Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Aιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο – Νέα στρατιωτική βοήθεια $500 εκατ.

ΚΙΕΒΟ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην Ουκρανία τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια χειρονομία αλληλεγγύης που έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Μιλώντας μαζί με τον κ. Ζελένσκι στο Παλάτι Μαριίνσκι, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπενθύμισε τους φόβους πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ότι οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας θα μπορούσαν γρήγορα να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα. «Ενα χρόνο αργότερα, το Κίεβο στέκεται όρθιο», είπε ο κ. Μπάιντεν, χτυπώντας το δάχτυλό του, για να δώσει έμφαση, στο βάθρο του διακοσμημένο με τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. «Και η Ουκρανία στέκεται. Η δημοκρατία στέκεται. Οι Αμερικανοί στέκονται μαζί σας και ο κόσμος είναι δίπλα σας».

Η επίσκεψη στην Ουκρανία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, καθώς ο κ. Μπάιντεν προσπαθεί να διατηρήσει τους συμμάχους ενωμένους στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία, σε μία περίοδο που ο πόλεμος αναμένεται να ενταθεί, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για ανοιξιάτικες επιθέσεις. Ο κ. Ζελένσκι πιέζει τους συμμάχους να επιταχύνουν την παράδοση των δεσμευμένων οπλικών συστημάτων και καλεί τη Δύση να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία — κάτι που ο Αμερικανός Πρόεδρος μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να κάνει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (αριστερά) συναντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μέγαρο Μαριίνσκι κατά τη διάρκεια απροειδοποίητης επίσκεψης στο Κίεβο, Ουκρανία, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023. (AP Photo/Evan Vucci, Pool)

Στο Κίεβο, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων οβίδων, αντιαρματικών πυραύλων, ραντάρ εναέριας επιτήρησης και άλλης βοήθειας, αλλά όχι νέα προηγμένα όπλα.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι ο ίδιος και ο κ. Μπάιντεν μίλησαν για «όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα όπλα που μπορεί να εξακολουθήσουν να παρέχονται στην Ουκρανία, παρόλο που δεν είχαν προμηθευτεί στο παρελθόν». Ωστόσο, δεν ανέφερε λεπτομέρειες για νέες δεσμεύσεις.

Ο κ. Μπάιντεν πήρε επίσης μια σύντομη γεύση από πρώτο χέρι του τρόμου με τον οποίο ζούνε οι Ουκρανοί για σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ούρλιαζαν πάνω από την πρωτεύουσα τη στιγμή που αυτός και ο κ. Ζελένσκι έβγαιναν από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τον χρυσό τρούλο, τον οποίο επισκέφτηκαν μαζί. Δείχνοντας μία εικόνα επισήμων, συνέχισαν ανενόχλητοι καθώς κατέθεσαν στεφάνι και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο Τείχος Μνήμης προς τιμήν των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από το 2014.

Η αποστολή του κ. Μπάιντεν με την επίσκεψή του στο Κίεβο, η οποία έρχεται πριν από ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Βαρσοβία της Πολωνίας, είναι να υπογραμμίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να μείνουν με την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, ακόμη και αν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων για την παροχή όπλων και άμεσης οικονομικής βοήθειας έχει αρχίσει να αμβλύνεται.

«Νόμιζα ότι ήταν κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν σηματοδότησε μια πράξη περιφρόνησης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήλπιζε ότι ο στρατός του θα καταλάμβανε γρήγορα το Κίεβο εντός των ημερών. Ο κ. Μπάιντεν θυμήθηκε ότι μίλησε με τον κ. Ζελένσκι τη νύχτα της εισβολής, λέγοντας: «Εκείνη τη σκοτεινή νύχτα πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος κυριολεκτικά εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου. Ισως ακόμη και το τέλος της Ουκρανίας».

Ενα χρόνο αργότερα, η ουκρανική πρωτεύουσα παραμένει σταθερά υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και μια ομαλότητα έχει επιστρέψει στην πόλη, καθώς οι μάχες έχουν επικεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, με επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ και drone εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου