Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ChatGPT: Πρόσω ολοταχώς για την τεχνητή νοημοσύνη στην ναυτιλία

 Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, 2023

Γιώργος Φωκιανός

Η ναυτιλιακή βιομηχανία εξετάζει τις δυνατότητες της διάσημης πλέον εφαρμογής

Oλοι μιλάνε γι’ αυτό, από τους πιο μυημένους στην τεχνολογία μέχρι τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν τεθεί σε «κατάσταση συναγερμού». Ο λόγος για το ChatGPT, τη νέα αυτή εφαρμογή που στην ουσία είναι ένα chatbot (μηχανική εφαρμογή συνομιλίας) με τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύχθηκε από την OpenAI.

Όπως αναφέρει η ίδια η εφαρμογή, «χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει ανθρώπινες απαντήσεις με τη μορφή συνομιλίας σε εισαγόμενα κείμενα» και χάρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαθέτει απαντάει με ένα κείμενο σε ό,τι μορφή τής ζητηθεί: για σχολική ή διπλωματική εργασία, σε μορφή δοκιμίου ή μυθιστορήματος, ακόμη και σε μορφή νομικής φύσης. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο για καλύτερης ποιότητας υλικό, σε σεχέση με ανθρώπινα εγχειρήματα.

Μπορεί όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία να έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τις δυνατότητες του ChatGPT, ωστόσο και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους έχουν θορυβηθεί, με τη ναυτιλία να εξετάζει τις δυνατότητες της διάσημης πλέον εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης.

Το νέο trend

Πολλοί προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώριο να εφαρμοστεί το νέο trend στον ναυτιλιακό κλάδο, με τον Μάικ Κωνσταντινίδη – ειδικό στην ψηφιακή εποχή – να τονίζει πως αυτή τη στιγμή τα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση, καθώς – όπως επισημαίνει – έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από επιβαρυντικούς παράγοντες. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του κόστους, ενώ ως «δαμόκλειος σπάθη» επικρέμαται η κατανάλωση καυσίμων και η συμμόρφωση στους κανόνες ESG. Τα στελέχη της ναυτιλίας προσπαθούν συνεχώς να χρησιμοποιούν περισσότερα ψηφιακά εργαλεία, πιο περίπλοκες διαδικασίες και υπολογισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται προσλήψεις υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού, αλλά στο τέλος της ημέρας, αντί τα πράγματα να επιλύονται, καταλήγουν σε χάος.

Εκεί είναι όπου μπορεί να βρει πάτημα το ChatGPT, το οποίο μπορεί να «νοικοκυρέψει» την υπερπληθώρα αδόμητων τεράστιων αρχείων δεδομένων και να προχωρήσει σε αποτελεσματική αναζήτηση των πιο αξιόπιστων δεδομένων.

Η έκρηξη του όγκου των δεδομένων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οδηγεί στην ανάπτυξη νέων μεθόδων Ανάλυσης Μεγάλων Ογκων Δεδομένων. Στόχος, η ανακάλυψη γνώσης και η αξιοποίησή της για τη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με το ChatGPT να μπορεί εν δυνάμει να φέρει την επανάσταση και να διαταράξει την – πολλές φορές – επιφυλακτική, συντηρητική και δύσπιστη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οπως επισημαίνεται, στο παρελθόν η ναυτιλία είχε επιδείξει μια καθυστέρηση στην υιοθέτηση των σύγχρονων και προηγμένων τεχνολογιών, η χρήση των οποίων – σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου – είναι μια αναγκαιότητα για να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και να εξεταστούν οι καλύτερες προβλέψεις. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος αστοχιών, ατυχημάτων και επιπρόσθετα να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Εξετάζοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ChatGPT και την πιθανή εφαρμογή τους στη ναυτιλία, οι ειδικοί στέκονται στην ευκολία να κάνει κάποιος απλές ή ακόμα και περίπλοκες ερωτήσεις και να λαμβάνει ακριβείς απαντήσεις.

Ασφαλείς προβλέψεις

Επιπλέον, μπορεί να καταστεί ένα «game changer», εφόσον καταφέρουμε να μειώσουμε τυχόν πρόσθετο κόστος σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση των πλοίων. Τα chatbots θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με ανθρώπινους χρήστες ανταλλάσσοντας μηνύματα κειμένου σε απλά αγγλικά, παρακολουθώντας 24 ώρες το 24ωρο και απαντώντας έγκαιρα σε οποιαδήποτε ερώτηση. Τέλος, καθώς η αγγλική γλώσσα αποτελεί την επίσημη γλώσσα της ναυτιλίας, πιθανές λανθασμένες μεταφράσεις και συντακτικά προβλήματα δεν προκαλούν ανησυχία.

Με μόλις δύο περίπου μήνες «ζωής», οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ChatGPT. Ωστόσο, εμφανίζονται σίγουροι πως θα κάνει τη διαφορά σε ορισμένους τομείς, γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι Big Tech εταιρείες σπεύδουν να λανσάρουν αντίστοιχες εφαρμογές.

Ο.Τ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου