Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Λάδι… χρυσάφι! – Στα 9,25 “φεύγει” απ’ την Ηλεία – Ακόμα και 80% μειωμένη η παραγωγή

  Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2023

Μιλούν στην «Π» ελαιοτριβείς και παραγωγοί...

Η τιμή του λαδιού σκαρφαλώνει στα ύψη, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση και τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως το… ιστορικό χαμηλό που καταγράφεται στα αποθέματα.

Η τιμή έναρξης για τη χονδρική είναι τα 9,25 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 20 ευρώ το λίτρο και σε αρκετές περιπτώσεις να το ξεπεράσει.

Το λάδι είναι πλέον περιζήτητο και οι χονδρέμποροι, όπως εξηγούν στην «Π», όπου το βρουν το… «χτυπούν» σε υψηλές τιμές για να εξασφαλίσουν ποσότητα.

λιοστάσι

Μεγάλο ζήτημα υπάρχει με τα αποθέματα και ορισμένοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι καταστροφές, έχουν μειώσει την παραγωγή.

9,25 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Και στην Ηλεία, φέτος η τιμή του λαδιού είναι σημαντικά αυξημένη, με το λάδι της φετινής -νέας σοδειάς, να πωλείται από τους παραγωγούς στα 9,25 ευρώ το λίτρο. Ανησυχητικές ωστόσο παραμένουν οι εκτιμήσεις σχετικά με την φετινή μειωμένη αισθητά παραγωγή στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, και οι ποσότητες στην Ελλάδα δεν επαρκούν. Επομένως το πρόβλημα θα παραμείνει, και η επιστροφή σε φυσιολογικές τιμές, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να εμφανιστεί στην αγορά και στις τιμές του εν λόγω βασικού καταναλωτικού προϊόντος.

170 ΕΥΡΩ Ο ΤΕΝΕΚΕΣ

Όπως προκύπτει, ο παραδοσιακός τενεκές είναι απλησίαστος, με τη μέση τιμή του να έχει διαμορφωθεί στα 170 ευρώ με ανοδικές τάσεις. Βασική αιτία φαίνεται ότι είναι η μείωση της παραγωγής κατά 70 με 80% λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες.

Oι μειωμένες βροχοπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καύσωνες, οι ασθένειες των ελαιόδενδρων στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και στη χώρα μας-, επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, με το πρόβλημα πλέον, κάτι περισσότερο από έντονο.

Πάντως το γεγονός πως φέτος η παραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 75 με 80% δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να ελπίζουμε πως οι τιμές θα κρατηθούν χαμηλά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η παραγωγή της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2023-2024 στη χώρα μας, υπολογίζεται στους 160.000 τόνους, από 350 χιλ. τόνους την περίοδο 2022-2023 και 160 χιλ. τόνους την περίοδο 2021-2022.

Διονύσης Ψάρρης – Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου
«Η κλιματική αλλαγή, δημιούργησε το πρόβλημα»

“Η φετινή παραγωγή προμηνύεται μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα ελαιόδεντρα. Αναμένουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω και της μεγάλης έλλειψης παραγωγής αλλά και των αποθεμάτων. Προς το παρόν υπάρχει μια στάση αναμονής περιμένοντας και την καινούργια παραγωγή. Είναι ανησυχητικό ότι με αυτές τις τιμές ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί και έτσι θα στραφεί σε άλλες κατηγορίες λαδιών και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης”.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου
«Αυτές τις τιμές, δεν μπορεί να τις σηκώσει η αγορά»

“Η υψηλή τιμή οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής αλλά και αποθεμάτων καθώς η έλλειψη παραγωγής δεν είναι κάτι που έγινε τώρα, αυτό έχει διάρκεια τα τρία τελευταία χρόνια και συνεχώς εντείνεται λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Οπότε αυτή την στιγμή έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα και γι αυτό τον λόγο υπάρχει μια φρενίτιδα για το λάδι. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε μια πτωτική τάση διότι αλήθεια είναι ότι τέτοιες τιμές δεν μπορεί να τις σηκώσει η αγορά, ο καταναλωτής υποφέρει γενικότερα από τις αυξήσεις και υπάρχει κι ένας μεγάλος κίνδυνος να διώξουμε τους καταναλωτές από το ελαιόλαδο. Οπότε θεωρώ ότι οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν”.

Θοδωρής Κλειδέρης – ελαιοπαραγωγός
«Η πιο δύσκολη χρονιά για το λάδι η φετινή»

“Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατα 50 με 60%. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά… Δεν πήγε καλά ο καιρός από την αρχή, απ’ τον Μάρτιο είχαμε ακαρπία στα δέντρα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από ‘κει και πέρα βλέπουμε ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα βγάλουν ούτε για το σπίτι τους λάδι. Επίσης, δεν θα γίνουν και μεροκάματα από εργάτες, θα είναι κατά πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα άλλα χρόνια. Στα δικά μου χωράφια η μείωση της παραγωγής φέτος είναι τραγική, τουλάχιστον 70% κάτω σε σχέση με πέρυσι… Πέρυσι βγάλαμε περίπου έξι τόνους λάδι, και φέτος εκτιμάται ότι με το ζόρι θα πιάσουμε τον ενάμιση τόνο. Είχαμε πολλές βροχές τον Μάη που ήταν να δέσει ο καρπός και απότομες ζεστές… Η κλιματική αλλαγή έκανε μεγάλη ζημιά. Με 9,25 ευρώ το κιλό που ξεκίνησε να πωλείται το λάδι, πιστεύω ότι πια ο κόσμος θα το σκεφτεί πριν αγοράσει λάδι για το σπίτι του. Ένας τενεκές λάδι τα προηγούμενα χρόνια στοίχιζε 70,00 ευρώ, φέτος σίγουρα θα τα περάσει τα 120,00 με 130,00 ευρώ”.

Δημήτρης Τζίφας – ελαιοπαραγωγός
«Η υψηλή τιμή θα μας κάνει ζημιά…»

“Η παραγωγή φέτος είναι σαφώς μειωμένη αλλά σε γενικά πλαίσια υπάρχει καρπός, σε μικρότερες ποσότητες. Σημαντικό ρόλο στη μείωση της φετινής παραγωγής έπαιξε αρχικά ο καιρός καθώς επηρέασε σε ένα βαθμό της τάξης του 80% το δέσιμο της ελιάς. Όσο για την τιμή έναρξης που κυμαίνεται στα 9,25€ σαφώς και ενθουσιάζει στο άκουσμα αλλά δεν είναι αυτό που θέλει ο παραγωγός… Για εμένα προσωπικά, θα προτιμούσα σταθερά κάθε χρόνο το λάδι να κυμαίνεται στα 4,00 με 5,00 ευρώ. Θεωρώ πως μετά την αύξηση της τιμής, το λάδι σαν προϊόν θα αρχίσει να έχει πτωτική τάση και σαφώς θα μας επηρεάσει σε όλα, ακόμα και στα εφόδια που χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια όπως είναι τα λιπάσματα και το πετρέλαιο, καθώς και σε αυτά οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν”.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου