Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ο Άγιαξ απέλυσε τον προπονητή του για να μην υποβιβαστεί

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2023

Γιάννης Ζωιτός

Τη δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του διάγει ο Άγιαξ, ο οποίος με 5 βαθμούς σε 7 αγώνες της Eredivisie είναι εγκλωβισμένος στη ζώνη υποβιβασμού - Πλήρωσε το μάρμαρο ο Μόρις Στέιν, απόρροια ενός «ναυαγίου» 20 μηνών. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο.

ΟΆγιαξ, εκ των αντιπάλων της ΑΕΚ στον όμιλο του Europa League, είναι βαθιά άρρωστος και δραστικό ξόρκι στην αγωνιστική αυτή κρίση η διοίκηση δεν έχει βρει ακόμη.

Η απόλυση του προπονητή Μόρις Στέιν, ύστερα από την κυριακάτικη ήττα με 4-3 στην Ουτρέχτη κι ενώ ο «Αίαντας» είχε προηγηθεί 3-2 στο 65′ ανατρέποντας το εις βάρος του 2-0, ήταν το τελευταίο αντίσωμα που παρήγαγε το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού που πνέει τα λοίσθια. Μια απέλπιδα προσπάθεια αντιστροφής της μοίρας.

Από τότε που το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία μετέβη στην επαγγελματική μορφή του, το μακρινό 1954, ο γίγαντας αυτός της Eredivisie δεν είχε μείνει ποτέ χωρίς νίκη για οκτώ σερί παιχνίδια ανεξαρτήτως διοργάνωσης. Συνέβη εφέτος.

Από το κακό στο χειρότερο και προτελευταίος

Στο εγχώριο πρωτάθλημα το ρεκόρ του Άγιαξ είναι 1-2-4 στα πρώτα επτά παιχνίδια και με μόλις πέντε πέντε βαθμούς έχει βρεθεί στην προτελευταία θέση, πάνω από την ουραγό Φόλενταμ.

Από την αρχή της σεζόν έχει επικρατήσει μονάχα της Χέρακλες στην πρεμιέρα (4-1) κι έκτοτε η μία βαθμολογική απώλεια διαδέχεται την άλλη. Ακολούθησαν το 2-2 με την Εξέλσιορ και το 0-0 με τη Φορτούνα Σιτάρντ, προτού το 3-1 από την Τβέντε, το 4-0 από τη Φέγενορντ (στο ντέρμπι που διακόπηκε και συνεχίστηκε άλλη μέρα), το 2-1 από την Άλκμααρ και το 4-3 από την Ουτρέχτη τον βυθίσουν στον πίνακα.

Ο Στέιν ήταν ο τελευταίος τροχός αυτής της στραπατσαρισμένης άμαξας. Ένα εξιλαστήριο θύμα που έπρεπε να φαγωθεί. Κι ας «καταλήξαμε με τη διοίκηση στο συμπέρασμα πως αυτό ήταν το καλύτερο για τον Άγιαξ», όπως ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του.

Ναι μεν παραδέχθηκε ότι «απέτυχα» στην αποστολή του να επαναφέρει «τον Άγιαξ πίσω στη θέση που ανήκει», αλλά την ίδια στιγμή το τέλος του ήταν εντελώς προδιαγεγραμμένο δουλεύοντας σ’ ένα κλαμπ που με μια πέτρα δεμένη στον λαιμό του και πόδια από τσιμέντο επέπλεε με το ζόρι. Έως ότου άρχισε να χάνεται κάτω από το νερό και να πνίγεται.

Η αρχή του τέλους

Η φθορά είχε αρχίσει πριν από περίπου 20 μήνες – στις 6 Φεβρουαρίου του 2022. Ήταν τότε που απολύθηκε ο Μαρκ Όφερμαρς από το πόστο του γενικού κουμανταδόρου.

Ήταν ο άνθρωπος που λειτουργούσε υπό τον τίτλο του διευθυντή ποδοσφαίρου και καθετί περνούσε από τα δικά του χέρια. Ενημερωνόταν για τα πάντα και για όλους. Τίποτα δεν γινόταν άνευ εγκρίσεώς του και καμιά συμφωνία δεν έκλεινε, αν πρώτα δεν έφερε την υπογραφή του. Υπηρετούσε πιστά το κλαμπ που τον είχε αναδείξει ως ποδοσφαιριστή επί 24 ώρες το 24ωρο.

Ο παλαίμαχος Ολλανδός δούλευε ήδη επί μια δεκαετία στον Άγιαξ, ως εκλεκτός του Γιόχαν Κρόιφ. Το 2017 έλαβε την περίφημη προαγωγή και κατέληξε να μετατραπεί στο απόλυτο αφεντικό.

Η φωτογραφία της παρενόχλησης

Είτε από ακατανόητη αφέλεια είτε γιατί πίστευε -αλαζονικά- πως είναι άτρωτος υπέπεσε σ’ ένα ολέθριο και ασυγχώρητο λάθος. Μια μέρα πήγε στην τουαλέτα, κατέβασε το παντελόνι του, τράβηξε μια φωτογραφία και την έστειλε σε μια υφιστάμενή του – υπάλληλο του Άγιαξ.

Η κοπέλα κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση από τον Όφερμαρς και η αντίστροφη μέτρηση για τη «βασιλεία» του είχε μόλις αρχίσει. Εκ των ερευνών προέκυψε πως ήταν ένα κάκιστο συνήθειο ο άλλοτε διεθνής εξτρέμ να προσεγγίζει γυναίκες με ανάρμοστες και χυδαίες συμπεριφορές.

Εσωτερικά ήταν κοινό μυστικό, το οποίο οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να αποκρύψουν για να μην υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όταν διέρρευσε, η απόλυσή του ήταν μονόδρομος. Οτιδήποτε άλλο θα καθιστούσε τον σύλλογο αναξιόπιστο, διότι θα είχε συγκαλύψει μια συνεχιζόμενη κατάπτυστη συμπεριφορά.

Γκρεμίστηκαν τα πάντα

Δυστυχώς για τον Άγιαξ ο Όφερμαρς αποδείχθηκε αναντικατάστατος. Μπορεί εκείνη η σεζόν να τέλειωσε με την κατάκτηση του τέταρτου σερί πρωταθλήματος, αλλά το κακό είχε ήδη συμβεί. Το δίκτυο που είχε οργανώσει, ως επί το πλείστον στη Λατινική Αμερική, έκανε σπουδαία δουλειά και αφότου αποχώρησε όλα έπεσαν σαν χάρτινος πύργος.

Ο Έντουιν Φαν ντερ Σαρ ήταν ως τότε στενός συνεργάτης του πρώην συμπαίκτη του, αλλά δεν είχε τη διορατικότητα που θα βοηθούσε στις μεταγραφές κι απέτυχε μετά την προαγωγή του. Ήταν για άλλες δουλειές ο παλαίμαχος κίπερ και όχι για να κουμαντάρει ένα ολάκερο καράβι, ιδίως σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Ούτε τα άπειρα στελέχη που τον πλαισίωσαν είχαν τον τρόπο να διαχειριστούν μια τόσο περίπλοκη κατάσταση.

Παράλληλα και δεδομένου πως Έρικ Τεν Χαχ έφυγε για το Μάντσεστερ, μήτε ο Σρέντερ μήτε Χάιτινχα αποδείχθηκαν προπονητικά επαρκείς για να σηκώσουν το βάρος της μετάβασης σε μια αλλοτινή περίοδο. Η αμφισβήτηση έπνιξε τους πάντες και το κοντρόλ χάθηκε.

Άλλη μία γκάφα ολκής

Μέχρι που ο Άγιαξ κατέληξε τρίτος στο περυσινό πρωτάθλημα, έμεινε εκτός Champions League και υποχρεώθηκε να «ξεπουληθεί» για να καλύψει τη ζημία στα ταμεία. Αποκόμισε γύρω στα 200 εκατομμύρια, ξόδεψε τα μισά, αλλά όχι σε ποδοσφαιριστές με το απαραίτητο υπόβαθρο για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο ρόστερ.

Ακόμη και η πρόσληψη του φημισμένου παράγοντα Σβεν Μίσλιντατ αποδείχθηκε μια καταστροφική επιλογή.

Ο πρώην υπάλληλος των Ντόρτμουντ, Άρσεναλ και Στουτγκάρδης κατέληξε να εκτεθεί επίσης – όχι άδικα, καθώς το όνομά του ενεπλάκη στη μεταγραφή του Μπόρνα Σόσα. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως το γραφείο που διευθέτησε τη συμφωνία Άγιαξ – Στουτγκάρδης για τον 25χρονο Κροάτη είχε μετοχές σε εταιρία της οποίας ιδιοκτήτης ήταν ο Μίσλινταντ. Μύλος δηλαδή.

Ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου είχε κρύψει το ένα σκέλος των παράλληλων ασχολιών του και ήταν υπόλογος στο κοινό. Τον κατηγορούσαν πως ενέργησε με ίδιον όφελος του και το ρήγμα που προκλήθηκε στην εμπιστοσύνη ήταν χαώδες.

Το ντέρμπι του χάους

Στο εντός έδρας ντέρμπι με τη Φέγενορντ, τέλη Σεπτεμβρίου, η σταγόνα της οργής ξεχείλισε. Οι οργανωμένοι εκτόξευσαν φωτοβολίδες μετά το σαρωτικό 3-0 των πρωταθλητών και ο αγώνας διακόπηκε, προτού συνεχιστεί λίγες ημέρες αργότερα και λήξει 4-0 σε άδειο γήπεδο.

Ενδιάμεσα οι ταραχές είχαν μεταφερθεί εκτός γηπέδου με απηυδισμένους οπαδούς του Άγιαξ να ζητούν το κεφάλι του Μίσλιντατ επί πίνακι.

Το ίδιο βράδυ ο παράγοντας θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου. Όπως και λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου. Προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από τα γεγονότα «τέλειωσε» μοιρολατρικά και ο Στέιν.

Η σκληρή γλώσσα του Φαν ντερ Φάαρτ

Τίποτα πια δεν μοιάζει ικανό να διακόψει την πτώση (προς τη δεύτερη κατηγορία). Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το διατυπώσει ο Ράφαελ Φαν ντερ Φαρτ, λέγοντας ότι «ο Άγιαξ θα πρέπει να παίζει σαν την Εξέλσιορ, γιατί δεν είναι πλέον Άγιαξ».

Κατά τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή «πρέπει να γίνει αποδεκτό πως δεν είναι μια ομάδα καλύτερη από τους αντιπάλους της γιατί δεν διαθέτει την ποιότητα γι’ αυτό. Είναι λυπηρό, μα είναι η αλήθεια».

Μερίδα οπαδών και κάποιων παραγόντων έχουν κάνει προσπάθεια να επιστρέφει ο Μαρκ Όφερμαρς στα ηνία. Προτιμούν, φαίνεται, να κλείσουν τα μάτια στρώνοντας κόκκινο χαλί στον επιτυχημένο παράγοντα, διότι μπροστά στα κάλλη (της ομάδας) δεν μετρά ο πόνος (των γυναικών).

Προς το παρόν βέβαια αυτός εργάζεται για την Αντβέρπ και τους στέλνει καρτ-ποστάλ. Από την Αμβέρσα, όχι από τουαλέτες. Μάλλον ο Άγιαξ θα πρέπει να βρει αλλού τη σανίδα σωτηρίας που ψάχνει. Ο Λουίς Φαν Χαλ, ως σύμβουλος της διοίκησης, και ο Ντάνι Μπλιντ, που ανέλαβε επίσης πόστο, ξύνουν το κεφάλι τους.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου