Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Δικαιώθηκαν οι εποχικοί πυροσβέστες – Εντάσσονται για πρώτη φορά στο επίδομα επικίνδυνης εργασίας

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 2023

Στα επαγγέλματα που δικαιούνται το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και μάλιστα στην Α’ κατηγορία που ενισχύθηκε κατά 33%, ύψους 200 ευρώ μηνιαίως, εντάχθηκε και το επάγγελμα του Εποχικού Πυροσβέστη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Σωματίου Συμβασιούχων Πυροσβεστών. Όπως αναφέρεται μετά από μια σειρά συντονισμένων κινήσεων από τον Μάιο του 2020 «οι εποχικοί πυροσβέστες πλέον μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι, καθώς με πρόσφατες ρυθμίσεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης το επάγγελμα του Εποχικού Πυροσβέστη συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στα επαγγέλματα που δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και μάλιστα στην 1η Κατηγορία επικινδυνότητας (200 ευρώ μηνιαίως)».

Η ΚΥΑ που αφορά τους υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, υπογράφηκε προχθές από τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ έχει αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023. Με τις ρυθμίσεις της συγκεκριμένης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α’ κατηγορίας που ήταν 150 ευρώ μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων. Με τις ρυθμίσεις της νέας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α’ (200 ευρώ) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

β) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης.

γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.

δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Υπολογίζεται πως και για τις τέσσερις κατηγορίες ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 5.000.

«Δικαίωση»

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μίλησε στην εφ. Πατρίς, για δικαίωση των συμβασιούχων πυροσβεστών το επάγγελμα των οποίων είναι επικίνδυνο και θα έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Αίρεται μία μακροχρόνια αδικία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος.

«Ένα επάγγελμα που από το 2003 έως σήμερα έχει θρηνήσει 27 νεκρούς», συνέχισε «και εργαζόμενοι συχνά κάτω υπό ιδιαίτερα επιβλαβείς και ανθυγιεινές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας υψηλές θερμοκρασίες, καπνούς, αέρια, τοξικά, ακτινοβολίες, χημικά και βαρέα μέταλλα που ενεργοποιούν τον μηχανισμό της καρκινογένεσης και άλλων χρόνιων παθήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούνται μόνιμες βλάβες, που μπορούν να μας συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής μας».

Επίσης ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες είναι παγκοσμίως καταταγμένοι στην τέταρτη θέση των πιο επικίνδυνων επαγγελμάτων με 300% αυξημένο τον κίνδυνο εμφραγμάτων και καρκίνων. «Ο κίνδυνος και το ρίσκο ελλοχεύουν παντού, ακόμα και στα πιο απλά συμβάντα, ενώ σύμφωνα με έρευνες ο μέσος Πυροσβέστης μειώνει τον κύκλο της ζωής του κατά πέντε χρόνια (συχνές αιτίες θανάτου εν ώρα εργασίας: στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή, ασφυξία, εγκαύματα τρίτου βαθμού, ηλεκτροπληξία κλπ). Αντιμετωπίζουν εικόνες και καταστάσεις οι οποίες επιβαρύνουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αυτή η εργασιακή ζωή προκαλεί διαταραχές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, καθώς η εργασία εκτελείται σε κυλιόμενες βάρδιες, με αποτέλεσμα την κακή διατροφή αλλά και τις ακανόνιστες ώρες ύπνου και φαγητού», επισημαίνει.

«Είναι τέτοια η φύση της εργασίας όπου πρέπει να λαμβάνονται άμεσα πολύ σοβαρές αποφάσεις με άμεσες συνέπειες, τόσο για τους ίδιους, όσο και για το κοινωνικό σύνολο το οποίο καλούνται να προστατέψουν, υπό συνθήκες υψηλής πίεσης», κατέληξε ο κ. Ανδριόπουλος.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου