Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Εντυ Ζεμενίδης στον «Ε.Κ.»: Να βάλουμε στόχο να έχουμε Ελληνοαμερικανό Υπουργό Δικαιοσύνης

 Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, 2023

Της Γιάννας Κατσαγεώργης

Ο Εντυ Ζεμενίδης είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Με αυτή του την ιδιότητα επιβλέπει τις πρωτοβουλίες συνηγορίας και δημόσιας εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και θεωρείται ως το πιο φερέγγυο και αποτελεσματικό ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.

Πριν από την ένταξή του στο HALC, ο Εντυ Ζεμενίδης άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στο Σικάγο και διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος του πολιτειακού ταμία της Πολιτείας του Ιλινόις και υποψήφιου των Δημοκρατικών για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Αλέξη Γιαννούλια. Ηταν υπότροφος του Emerging Leaders του Chicago Council on Global Affairs, όπου τώρα υπηρετεί ως μη μόνιμος συνεργάτης. Η πολιτική του εμπειρία περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Socrates του Ινστιτούτου Aspen, τη θητεία του στη συντακτική επιτροπή και στο Συμβούλιο Συμβούλων του National Strategy Forum και τη διδασκαλία Διεθνών Σχέσεων και Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου DePaul. Ο Εντυ Ζεμενίδης είναι σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Spring Bank της Νέας Υόρκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του College Year in Athens.

Ελαβε το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο DePaul, το μεταπτυχιακό του στη θεωρία και την πρακτική των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Πανεπιστήμιο του Essex (Ηνωμένο Βασίλειο) και το διδακτορικό του από το Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Georgetown, ο Εντυ Ζεμενίδης ήταν υπότροφος στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Harrison και συντάκτης του Georgetown Journal of International Law. Στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Pierre», στο Μανχάταν, το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου 2022 ο Εντυ Ζεμενίδης τιμήθηκε για ακόμα μια φορά από τους συναδέλφους του για την προσφορά του στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, «ο Εντυ πιστεύει στους ελληνοαμερικανικούς στόχους. Είναι ένας άνθρωπος με πάθος και βάζει όλη την προσπάθεια και το μυαλό σε αυτό που κάνει. Είναι ένας άνθρωπος με ακεραιότητα. Δεν έχω συναντήσει άλλον άνθρωπο με αυτήν την ηθική ακεραιότητα. Είναι άνθρωπος με κουράγιο, δεν καταθέτει τα όπλα, είναι ηγέτης και ένας πολύ καλός οικογενειάρχης».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Δικηγόρων της Νέας Υόρκης σας τίμησε ως εξέχουσα προσωπικότητα για την προσφορά σας στο ελληνικό λόμπι. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς ο Σύλλογος;

Ο Σύλλογος Ελλήνων Δικηγόρων της Νέας Υόρκης αντιπροσωπεύει και συμπατριώτες και συναδέλφους και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να έχω άτομα, με τα οποία έχουμε κοινές αναφορές, πήγαμε στα ίδια σχολεία, έχουμε το ίδιο κοινό αίσθημα ως Ελληνες και ως δικηγόροι. Τους καταλαβαίνω και με καταλαβαίνουν. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι, όχι μόνον των δικηγόρων αλλά και όλων των άλλων επαγγελματιών, νομίζω ότι αντιπροσωπεύουν και το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς. Σχετικά με τους τοπικούς συλλόγους, αν και οι περισσότεροι λειτουργούν ως επί το πλείστον με αναφορές στο παρελθόν παρά στο μέλλον, παρ’ όλα αυτά οι Ελληνες των κοινοτήτων προωθούν τα παιδιά τους να γίνουν δικηγόροι, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αμερικανική ζωή. Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς, για μένα ήταν πολύ μεγάλη τιμή που βρέθηκα ανάμεσα στην παλαιότερη και στη νεώτερη γενιά δικηγόρων, που δεν μάχονται μόνο για να κερδίσουν μια υπόθεση και να διακριθούν, αλλά ως Ελληνες στην καταγωγή συντηρούν παράλληλα και τις ελληνικές αξίες μέσα από την δουλειά τους και την παρουσία τους στην Αμερική.

Ποια είναι η αναλογία Ελληνοαμερικανών δικηγόρων σε σχέση με Ελληνοαμερικανούς δικαστές;

Σε σχέση με τον αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αμερική, οι δικηγόροι είναι πολλοί. Η αναλογία με τους δικαστές σαφώς μικρότερη. Νομίζω πως έχουμε γύρω στους 14 σε Νέα Υόρκη και Σικάγο. Εχουμε εισαγγελείς, έχουμε δικηγόρους, επικεφαλής μεγάλων γραφείων, έχουμε δικηγόρους που ασχολούνται με πάρα πολύ μεγάλες υποθέσεις και τους οποίους έχουμε τιμήσει κατά καιρούς, όπως την Χριστίνα Χιουρέα και τον Στηβ Αργύρη στην απονομή βραβείων του 2022. Επιπλέον αυτήν την βραδιά ανάμεσα στους επιφανείς συναδέλφους, ήταν και ο Αντρέας Ακαρας, σύμβουλος της νομικής εταιρείας Bregman, Berbert, Schwartz & Gilday που έχει διαγράψει μια λαμπρή επαγγελματική πορεία στις ΗΠΑ και είναι γνωστός όχι μόνο ως διακεκριμένος νομικός, αλλά και ως ενεργό μέλος της δικηγορικής κοινότητας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Μπορώ να σας αναφέρω εκατοντάδες περιπτώσεις από σπουδαίους Ελληνοαμερικανούς δικηγόρους που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Για κάποιο λόγο όμως οι κοινότητες δεν δίνουν τόση σημασία σε αυτές τις επιτυχίες των δικηγόρων. Αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι αν βγάζουν πολλά χρήματα και όχι αν οι δικαστικές τους μάχες επιτυγχάνουν. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.

Είπατε προηγουμένως ότι οι δικηγόροι είναι περισσότεροι από τους δικαστές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί όλοι υποστηρίζουν τους πολιτικούς και μια θέση στο Κογκρέσο, ενώ γνωρίζουν ότι ζούμε σε μια χώρα που κυριαρχεί ο νόμος. Πρέπει σαν κοινότητα να βάλουμε ως στόχο μια μέρα να έχουμε και έναν υπουργό Δικαιοσύνης. Να μην λέμε μόνο « πήγαινε στο Κογκρέσο», αλλά πήγαινε για «Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης». Τώρα που έχουμε αρκετούς δικαστές γιατί να μην έχουμε και το όνειρο να δούμε έναν Ελληνοαμερικανό στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Πόσο σημαντική θέση κατέχει ο νόμος στην Αμερική;

Ο νόμος είναι πάνω από την Δημοκρατία και αυτή είναι μία ιδέα που την ξεκινήσαμε εμείς οι Αρχαίοι Ελληνες. Στην Σπάρτη οι Σπαρτιάτες που σταθήκανε στις Θερμοπύλες, δεν το έκαναν από ψευτοπαλικαριά. Το έκαναν επειδή αυτός ήταν ο νόμος της Σπάρτης. Ποια ήταν η διαφορά της Σπάρτης του Μενέλαου και της Ελένης και της Σπάρτης του Λεωνίδα; Η διαφορά ήταν ο Λυκούργος. Στην Αθήνα το σύστημα του νόμου, η δημοκρατία, υπήρξαν εξαιτίας του Σόλωνα. Και εδώ στην Αμερική ο νόμος αλλάζει τα πάντα, είναι πάνω απ’ όλα και επηρεάζει τη ζωή όλων μας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αντιλαμβανόμαστε την αξία των άριστων δικηγόρων, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του δικαστικού χώρου στις ΗΠΑ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου