Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

«Βραδυφλεγείς βόμβες» και εστίες μόλυνσης οι χωματερές στην Ορεινή Ηλεία

 Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2023


Επιστολή του Αναπτυξιακού, Κοινωνικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου "Η Ανάληψη του Σωτήρως" προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών που έχουν σχηματιστεί την Ορεινή Ηλεία και ιδιαίτερα σε Αντρώνι και Πανόπουλο οι οποίες βρίσκονται πλησίον οικισμών, σε δασικές εκτάσεις, σε ρέματα, πλησίον αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε πως συχνά – πυκνά κάθε λογής απορρίμματα εντοπίζονται και εντός του δρυοδάσους της Φολόης.

Μερικές από αυτές τις χωματερές βρίσκονται μάλιστα, κατά μήκος των εθνικών οδών και κεντρικών δρόμων της περιοχής, γεγονός που καθιστά την διέλευση των οδηγών ανυπόφορη λόγω της δυσοσμίας ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται με την εναπόθεση σε αυτές νεκρών ζώων.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος, πέρα από την μόλυνση του περιβάλλοντος και την ρύπανση του εδάφους, οι περιοχές αυτές καθίστανται πλέον ακόμα πιο ευάλωτες στις πυρκαγιές λόγω της ύπαρξης αυτών των χωματερών.

Από την πλευρά του, ο Αναπτυξιακός, Κοινωνικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού της Γης Πανοπουλαίων Ηλείας «Η Ανάληψη του Σωτήρος» με διαδοχικές επιστολές του στον δήμο αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2022 μέχρι σήμερα, έχει ενημερώσει για το πρόβλημα και ζητά άμεσα να δοθεί λύση, προτείνοντας ωστόσο και ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων χωματερών.

«Άμεση αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων χωματερών»

Την περασμένη Τρίτη, ο Σύλλογος έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη και τους υφυπουργούς του, Νίκο Ταγαρά και Αλεξάνδρα Σδουκου ενώ κάτι αντίστοιχο είχε επαναλάβει και πριν από ένα χρόνο, αυτή τη φορά προς τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην οποία αναφερόταν τα ακόλουθα:

«Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική αύξηση παντός είδους αποβλήτων σε ρέματα, σε ποτάμια και σε δασικές εκτάσεις της περιοχής μας.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με την εναπόθεση ενός μεγάλου αριθμού ψόφιων ζώων.

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χωματερών αποτελεί εστία μόλυνσης για το περιβάλλον με την εκτεταμένη ρύπανση στο έδαφος και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και με τη διαρροή τοξικών και επικίνδυνων χημικών ρύπων.

Μερικές χωματερές βρίσκονται κατά μήκος των εθνικών οδών, με αποτέλεσμα η διέλευση των κατοίκων και των οδηγών αυτοκινήτων να γίνεται αφόρητη εξ’αιτίας της δυσοσμίας.

Είναι γνωστό ότι οι μικροοργανισμοί και τα βιοδιασπώμενα απόβλητα που υπάρχουν στις χωματερές απελευθερώνουν το μεθάνιο, ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου το οποίο ευθύνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επίσης, τα στερεά απόβλητα μπορούν να καταστούν αιτίες πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από την ανάφλεξη σκουπιδιών.

Βλέπουμε ότι οι συνέπειες της μη αντιμετώπισης του προβλήματος επιφέρουν μεγάλες επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στο περιβάλλον.

Καθίσταται αναγκαίο να λάβετε ως Διοικητικό Συμβούλιο γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ως άμεσο μέτρο αντιμετώπισης θα προτείναμε την άμεση συγκομιδή των αποβλήτων από τις υπάρχουσες χωματερές, την εκτεταμένη ανακύκλωση τους, την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων σήμανσης και την εξεύρεση ενός χώρου για την υγειονομική τους ταφή ή τη συγκέντρωσή τους σε εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων.

Εν όψει δε της αξιοποίησης των φαραγγιών και των μονοπατιών της πανέμορφης περιοχής μας, η αντιμετώπιση της πολύ δυσάρεστης κατάστασης που επικρατεί καθίσταται επιτακτική.

Λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει για όλους μας η επιτυχής αντιμετώπιση του Θέματος των ανεξέλεγκτων χωματερών στην περιοχή της Ορεινής Ηλείας, απευθυνθήκαμε στη Βουλευτή του Νομού μας, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία λόγω της ευαίσθητης θέση που κατέχει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα περιβάλλοντος, μας υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες της και θα συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου μας.
Σας υπευνθυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα σας έχουμε υποβάλλει αίτημα με αριθ. Πρωτ. : 2132 στις 13/4/2022 χωρίς να λάβουμε καμία ενημέρωση για το τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και όσοι υδρεύονται από τον υδροφόρο ορίζοντα της Ορεινής Ηλείας».

Να σημειωθεί, πως από την πλευρά της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων που έλαβε υπόψιν της την αναφορά του συλλόγου για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, ενημέρωσε με την σειρά της τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσθέτοντας πως «Τον σύλλογο ενημερώνουμε ότι το αναφερόμενο ζήτημα εντάσσεται στην αναπτυξιακή περιφερειακή πολιτική η οποία εμπίπτει στο αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α. και βάσει του άρ. 214 του Ν. 3852/2010 δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου ή παρέμβασης από την Υπηρεσία μας».

Λούης Μπαντούνας, πρόεδρος του Αναπτυξιακού, κοινωνικού καιΕκπολιτιστικού Συλλόγου “Η Ανάληψη του Σωτήρος”

«Η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας»

«Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική αύξηση του αριθμού των ανεξέλεγκτων χωματερών στην περιοχή του Κ.Δ. Αντρωνίου – Πανοπούλου και γενικότερα της Ορεινής Ηλείας.
Οι ανεξέλεγκτες χωματερές βρίσκονται πλησίον οικισμών, σε δασικές εκτάσεις, σε ρέματα, πλησίον αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με την εναπόθεση σε αυτές ενός μεγάλου αριθμού ψόφιων ζώων.

Μερικές χωματερές βρίσκονται κατά μήκος των εθνικών οδών με αποτέλεσμα η διέλευση των κατοίκων και των οδηγών αυτοκινήτων να γίνεται ανυπόφορη εξαιτίας της δυσοσμίας.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών και υγρών αποβλήτων εστιάζονται κυρίως:

  • Στη μόλυνση – ρύπανση του εδάφους και της ατμόσφαιρας, από τα παραγόμενα στραγγίσματα και τα εκλυόμενα βιοαέρια.
  • Στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η ύδρευση βασίζεται σε γεωτρήσεις.
  • Στην πρόκληση πυρκαγιών, είτε λόγω ανάφλεξης είτε από πρόθεση για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων, με αποτέλεσμα την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω της έκλυσης χημικών ενώσεων και μικροσωματιδίων.
  • Στη δυσοσμία, στα αισθητικά και οπτικά προβλήματα.

Ως Αναπτυξιακός Σύλλογος προτείνουμε προς τον οικείο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την αποκεντρωμένη διοίκηση της Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Αυτά είναι:

  • Η άμεση αποκομιδή των στερεών και υγρών αποβλήτων και η μεταφορά τους σε λειτουργούσες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Ηλείας.
  • Η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης που να αναγράφουν «Απαγορεύεται ή ρίψης απορριμμάτων και μπαζών».
  • Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος έμπροσθεν των ανεξέλεγκτων χωματερών.
  • Η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων, έτσι ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντολογική συνείδηση.

Ενόψει δε της αξιοποίησης των εκατό τριάντα χιλιομέτρων φαραγγιών και μονοπατιών, της ανάδειξης των ιστορικών μνημείων και αξιοθεάτων της πανέμορφης Ορεινής Ηλείας, η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης των ανεξέλεγκτων χωματερών καθίσταται επιτακτική.

Ως εκ τούτου η αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων χωματερών και η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας των χιλιάδων κατοίκων του νομού Ηλείας.

Ο Αναπτυξιακός μας Σύλλογος έχει ήδη υποβάλλει δυο αιτήματα αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων χωματερών προς τον οικείο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας χωρίς να καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους και χωρίς να λάβει απάντηση».

Λύσανδρος Παναγόπουλος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αρχαίας Ολυμπίας

«Ας σκεφτούν οι συνδημότες μας την μόλυνση που προκαλούν στο περιβάλλον και το κόστος σε υπηρεσίες»

«Το θέμα με τα σκουπίδια στα ρέματα είναι πολύ σοβαρό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που για κάποιο λόγο έχουν θεωρηθεί, εσφαλμένα, από συγκεκριμένους συνδημότες μας, ως “χωματερές” και εναποθέτουν εκεί αστικά και ογκώδη απορρίμματα.

Έπειτα από ενέργειες της υπηρεσίας καθαριότητας οι περισσότερες από αυτές τις “χωματερές”, με πολύ κόπο και κόστος καθαρίστηκαν, σηματοδοτήθηκαν ή και περιφράχθηκαν. Έπειτα όμως από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατέστησαν χειρότερες από πριν…

Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παρουσιάζει σοβαρή υποστελέχωση, με το πρόγραμμα αποκομιδής να εκτελείται οριακά. Σύμφωνα με τον κανονισμό η υπηρεσία είναι υπεύθυνη να συλλέγει τα απορρίμματα που βρίσκονται στους κάδους και τα σημεία αποκομιδής.

Δεν διαθέτει επ’ ουδενί την πολυτέλεια να καθαρίζει, ούτε να παριστάνει τον χωροφύλακα στα ρέματα της ορεινής ή πεδινής Ηλείας. Ας σκεφτούν λοιπόν διπλά οι συνδημότες μας την μόλυνση που προκαλούν πρωτίστως στο περιβάλλον και έπειτα το κόστος σε υπηρεσίες.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου