Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Η κινεζική ασπίδα της Μόσχας έναντι των κυρώσεων της Δύσης

 Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2023

Οι αντοχές που έχει επιδείξει η ρωσική οικονομία στα αλλεπάλληλα κύματα κυρώσεων από τη Δύση οφείλονται ώς ένα βαθμό και στη σταθερή συνεισφορά της γειτονικής και συμμάχου Κίνας

Το διμερές εμπόριο πέρυσι αυξήθηκε κατά 30%, στα 190 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. [Shutterstock]

Οι αντοχές που έχει επιδείξει η ρωσική οικονομία στα αλλεπάλληλα κύματα κυρώσεων από τη Δύση οφείλονται ώς ένα βαθμό και στη σταθερή συνεισφορά της γειτονικής και συμμάχου Κίνας. Σε όλο το διάστημα από την αρχή του πολέμου η Κίνα έχει υποκαταστήσει τις οικονομίες της Δύσης, τόσο ως πελάτης όσο και ως προμηθευτής της Ρωσίας.

Πρώτα απ’ όλα η Κίνα αναπλήρωσε τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων που διέκοψε η Ευρώπη. Οπως τονίζει ο Νιλ Τόμας, αναλυτής θεμάτων Κίνας και Νοτιοανατολικής Ασίας στον όμιλο Eurasia, «η Κίνα έχει στηρίξει οικονομικά τον πόλεμο της Ρωσίας υπό την έννοια ότι έχει αυξήσει θεαματικά τις εμπορικές σχέσεις μαζί της, υπονομεύοντας και αποδυναμώνοντας τις προσπάθειες της Δύσης να γονατίσουν τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας». Το διμερές εμπόριο έφτασε πράγματι σε ιστορικό ρεκόρ το περασμένο έτος σημειώνοντας αύξηση 30%, στα 190 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων. Και όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, η απομόνωση της Ρωσίας δίνει στο Πεκίνο την ευκαιρία να ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή και να αντλεί φθηνή ενέργεια, προηγμένη στρατιωτική και αμυντική τεχνολογία, αλλά και διπλωματική στήριξη στα διεθνή συμφέροντα της Κίνας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενέργεια, το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η Κίνα αγόρασε ρωσικό αργό αξίας 50,6 δισ. δολ., ποσό κατά 45% αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Εισήγαγε επίσης άνθρακα αξίας 10 δισ. δολ. και πάλι αυξημένο κατά 54%, ενώ οι εισαγωγές της σε ρωσικό φυσικό αέριο και ρωσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) σημείωσαν ιλιγγιώδη αύξηση 155%, φθάνοντας στα 9,6 δισ. δολ. Σημειωτέον ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν παράλληλα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με μια συμφωνία ανάμεσα στην Gazprom και στην China National Petroleum Corporation, που θα διασφαλίσει την παροχή περισσότερου ρωσικού αερίου στην Κίνα για τα επόμενα 25 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με την Αννα Κιρίεβα, καθηγήτρια στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, «δεδομένης της επανεκκίνησης της Κίνας, λογικά οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα θα αυξηθούν»

Η Κίνα στηρίζει τη ρωσική οικονομία, τόσο ως πελάτης όσο και ως προμηθευτής.

Παράλληλα, η Ρωσία δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικού, βιομηχανικών μετάλλων, οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών από την Κίνα, αρχής γενομένης από τον Μάιο. Ετσι η Κίνα αναπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό όσα δεν μπορούσε πλέον να προμηθευτεί η Ρωσία από τη Δύση.

Η Ρωσία βρίσκει, άλλωστε, στην Κίνα υποκατάστατα των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών που θα εισήγαγε από τη Δύση. Οπως τονίζει η Αννα Κιρίεβα, «κανένας άλλος μεγάλος παραγωγός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική της παραγωγή». Σύμφωνα, έτσι, με τη ρωσική εταιρεία ερευνών Autostat, μετά την αποχώρηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών από τη ρωσική αγορά, το μερίδιο των κινεζικών Havel, Chery και Geely αυξήθηκε μέσα σε ένα έτος και από το μόλις 10% έχει εκτοξευθεί στο 38%. Επίσης οι κινεζικές μάρκες έξυπνων κινητών είχαν μερίδιο αγοράς περίπου 40% στα τέλη του 2021. Ενα χρόνο αργότερα, έχουν κυριολεκτικά καταλάβει την αγορά με μερίδιο 95%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint. Οι ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν, έτσι, τώρα πολύ περισσότερο το κινεζικό νόμισμα προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το γουάν είχε φτάσει να αντιπροσωπεύει το 48% της ρωσικής αγοράς συναλλάγματος, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2022 δεν υπερέβαινε το 1%. Και σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, η Ρωσία θα αγοράσει γουάν για να αναπληρώσει τα διαθέσιμα του κρατικού επενδυτικού ταμείου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου