Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Πενθεί η Ορθοδοξία, θρηνεί η Ηλεία – Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2023

Σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου το λαϊκό προσκύνημα.


Στα δεξιά του Θεού βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, καθώς υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Γερμανός εκοιμήθη και έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της Ηλείας.

Το κύρος και η προσωπική του διαδρομή στην ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους Ιεράρχες, που γνώρισε ο τόπος μας.

Το χριστεπώνυμο πλήθος των κατοίκων του νομού μας, αλλά και όσοι εντός και εκτός Ηλείας τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, κλείνουν σήμερα ευλαβικά το γόνυ, ως σεβασμό και αναγνώριση προς το πρόσωπό του.

Ο Γερμανός ο Β’ ήταν από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Ελλάδα, από τους σοφότερους «κληρικούς», που ενέπνεε την ακλόνητη πίστη και έδινε με το παράδειγμα της ζωής του τον ευσεβή και πειθαρχημένο χριστιανικά βίο του, που επικεντρωνόταν στην αληθινή αγάπη και την κοινωνική προσφορά.

Δεν υπήρξε ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα της διακεκριμένης θέση του, μόνο ένας σπάνιος και μειλίχιος ιερουργός.

Ήταν ένας πραγματικός καθοδηγητής και διεκδικητής των δίκαιων αιτημάτων του τόπου, που δεν δίσταζε ποτέ να χρησιμοποιεί την πλέον αυστηρή γλώσσα, για να θυμίζει σε όλους το χρέος που έχουν ως παράγοντες και ως απλοί πολίτες απέναντι στην Ηλεία.

Ένας μαχητής «παπάς» που το έδειξε αυτό και το έκανε πράξη μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες η υγεία του

Η κατάστασης της υγείας του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες.

Ο Γερμανός διέμενε στο δωμάτιό του στον τελευταίο όροφο του Γηροκομείου «Παναγία η Καθολική» στη Γαστούνη, με υποστήριξη οξυγόνου και οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει την κατάστασή του σοβαρή.

Να θυμίσουμε ότι πριν από έναν μήνα περίπου ο Γερμανός είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας για νοσηλεία απ’ όπου και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες ημέρες.

Τον γηραιό ιεράρχη επισκέφθηκε και ο διάδοχός του και πνευματικό του τέκνο, Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, που θέλησε να πληροφορηθεί από κοντά την κατάσταση της υγείας του.

Και φυσικά με το άκουσμα της είδησης της απώλειάς του, δεν μπόρεσε να κρύψει την έντονη συγκίνησή του.

Σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου το λαϊκό προσκύνημα – Αύριο η Εξόδιος ακολουθία  

Η σορός του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, θα βρίσκεται περίπου στη 1:00 μ.μ. και θα τεθεί για λαϊκό προσκύνημα σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τελεσθή αγρυπνία στον Ναό και το πρωί της Πέμπτης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η Εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στη 1:00 το μεσημέρι επίσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Το παρών στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού αναμένεται να δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όπως φυσικά και πάρα πολλοί Μητροπολίτες και Επίσκοποι από όλη την Ελλάδα.

ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
41 χρόνια έργο – παρακαταθήκη σε Εκκλησία και Ελληνικό λαό

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός υπήρξε για 41 χρόνια (1981- 2022) ποιμενάρχης των Ηλείων και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους πιστούς και τον λαό του νομού μας.

Ο  Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1932, στον Καρδαμά Ηλείας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τον Σεπτέμβριο 1946 εγγράφεται στην Επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και τον Οκτώβριο 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του υποχρέωση υπηρετώντας επί 30 μήνες (Απρίλιος 1958 – Οκτώβριος 1960) στον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 ο μοναχός Γερμανός χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε ποιμενάρχη της Ηλείας Γερμανό Α’, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της γενέτειράς του Καρδαμά.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1960, λίγες ημέρες αργότερα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χειροτονήθηκε υπό ιδίου Μητροπολίτη πρεσβύτερος, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ήταν τότε μάλιστα ο μοναδικός θεολόγος κληρικός στη Μητρόπολη Ηλείας.

Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως Εφημέριος στις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Πρωτοσύγκελου, καθώς η θέση αυτή παρέμενε κενή.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Στις 24 Οκτωβρίου 1981 ενθρονίστηκε ως νέος Μητροπολίτης Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Έκτοτε, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Β’ ποιμαίνει θεοφιλώς την Ηλεία μέχρι τις ημέρες μας.

Το 2016, όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του έγινε η τιμή να συλλειτουργήσει στο Πανορθόδοξο συλλείτουργο στο Σαμπεζύ της Γενεύης, καθώς και να συμμετάσχει στις εργασίες για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Έχει διατελέσει Τοποτηρητής στις Μητροπόλεις Τριφυλίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Στις 24 Αυγούστου 2022 αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του λόγω γήρατος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.

Η τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτης Ηλείας ετελέσθη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και στις 14 Νοεμβρίου παρέδωσε ως Τοποτηρητής Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας τον Επισκοπικό θρόνο στον διάδοχο και στενό συνεργάτη του όλα αυτά τα χρόνια Αθανάσιο Β’.

Η τεράστια πορεία και το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο

Τεράστιο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός κατά τη διάρκεια των σαράντα ενός (41) ετών ποιμαντορίας του, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας το έργο του προκατόχου του μακαριστού Αθανασίου, του οποίου άλλωστε υπήρξε συνοδοιπόρος και πρώτος συνεργάτης. Το κοινωνικό αυτό έργο συνίσταται σε γηροκομεία και άσυλα κατάκοιτων, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακό σταθμό, σχολή βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας κ.λπ.

Υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Άσυλο Ανιάτων των Λαστεΐκων Πύργου, το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων και Κατάκοιτων Γερόντων στην Κ. Παναγιά Κυλλήνης, το Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείο Γαστούνης, το Ορφανοτροφείο στα Σπάτα, αλλά και ο Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Κέντρο του Δήμου Ήλιδας, ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν συνανθρώπους μας από όλη την Ελλάδα.

Αξιομνημόνευτη είναι η δραστηριότητά του στους σεισμούς του 1993, στις πυρκαγιές του 2007 και στον σεισμό του Ιουνίου 2008, τρομερές θεομηνίες που έπληξαν την Ηλεία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές για το ποίμνιό του ο Μητροπολίτης Γερμανός βρέθηκε κοντά τους, ενισχύοντάς τους ποικιλοτρόπως υλικά και ηθικά.

Για την προσφορά του κατά τον σεισμό του 1993 στον Πύργο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ηλείας π. Ηλίας Παπαγγελής επισημαίνει: «Αγρύπνησε, εταλαιπωρήθη, επόνεσε μαζί με τους πληγέντας, πληγωθείς και ο ίδιος. Αλλά και εστήριξε, εθέρμανε, εσπίτωσε, ετροφοδότησε και ποικιλοτρόπως εβοήθησε τους Χριστιανούς του, μάλιστα μετά την ευγενή και γενναία δωρεά προς αυτόν του εκλεκτού συμπατριώτου εφοπλιστού Γιάννη Σπ. Λάτση ποσού 100.000.000 δραχμών».

Το 1996 ίδρυσε εκκλησιαστικό Ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ το 2009 δημιούργησε την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ηλείας (www.imilias.gr).

Επίσης, συνεχίζει την έκδοση του περιοδικού της Μητροπόλεως Ηλείας «Άμπελος» (Γ’-Δ’ περίοδος, 1982- σήμερα), ενώ λίαν αξιόλογες είναι και οι εκδόσεις βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως θεολογικού και γενικότερου περιεχομένου.

Από την αρχή της αρχιερατείας του παρότρυνε τους ιερείς να σπουδάσουν, ώστε τελικά να έχει ανέβει το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου της Ηλείας σε πολύ σημαντικό βαθμό. Για τη συνεχή καλλιέργεια των ιερέων του διοργανώνει επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια και ιερατικές συνάξεις, καθώς και το Ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Ηλείας.

Τέλος, επί των ημερών του επισκέφθηκαν την Ηλεία ως προσκεκλημένοι του μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (Αύγουστος 2003), ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος (επισκέφθηκε την Ηλεία τρεις φορές, τον Αύγουστο του 2008 και τον Νοέμβριο 2009 και τον Ιανουάριο του 2018), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Χριστόδουλος (+2008) και Ιερώνυμος Β’ και οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής Ιάκωβος (+2005) και Δημήτριος.

Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε μια μέρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του από τη Διαρκής Ιερά Σύνοδο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα ιδρύματα που δημιούργησε και για τις εγκαταστάσεις που ήδη είχε η Ιερά Μητρόπολη και βελτίωσε, καθώς και για την προσφορά του σε όσους είχαν ανάγκη. Κλείνοντας, αποκάλυψε και τα σχέδιά του για το μέλλον, ανακοινώνοντας πως θα μείνει στο Ίδρυμα της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη, όπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή.

Συγγραφέας πολυάριθμων έργων

Παρά τη μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα που επιδεικνύει ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, ως λόγιος και φιλομαθής βρίσκει τον χρόνο για τη συγγραφή βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου.

Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος με τα βιβλία του Σεβασμιότατου:

1) ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΙ, ΩΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

2) Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΘΕΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

3) ΠΛΑΝΕΣ και η ΑΛΗΘΕΙΑ

4) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΣ

5) ΑΧΑΪΑ – ΗΛΕΙΑ ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

6) Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

7) Ο ΕΞ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

8) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΠΑΥΛΟΝ

9) Η ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΙΣ

10) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ

11) Η ΕΙΣ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

12) ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ ΤΟΥ ΙΘ’ ΑΙΩΝΟΣ

13) ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΙΚΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

14) Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

15) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΕΙΑΚΟΝ ΛΑΟΝ

16) Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΥΔΡΑΣ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑΝ

17) Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΠΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

18) Η ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

19) ΑΙ ΕΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΓΙΚΑΙ ΕΠΩΔΑΙ (ΤΑ ΞΟΡΚΙΑ)

20 ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ;

21) ΤΑ ΝΑΪΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ

22) ΤΑ ΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

23) Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΜΟΥ (κατά την τρίτην δεκαετίαν)

Mητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιος Β’
«Προσευχόμαστε για εκείνον όπως και εκείνος θα προσεύχεται για εμάς»

«Απευθύνω σε ολόκληρον τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τα θερμά μου συλλυπητήρια για την εκδημία του πνευματικού μας Πατρός, Ιερού Μητροπολίτου Ηλείας, Γερμανού και ευχόμεθα ο Θεός να τον έχει στα δεξιά του, να έχουμε την ευχή του και να προσευχόμεθα όλοι για την ανάπαυσή του, όπως εκείνος θα προσεύχεται για εμάς από τους ουρανούς».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας ἀνακοινοῦται εἰς τόν Ἱερόν Κλῆρον, τάς Μοναστικάς Ἀδελφότητας, τούς Ἄρχοντας καί τό εὐσεβές ποίμνιον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἡμῶν τήν εἰς Κύριον Ἐκδημίαν τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Ἠλείας κυροῦ Γερμανοῦ (Παρασκευοπούλου), ὁ ὁποῖος ἐπί 60 καί πλέον ἔτη διηκόνησε μέ πίστη, ἀφοσίωση καί εἰλικρίνεια τήν Ἱεράν Μητρόπολιν.

Ἔφυγε γιά τό Ἐπουράνιο Θυσιαστήριον ὁ Πνευματικός μας Πατέρας, πού κατέστη ὁ Διδάσκαλος καί Πνευματικός καθοδηγητής μέ τήν βιοτήν του καί τόν σοφόν λόγον του.

Ἦτο ὁ παρηγορητής καί ὁ συμπαραστάτης κάθε πονεμένου καί κατατρεγμένου ἀνθρώπου.

Ἤτο ὁ νομικός συμπαραστάτης κάθε ἀδικουμένου πού προσέφερε τίς ὑπηρεσίες του γιά νά τόν ἀπαλλάξη ἀπό τήν ἄδικη κατακραυγή.

Ἤτο ὁ Πατέρας καί Προστάτης κάθε ὀρφανοῦ, πού εὕρισκε θαλπωρή καί πατρική ἀγάπη καί στοργή στά οἰκοτροφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ἦτο ὁ Θεῖος Διδάσκαλος, πού κατηχοῦσε Ὀρθόδοξα καί ἀποτελεσματικά τό ποίμνιό του καί τό ὁδηγοῦσε στόν Θεάνθρωπον Κύριον, πού εἶναι ἡ ὁδός, ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή, γιά νά εὕρουν πλησίον Του τό πλήρωμα τῆς ψυχῆς τους.

Ἦτο ὁ Νομοδιδάσκαλος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, καί ἀνεπανάληπτο Μέλος αὐτῆς καί ἔχαιρε τόν σεβασμόν καί τήν ἀγάπην ὅλης τῆς Ἱεραρχίας καί ὑποκλίνοντο ἐνώπιον τῆς γνήσιας ἀκέραιας προσωπικότητος.

Ἦτο πολλά χρόνια μόνιμο Μέλος τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Νομοκανονικῶν, καί ἔδωσε μέ τήν παρουσία του καί τίς νομικές του γνώσεις μία καλή καί ἀνεπανάληπτη μαρτυρία.

Ἦτο ὁ ἄξιος πηδαλιοῦχος τῆς κατά Ἠλείαν Ἐκκλησίας πού μέ τόν ἀδαμάντινον καί ἀκέραιον χαρακτήρα του ἀκτινοβολοῦσε καί μέ τό φῶς τοῦ Χριστοῦ κατηύθηνε τό σκάφος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας εἰς ὑπήνεμους λιμένας.

Ἦτο ὁ χαρισματοῦχος ἄνθρωπος καί εὐλογημένος ἀπό τόν Θεόν νά δεῖ τούς καρπούς τῶν μόχθων του νά εὐωδοῦνται καί νά συνεχίζουν τό καρποφόρο ἔργον του τά πνευματικά του παιδιά, πού μέ διάκριση καί σωστή ἐπιλογή του τά ἐπέλεξε.

Ἦτο ὁ χαρισματοῦχος καί πολυτάλαντος κληρικός πού κράτησε καθ’ ὅλη τήν ἐπίγεια ζωή του τόν ἀνεκτίμητο θησαυρόν, τήν ἀκλόνητον πίστιν του εἰς τόν Ἰησοῦν Χριστόν, τόν Σωτῆρα καί Λυτρωτήν ὅλου τοῦ κόσμου καί διά τοῦ ὁποίου εἶχε ὁσιακόν τέλος καί μετέστη εἰς τό Ἐπουράνιον Θυσιαστήριον γιά νά συνεχίζη ἐκεῖ τήν ἀέναον θείαν Λειτουργίαν καί τίς προσευχές του γιά μᾶς, ὥστε ὁ Θεός τῆς ἀγάπης καί τῆς σωτηρίας μας νά μᾶς ὁδηγήση στά δεξιά τοῦ θρόνου του Θεοῦ καί Πατρός μας.

Εἴμεθα πεπεισμένοι ὅτι ἔχει περάσει στό πάνθεον τῶν ἀθανάτων καί ἔχει γραφθῆ στό Βιβλίον τῆς ζωῆς καί τῆς ἀθανασίας καί τόν παρακαλοῦμεν, ὅπως ἐπί τῆς γῆς, ἔτσι καί ἐν οὐρανοῖς νά συνεχίζει τίς πρεσβεῖες του πρός τόν Ἐλεήμονα Θεόν γιά ὅλους μας, ὥστε νά κερδήσουμε καί ἐμεῖς τόν στέφανον τῆς αἰωνιότητος.

Γνωρίζουμε εἰς τόν εὐσεβή λαόν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας ὅτι τό σκήνωμά του θά εὑρίσκεται εἰς λαϊκόν προσκήνυμα σήμερα Τετάρτη 22-2-2023 εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Νικολάου Πύργου ἀπό ὥρα 2 μ.μ ἕως τῆς ἐξοδίου ἀκολουθίας, αὔριο Πέμπτη ὥρα 1 μ.μ.

Ὁ Μητροπολιτικός Ναός θά παραμείνη ἀνοικτός καθ’ ὅλην τήν διάρκεια τῆς ἡμέρας καί τῆς νυκτός καί θά τελοῦνται ἀκολουθίες καί ἀναγνώσματα.

Σήμερα τό ἀπόγευμα καί ὥρα 5 μ.μ. θά τελεσθῆ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἠλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Ὥρα 11 μ.μ θά τελεσθῆ ὁ Ὄρθρος καί ἡ θεία Λειτουργία.

Αὔριο Πέμπτη καί ὥρα 7 ἕως 10.30 π.μ. θά τελεσθῆ ὁ Ὄρθρος καί Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἠλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Ὥρα 1 μ.μ. θά τελεσθῆ ἡ Ἐξόδιος ἀκολουθία ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ μέ τήν συμμετοχήν πλειάδος Ἀρχιερέων.

Μετά τό πέρας τῆς Ἐξοδίου ἀκολουθίας πεζῆ θά ἀκολουθήσουμε τόν ὁδόν Γερμανοῦ πρός τό Κοιμητήριον τῶν Ἁγίων Πάντων Πύργου, ὅπου θά γίνη ὁ ἐνταφιασμός τοῦ σκηνώματος τοῦ ἀειμνήστου πνευματικοῦ μας Πατρός καί Ποιμενάρχου ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας

Ν. Φαρμάκης: «Χάσαμε έναν αδαμάντινο ιεράρχη»

Την οδύνη του για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας και Ωλένης, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Σε δήλωσή του, αναφέρει:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την οσιακή μορφή του και την πατρική στοργή με την οποία πάντοτε με υποδεχόταν και με συμβούλευε.

O Μητροπολίτης πρώην Ηλείας και Ωλένης, Γερμανός Β’, υπήρξε ένας ακούραστος διάκονος της Ηλειακής κοινωνίας και μία από τις μεγάλες σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας.

Στην τελευταία του ομιλία ως Επίσκοπος, είχε πει ότι απώτερος σκοπός όλων μας είναι, το “διαμάντι” της Σωτηρίας και της Εκκλησίας να το κρατάμε πάντοτε στην καρδιά μας μέχρι να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο. Αυτό έκανε πρώτος ο ίδιος και με αυτό το “διαμάντι” εκδήμησε εις Κύριον, ως ένας αδαμάντινος λειτουργός του ιερού θυσιαστηρίου και της τοπικής κοινωνίας.

Και εμείς κρατάμε ως πολύτιμο δώρο ζωής τα διαμάντια γνώσης και αγάπης που αυτός μας χάρισε.

Μακαρία η οδός, Δέσποτα!»

 Λευτέρης Βαρουξής,πολιτικό στέλεχος Νέας Δημοκρατίας
«Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Μητρόπολη Ηλείας και την  τοπική κοινωνία»

Το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Βαρουξής με το άκουσμα αυτής της θλιβερής είδησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Μητρόπολη Ηλείας και την  τοπική κοινωνία, η εκδημία του Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού.

Ο μακαριστός Ιεράρχης, διακρίθηκε για την προσήλωσή του στον θεσμό της Εκκλησίας, τον οποίο διακόνησε με το πολύπλευρο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του.

Αποτέλεσε παράδειγμα αυθεντικού εκκλησιαστικού ανδρός προς μίμηση.

Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και εκφράζω την θλίψη μου για το χαμό του».

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού
«Η Ηλεία μας φτωχότερη»

«Η Ηλεία μας φτωχότερη. Η Ορθόδοξη εκκλησία ακόμα πιο φτωχή. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο ποιμενάρχης μας, ο άξιος Μητροπολίτης μας Γερμανός. Ευχαριστώ για ότι μας προσέφερες».

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιο Β’, προς τον ευσεβή κλήρο και τον λαό της Ηλείας για την απώλεια του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, που υπήρξε για 41 ολόκληρα χρόνια ποιμενάρχης και ένας από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Ελλάδα, που θα κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του, προσφέροντας την ποιμαντορική του Διακονία στην ιστορική Μητρόπολη Ηλείας.

Άφησε σαφές το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου. Η προσφορά του και η παρακαταθήκη του στην Εκκλησία και τον Ηλειακό λαό είχαν πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το ποιμαντορικό του έργο υπήρξε πολύπλευρο ενώ συνάμα ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός Πατέρας και λειτουργός. Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθύτητα, την ευγένεια, το θάρρος και το ταπεινό του φρόνημα. Είχε ως πρώτιστο μέλημά του τη διαφύλαξη της σύμπνοιας και ενότητας της Εκκλησίας αλλά και μέριμνα για το ποίμνιό του.  Ως επικεφαλής της Εκκλησίας ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, ενέπνευσε με τον λόγο και το έργο του την ακλόνητη πίστη και έκανε πράξη την αγάπη και την κοινωνική προσφορά, με το παράδειγμα της ζωής του. Υπήρξε λόγιος και φιλομαθής και άφησε πίσω του σημαντική παρακαταθήκη ως συγγραφέας βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου.

Υπήρξε μια χαρισματική μορφή, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα, ευαίσθητος και πρωτοπόρος, υπηρέτησε με αγωνιστικότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας και ευρύτερα τον τόπο, με απαράμιλλο σθένος, αξιοπρέπεια και πνευματικότητα. Είχε διαρκή και ουσιαστική μέριμνα για τα μεγάλα θέματα της Ηλείας, τον δρόμο Πατρών-Πύργου, τα Νοσοκομεία, την Εκπαίδευση, με παρεμβάσεις συχνά καταλυτικές, δίνοντας πλήρες νόημα στην έννοια του θρησκευτικού ηγέτη. Η επικοινωνία μας ήταν συχνή και ουσιαστική για πρωτοβουλίες στήριξης απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας ενώ παράλληλα, ξεχωριστή ήταν η μέριμνά του για το μεγάλο έργο του Θεού Δημιουργού, την φύση και το περιβάλλον, μέσα από το θεολογικό υπόβαθρο, ήταν αρωγός και σύμβουλος καλών πρακτικών και ανώτερων αξιών.

Με τη μνήμη του να πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Τον αποχαιρετώ με μεγάλη συγκίνηση και καταθέτω το σεβασμό μου στην σπουδαία και πολύπλευρη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του. Να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ
«Έγραψε τη δική του ιστορία στην Ηλεία»

«Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γερμανός. Έγραψε τη δική του ιστορία στην Ηλεία, άφησε το πιο ισχυρό αποτύπωμα κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Ηλείας

Ο Ιεράρχης με το μεγαλύτερο έργο και την πιο ισχυρή προσωπικότητα στην Ελλαδική Εκκλησία περνά στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας αφήνοντας μια παρακαταθήκη υποδειγματικής ποιμαντορίας 41 ετών! Υποδειγματικός Μητροπολίτης και απόλυτος καθοδηγητής της ακλόνητης πίστης και της Χριστιανικής Παράδοσής μας. Ας μας προσέχει όπως έκανε πάντα στα δεξιά του Θεού…

 ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός φωτισμένου ιεράρχη, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, με τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ηλεία.

Υποδειγματικός Ποιμενάρχης στήριξε την τοπική κοινωνία και ήταν πάντα παρών στα προβλήματα του τόπου.

Σήμερα τον αποχαιρετούμε με λύπη,  υπερηφάνεια, σεβασμό, αναγνώριση και τιμή.

Θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας».

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης για Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανό

Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε τον πνευματικό μας Πατέρα, τον φωτισμένο Ποιμένα μας, τον άξιο Ιεράρχη, τον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας και Ωλένης κυρό Γερμανό, που τίμησε τον τόπο μας με το έργο του.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την μεγάλη απώλεια που βιώνουν οι Ηλείοι. Υπήρξε κορυφαίος ιεράρχης, με τεράστιο λειτουργικό, κηρυκτικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε σημείο αναφοράς ανθρωπιάς, τιμιότητας, συμπονετικότητας, απλότητας. Ένας πιστός υπηρέτης του Θεού και του Ευαγγελίου. Ένας Έλληνας πατριώτης, που κοσμούσε την Εκκλησία της Ελλάδας, την Ιεραρχία, την Ορθοδοξία.

Επί σαράντα και πλέον έτη διήνυσε μία σπουδαία διαδρομή, δεν δίστασε να δώσει μεγάλους αγώνες για τα μεγάλα θέματα του τόπου και αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του ως χαρισματικός, μαχητής και ανιδιοτελής Ποιμενάρχης, με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο, με άπειρες ευεργεσίες προς τον κλήρο και το λαό της Ηλείας.

Προοδευτικός και καινοτόμος, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Ανοιχτός στη συνεργασία με τον Δήμο μας, τίμησε την καταγωγή του και εμένα προσωπικά με την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και από κοινού συνεργαστήκαμε άψογα για την επίλυση σοβαρών κοινωνικών και τοπικών προβλημάτων και ήταν πάντα αρωγός στο έργο του δήμου.

Τα έτη της διακονίας του ήταν έτη δημιουργίας και προσφοράς και υποκλινόμαστε ευλαβικά στο σεπτό του σκήνωμα, ευχόμενοι ο Θεός  να τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΩΗΝ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ ΚΥΡΟ ΓΕΡΜΑΝΟ

Με βαθιά οδύνη και άφατη θλίψη αποχαιρετούμε τον πνευματικό μας πατέρα, τον  άξιο Ιεράρχη, τον φωτισμένο Ποιμένα, τον αοίδιμο Μητροπολίτη πρώην Ηλείας και Ωλένης κυρό Γερμανό, ο οποίος τίμησε με την πολιτεία του, την Αρχιερωσύνη διακονώντας την Ιερά Μητρόπολη πλέον των 60 ετών.

Η ευλογία του, τα σπάνια και πλούσια χαρίσματά του, η ανόθευτη αγάπη του,  η αδιαμφισβήτητη παιδεία του και ο γνήσιος πατριωτισμός του, έδιναν καθημερινά ελπίδα σε μια εποχή αξιακής ύφεσης και πολλαπλών δυσκολιών.

Ὁ Δεσπότης της καρδιάς μας, αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα,  υπήρξε τιμιώτατο  μέ­λος της σεπτής Ι­ε­ραρ­χίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκροτημένος στο λόγο του με ξεκάθαρες θέσεις.
Διάπυρος μαχητής της Ορθοδοξίας,  εξέφραζε με παρρησία και θάρρος την γνώμη του για τα ζη­τή­ματα πού α­πα­σχο­λούν την Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και ευρύτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πνευματικότητά του, το εκκλησιαστικό του ήθος, η πιστότητά του στην ευθύνη του αρχιερατικού του αξιώματος, η προσήνεια και η απροσποίητη ευγένειά του, μετέδιδαν αφειδώλευτα σε όλους τους Ηλείους τη χαρά και την πνευματική αναψυχή. Λιτός στα εγκόσμια, πλούσιος στα πνευματικά.

Με το πλούσιο και αξιόλογο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, με την άδολη και αυθεντική αγάπη του, αγκάλιαζε  και στήριζε καθημερινά τους πολίτες της Ηλείας σε πείσμα των δύσκολων καιρών. Προσιτός στην κοινωνία μας, με καθάρια ματιά γεμάτη αγάπη που τη χάριζε απλόχερα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου μας.

Συνοδοιπόρος στα προβλήματα και στις δυσκολίες της εποχής, ο ακάματος και αοίδιμος Ποιμενάρχης μας, στάθηκε δίπλα  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξε αρωγός στην επίλυση  προβλημάτων της, επιδιώκοντας μέσα από την αγαστή συνεργασία, την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, την ανάπτυξη του Δήμου Πηνειού καθώς και όλων των Δήμων του Νομού μας.

Ο σοφός Γέροντας διαισθανόμενος το τέλος της Θεάρεστης εγκόσμιας πορείας του, ευχήθηκε και προσευχήθηκε για την εκλογή ενός σεμνού, ικανού και εργατικού ποιμενάρχη στο τιμόνι της Ιεράς Μητροπόλεως. Έτσι η ευλογημένη Ηλεία δεν ορφάνεψε πνευματικά.Ο αοίδιμος Ιεράρχης στον επίγειο βίο του, είχε καταφέρει να συνιστά πρότυπο εκκλησιαστικού ανδρός και τούτο σήμερα συνεχίζει να είναι κανόνας και οδοδείκτης φωτεινός, από τον Άξιο διάδοχό του και πνευματικό του παιδί, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο.

Είχα την ευλογία να συνεργαστώ πολλά χρόνια μαζί του και ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ως Δήμαρχος Πηνειού  αλλά και από όλες τις θέσεις που με λαϊκή εντολή υπηρέτησα. Είμαι ευτυχής που με τίμησε με την συμπόρευσή του και κόσμησε την κοινωνία μας με το παράδειγμά του και τη στάση ζωής του. Ευχόμαστε η λαμπρή εκκλησιαστική παρακαταθήκη του να τον παρουσιάσει ακέραιο στο θρόνο του Θεού και τον παρακαλούμε από εκεί να πρεσβεύει υπέρ ημών. Αιωνία του η μνήμη!

Άννα-Μαρία Βλαγκούλη,
Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Ηλείας

Θρηνούμε τον κορυφαίο Ιεράρχη μας Η Ηλεία και όλοι οι κάτοικοί της όπως και η Oρθόδοξη Eκκλησία μας θρηνούν για τον κορυφαίο Iεράρχη τον άνθρωπο της προσφοράς και τον κληρικό που δίδαξε ήθος και ευπρέπεια με το παράδειγμα της ζωής του. Όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε το ποίμνιό του με ακεραιότητα δυναμισμό και σύνεση στο δρόμο της αρετής και της αλήθειας κοντά στον Θεό, στα δεξιά του οποίου βρίσκεται πλέον. Ο Γερμανός Β΄ αφήνει ως παρακαταθήκη ίσως την πιο ισχυρή Mητρόπολη στον Ελλαδικό χώρο. Τον ευχαριστούμε για ότι έκανε και κρατάμε την μνήμη του ανεξίτηλη ως φάρο στην πορεία της ζωής μας.

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

Η ΗΛΕΙΑ ΘΡΗΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑ

Η Ηλεία θρηνεί για τον Δεσπότη της. Για τον κληρικό που αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στον Θεό και στην υπηρεσία του ανθρώπου. Στον κατατρεγμένο, τον αδύναμο, τον ασθενή στάθηκε δίπλα του, του συμπαραστάθηκε και τον βοήθησε για να ζήσει μία εν Χριστώ ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια.

Η Ηλεία θρηνεί τον ηγέτη της, Εκείνον που σε κάθε αγώνα κοινωνικό, ο οποίος είχε ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του νομού και των πιστών έμπαινε μπροστά. Εκείνον που σε κάθε διεκδίκηση για την ανάπτυξη της Ηλείας ήταν παρών και διεκδικούσε δυναμικά.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός ήταν μια προσωπικότητα που το έργο του τον ανέδειξε ως μια ξεχωριστή εκκλησιαστική μορφή της χώρας αποδεκτή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αιωνία σου η μνήμη, αοίδιμε Ποιμενάρχη μας, αναπαύσου εν ειρήνη.

«Τεράστια η παρακαταθήκη του Μητροπολίτη κυρού Γερμανού»

-Δήλωση Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλου για την εκδημία του Μητροπολίτη κυρού Γερμανού

Μια εξέχουσα μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδας, μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, ένας φωτισμένος Ιεράρχης, πέρασε στην αιωνιότητα. Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, ο άξιος ποιμενάρχης, ο ταπεινός κληρικός, ο χαρισματικός κήρυκας της αγάπης, πέρασε «εν χώρα ζώντων». 

Η Ηλεία πενθεί. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, πολλαπλώς ευεργετημένος από τη διακονία του και το ποιμαντικό του έργο, κλίνει ευλαβικά το γόνυ στο σεπτό σκήνωμά του. Ο Μητροπολίτης κυρός Γερμανός ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να μας συμπαρασταθεί και να μας βοηθήσει, ηθικά και υλικά, στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021. 

Στην περίοδο της Αρχιερατικής του διακονίας ο Μητροπολίτης κυρός Γερμανός προσέφερε τεράστιο, σημαντικό και ποιοτικό έργο, μέσα από την απρόσκοπτη λειτουργία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, στα οποία βρίσκουν στέγη και θαλπωρή όλων των κατηγοριών αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. 

Ο οραματιστής αυτός Ιεράρχης αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη που θα ακτινοβολεί για πολλά χρόνια στον τόπο μας. Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Δήλωση Γιάννη Κουτσούκου για την Εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου πρώην Ηλείας και Ωλένης, κυρίου Γερμανού

Μαζί με όλους τους Ηλείους και όχι μόνο, αποχαιρετώ και εγώ με θλίψη και σεβασμό το Μακαριστό πρώην Μητροπολίτη μας, κύριο Γερμανό, που διακόνησε με πίστη και αφοσίωση την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Υπήρξε πανάξιος Ιεράρχης, υπόδειγμα μέτρου και σωφροσύνης, ταπεινός ποιμένας, κοντά στους αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες μας, με τεράστιο και αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο.

Δεν δίστασε να συγκρουσθεί με την κεντρική εξουσία, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα του λαού της Ηλείας και συνέδραμε στη διεκδίκησή τους, μαζί με τους φορείς του Νομού μας.

Είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ και να συμπορευθώ μαζί του όλα τα χρόνια της Βουλευτικής μου θητείας και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του, ως υπόδειγμα Ιεράρχη και παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου