Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ηλεία: Aύξηση στα ενοίκια, μείωση στην τιμή πώλησης

Δευτέρα, 23-10-23

Τι δείχνει ο δείκτης για τα ακίνητα και τις κατοικίες στην Ηλεία το γ' τρίμηνο του 2023.

Άνοδο στα ενοίκια αλλά πτώση στην τιμή πώλησης καταγράφει για την Ηλεία, η ο δείκτης τιμών προσφοράς ακινήτων του spitogatos.gr για το γ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Όπως φαίνεται στους σχετικούς πίνακες, σε ό,τι αφορά τα ενοίκια η αύξηση ανέρχεται σε 6,4% αφού από τα 4,7 ευρώ ανά τ.μ. του γ’ τριμήνου του 2022, πλέον βρισκόμαστε στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις τιμές πώλησης κατοικιών, η Ηλεία είναι μια από τις λίγες περιοχές της χώρας που σημειώνουν μείωση αφού από τα 915 ανά τ.μ. του γ’ τριμήνου του 2022, το γ’ τρίμηνο του 2023 η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται 906 ευρώ (-0,90%).

Συνολικά, το τρίτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +12% μέση αύξηση στις τιμές πώλησης και +7% μέση αύξηση στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στα Προάστια Πειραιά (+23%), στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%) καθώς και τα Δυτικά Προάστια Αττικής (+19%).
Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια Αττικής (11,8€/τ.μ.), τις Κυκλάδες (11,3€/τ.μ.) και τα Βόρεια Προάστια Αττικής (10,8€/τ.μ.).

Οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για πώληση και ενοικίαση κατοικιών το γ’ τρίμηνο 2023

Πώληση

Αθήνα – Νότια, 3.611€/τ.μ.
Κυκλάδες, 3.333€/τ.μ.
Αθήνα – Βόρεια, 2.915€/τ.μ.
Νομός Λευκάδας, 2.500€/τ.μ.
Νομός Κεφαλονιάς, 2.222€/τ.μ.

Ενοικίαση

Αθήνα – Νότια, 11,8€/τ.μ.
Κυκλάδες, 11,3€/τ.μ.
Αθήνα – Βόρεια, 10,8€/τ.μ.
Αθήνα – Κέντρο, 10,0€/τ.μ.
Νομός Ρεθύμνου, 9,7€/τ.μ.

Φωτεινή Γκελντή, μεσίτρια

«Υπάρχει μία πτώση της τιμής πώλησης ανά τετραγωνικό στην περιοχή μας χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι γίνονται αγοραπωλησίες. Αυτό οφείλεται στη βαθιά κρίση που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.Από την άλλη σημειώνεται μεγάλη αύξηση στα ενοίκια, της τάξεως των 6,4% και θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα από ότι βλέπουμε και εμείς από τους πελάτες μας αφού το φαινόμενο της μη ανοικοδόμησης υπάρχει εδώ και μία δεκαετία περίπου σε όλη σχεδόν την Ελλάδα».

Βασίλης Τσατάς, μεσίτης

«Είναι πραγματικά αλήθεια ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν πέσει.Έχουμε μία πτώση των τιμών και λόγω της δυσπραγίας της οικονομικής που μαστίζει εδώ και καιρό την Ηλεία με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το φαινόμενο. Αντίθετα, έχουν ακριβύνει οι τιμές των ενοικίων λόγω του ότι όπως έχουμε πει δάνεια οι τράπεζες δίνουν και καινούργιες πολυκατοικίες – κατασκευές δεν φτιάχνονται. Το κόστος κατασκευής έχει πάει στα ύψη οπότε καταλαβαίνετε ότι ένα καινούργιο ζευγάρι καλύτερα να νοικιάσει παρά να χτίσει γιατί δεν μπορεί να χτίσει».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου