέση με πέρσι είναι ηπιότερη, όπως είπε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όσον αφορά τη γρίπη είναι ηπιότερης έντασης σε σχέση με τα προ του κορονοϊού επίπεδα.

«Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουμε μια έξαρση του κορωνοϊού η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει μάλλον στην αποκορύφωση. (…) Έχουμε γύρω στα 700 άτομα στα νοσοκομεία διαγνωσμένα με κορωνοϊό και είναι γύρω στους 40-50 διασωληνωμένους. Πρόκειται για μια έξαρση η οποία σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Ο ιός είναι εδώ και αφήνει ένα πολύ βαρύ αποτύπωμα στο σύστημα υγείας. Δεν φοβόμαστε για οριζόντια μέτρα, είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο» ανέφερε.

Αναφορικά με την γρίπη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρόβλεψη που έχουμε με βάση τα στοιχεία που έρχονται για το νότιο ημισφαίριο (…) φαίνεται ότι επιστρέφει μάλλον στα επίπεδα της προ κορονοϊού εποχής, δηλαδή πολύ πιο φυσιολογικά εντός εισαγωγικών επίπεδα. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί, αλλά θα είναι ηπιότερης έντασης. Υπολογίζουμε ότι η χειμερινή έξαρση της γρίπης θα έχει λιγότερες εισαγωγές, αλλά σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια πρέπει να μπουν μπροστά».

«Πρωταθλητής των μεταλλάξεων ο κορωνοϊός»

«Ο ιός του κορονοϊού είναι πρωταθλητής των μεταλλάξεων, βγαίνουν συνέχεια καινούργιες υπόπαραλλαγές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ακόμη ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τα εμβόλια ο επίκουρος καθηγητής εξήγησε ότι «είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπέρασμα γιατί συνήθως τα ραντεβού τις πρώτες εβδομάδες είναι πολύ περισσότερα. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο σε αυτή τη φάση, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε το καμπανάκι για τους ευάλωτους ώστε να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. (…) Εάν και εφόσον έχουν συμπτώματα, πρέπει να κάνουν τεστ και να αναζητήσουν θεραπεία, γιατί υπάρχει θεραπεία η οποία είναι πολύ αποτελεσματική και μειώνει δραματικά την πιθανότητα να χρειαστούν να μπουν σε νοσοκομείο».

Τα προβλήματα στις εμπόλεμες περιοχές

Για όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στο Ισραήλ ο κ. Μαγιορκίνης εντοπίζει δύο προβλήματα. «Το ένα είναι η αποκοπή των ανθρώπων από την οποιαδήποτε αγωγή παίρνουν. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται φάρμακα για χρόνιες ασθένειες κτλ. Άρα όταν αυτοί αποκόπτονται από αυτή τη διασύνδεση, δημιουργούνται προβλήματα και σε βάθος χρόνου. Και το άλλο είναι η ανάπτυξη λοιμωδών νησημάτων από καταστροφές στο σύστημα ύδρευσης αποχέτευσης, η πρόσβαση στο καθαρό νερό και ούτω καθεξής».

«Αυτά δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν επιδημίες τύπου χολέρας, εάν και εφόσον δεν μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό για να πιούν, κυρίως για να φτιάξουν το φαγητό τους», διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.