Λιθοβολισμός ανακοινώσεων, αναρτήσεων και διαρροών ξέσπασε την Κυριακή μετά την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που καταφερόταν κατά δικαστικών, δημοσιογράφων, τραπεζιτών και στελεχών της ΑΑΔΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε μάλιστα να παραθέσει ονόματα και φωτογραφικό υλικό, με ειδική μνεία σε «13 δικαστές που δίκασαν τον Νίκο Παππά».

  • Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η παραπάνω ανάρτηση φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα που θέλοντας να δείξει ότι δεν κάνει ανεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές αποφάσισε να θέσει τον Παύλο Πολάκη εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας» σημείωνε η Κουμουνδούρου.

Παράλληλα ανώτερα κομματικά στελέχη έλεγαν ότι όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ είχε προηγηθεί αντίδραση του βουλευτή, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας έκανε γνωστό ότι ο κ. Πολάκης μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τα σύννεφα στις σχέσεις του Πολάκη και της ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρχίσει να πυκνώνουν από την προηγούμενη εβδομάδα με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του Μιχάλη Χαιρετάκη στα Χανιά με αποτέλεσμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας να ανακοινώνει ότι εάν δεν υπάρξει διόρθωση δεν θα είναι υποψήφιος.

  • Πότε θα ληφθεί η απόφαση

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ και τον Αρη Ραβανό η απόφαση Τσίπρα για αποπομπή του Παύλου Πολάκη θεωρείται δεδομένη και την προσεχή Τρίτη θα συνεδριάσουν για το ζήτημα τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

  • Η απάντηση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα δεχτεί την αποπομπή του αδιαμαρτύρητα και μέσω ανάρτησή του από τα Σφακιά όπου βρίσκεται σημείωνε με νόημα «ότι υπάρχουν διαδικασίες και όργανα».

«Θα τα πούμε όλα στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή .Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο… Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!» γράφει ο βουλευτής.

  • Σφοδρή επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Οι χυδαιότητες, οι απειλές και οι προγραφές κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κρατικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη δεν μπορούν να καλύπτονται με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κάνει ο κ. Τσίπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επίσης αυτονόητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππα», είναι η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το ΠΑΣΟΚ , την ανάρτηση Πολάκη. «Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, «δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου» ανέφερε το γραφείο Τύπου του κόμματος. «Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος», συμπλήρωναν.

  • Ερευνα της Εισαγγελίας

Η υπόθεση δεν έμεινε ωστόσο μόνο στο πολιτικό σκέλος καθώς αναμένεται και εισαγγελική έρευνα.

Με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αντικείμενο αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες και του Παύλου Πολάκη, για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Στις επίμαχες αναρτήσεις πέραν των ανώτατων δικαστικών, υπήρξαν αναφορές και σε δικαστικούς που μετέχουν στη σύνθεση του άλλου Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφερόταν ονομαστικά και σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου.

Ο Αντ. Ελευθεριάνος έδωσε ήδη εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με την οποία της ζητείται να εξακριβώσει αν και από ποιους προκύπτει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων, με βασικά αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και αυτό της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο και όχι μόνον την επίμαχη ανάρτηση Πολάκη. Η Εισαγγελία άμεσα, σε ό,τι αφορά τον κ. Πολάκη, θα αποστείλει την υπόθεση, όπως προβλέπεται, στη Βουλή η οποία θα κρίνει αν τίθεται ή όχι θέμα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.

  • Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ

Ανεπίτρεπτη και αδιανόητη χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστικών λειτουργών και αξιωματούχων από τον Βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παύλο Πολάκη μέσω ανάρτησης του στα social media.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την στάση τού κ. Πολάκη ο οποίος για πολλοστή φορά επιλέγει την στρατηγική της έντασης δηλητηριάζοντας τον δημόσιο λόγο με αλαζονεία και απειλές».