Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Γάζα, φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς

 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα. Τουλάχιστον έξι νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα (UNRWA)

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Τουλάχιστον έξι νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα (UNRWA)

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.

Ο Μπάιντεν μεταβαίνει σε Ισραήλ και Ιορδανία καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και στη συνέχεια στην Ιορδανία την Τετάρτη για να συναντηθεί τόσο με την ισραηλινή όσο και με την αραβική ηγεσία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο μαινόμενος πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Τη μετάβαση Μπάιντεν αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται πιο δεινή και καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επίθεση στην περιοχή των 141 τετραγωνικών μιλίων (365 τετραγωνικών χιλιομέτρων) για την εξάλειψη των μαχητών της Χαμάς που ευθύνονται για αυτό που λένε οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πως ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση κατά των Εβραίων από το Ολοκαύτωμα.

Ο Αντονι Μπλίνκεν έκανε την ανακοίνωση νωρίς την Τρίτη μετά από περισσότερες από επτά ώρες συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους. «Ερχεται εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ισραήλ, για την περιοχή και για τον κόσμο», είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να στείλει το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι τώρα, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το Ισραήλ. Η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί για στρατιωτική υποστήριξη, στέλνοντας αερομεταφορείς και βοήθεια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι μια ευκαιρία για τον κ. Μπάιντεν να αποδώσει τα διαπιστευτήριά του για την εθνική ασφάλεια στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ με τις εκλογές του 2024 λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μακριά. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αποδείξει ότι εκπληρώνει την προεκλογική υπόσχεσή του να ισχυροποιήσει την αμερικανική ηγεσία μετά από τέσσερα χρόνια εξωτερικής πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η παρουσία του Μπάιντεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προκλητική κίνηση από τον επικεφαλής χορηγό της Χαμάς, το Ιράν, ή δυνητικά να θεωρηθεί κενή περιεχομένου από τα αραβικά έθνη καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στη Γάζα. Ο Αντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να αποτρέψει ο πόλεμος με τη Χαμάς να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα ενημερωθεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους για τους πολεμικούς στόχους και τη στρατηγική τους και θα ακούσει πώς σκοπεύουν να διεξάγουν επιχειρήσεις «που ελαχιστοποιούν τις απώλειες αμάχων και επιτρέπουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα με τρόπο που δεν είναι προς όφελος της Χαμάς».

Οι ανακοινώσεις ήρθαν αφού ο κ. Μπάιντεν διαβουλεύτηκε με μια τριάδα παγκόσμιων ηγετών και τη δική του ομάδα εθνικής ασφάλειας τη Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας και φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αλ-Σίσι της Αιγύπτου, τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντανί και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς για τις συνέπειες από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν 1.400 νεκρούς και τα αντίποινα που σκότωσαν τουλάχιστον 2.778 Παλαιστίνιους.

Παλαιστίνιοι θρηνούν πάνω από τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Hatem Ali)

Ακόμα ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην περιοχή

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες -αντί για 96, ως είθισται- στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Πηγή: «Αssociated Press», “ΑΠΕ-ΜΠΕ”, Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου