Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Το θέμα της μειονότητας στο συνέδριο της Πανηπειρωτικής

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην απόφαση να εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Αλβανίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και να προωθήσουν ακόμη πιο δυναμικά το θέμα τόσο στην αμερικανική όσο και την ελληνική κυβέρνηση, προχώρησαν τα μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, κατά την διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

Με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει σημαντική εκπροσώπηση από φορείς προερχόμενους από την ελληνική μειονότητα, όπως οι Δρ. Νίκος Κουρής (βουλευτής), Δημήτρης Τόλης (δήμαρχος Δρόπολης), Βασίλης Κάλιος (πρόεδρος Ομόνοιας) και Κωνσταντίνα Μπεζιάνη (υπεύθυνη Μειονοτήτων Αλβανικού Κοινοβουλίου), τα μέλη της Πανηπειρωτικής είχαν μια σημαντική ευκαιρία να εμβαθύνουν στα ανοικτά θέματα της ελληνικής μειονότητας, ξεκαθαρίζοντας περαιτέρω το τοπίο, όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») και ο πρόεδρος, Γιάννης Κατσίμπαρης.

«Αυτή η αντιπροσώπευση μάς βοήθησε να κατανοήσουμε εκ νέου σε ποιο σημείο βρίσκονται τα προβλήματα της μειονότητας, να μπορέσουμε να αναδιοργανωθούμε όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε ως Πανηπειρωτική να βοηθήσουμε, επιδιώκοντας να κοινοποιήσουμε αυτά τα προβλήματα στην αμερικανική κυβέρνηση και τους αντιπροσώπους, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κατσίμπαρης.

Παράλληλα, στην ατζέντα του συμβουλίου περιλαμβάνονταν και θέματα που αφορούσαν τη νεολαία, το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ελληνομάθεια, αλλά και την δυνατότητα που δίνεται σε νεαρούς ομογενείς από την Ηπειρο να επισκέπτονται την περιοχή και να γνωρίζουν από κοντά την γη των προγόνων τους, δημιουργώντας νέους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους.

Ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, Νικόλαος Γκατζογιάννης. (Φωτογραφία ΕΚ/Χρ. Αθανασάτος)

«Είναι πολύ σημαντικό ότι είχαμε μαζί μας και παιδιά τα οποία συμμετείχαν κατά το παρελθόν σε αυτό το πρόγραμμα και ανέλυσαν πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην μελλοντική τους ζωή. Εκαναν φιλίες, γνώρισαν την περιοχή καταγωγής των παππούδων τους και πλέον πηγαίνουν στην Ηπειρο», προσέθεσε ο κ. Κατσίμπαρης.
Παράλληλα, κατά την διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν περαιτέρω τρόποι προσέλκυσης της νεολαίας, αλλά και η κείμενη νομοθεσία για την ψήφο των Αποδήμων, που αφορά κυρίως τους νεότερους μετανάστες.

Ν. Γκατζογιάννης: Η νεολαία παίρνει την σκυτάλη

Οπως προβλέπεται για τις εργασίες τους συνεδρίου, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε και η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., με τον Γιάννη Κατσίμπαρη να επανεκλέγεται ομόφωνα, στην πρώτη πλήρη θητεία, αφού στο απερχόμενο Συμβούλιο ανέλαβε καθήκοντα μετά την παραίτηση του Νικόλαου Γκατζογιάννη.

Παράλληλα εξελέγησαν οι Γεώργιος Νάνης (αντιπρόεδρος), Ολγα Φώτου (γενική γραμματέας), Νίκη Πάλα (βοηθός γραμματέας), Χρυσούλα Ζηκοπούλου (ταμίας), Εύα Καντλή (βοηθός ταμία) αλλά και οι: Δήμητρα Βαρσάμη, Πέτρος Γιακουρέας, Αλέκα Καλουδέλη, Κωνσταντίνος Λέκκας και Σταύρος Ζώνγκας, ως μέλη του Δ.Σ.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, Νικόλαος Γκατζογιάννης, ο οποίος κατέχει πλέον τον τίτλο του επίτιμου προέδρου, χαιρέτισε την ευρεία εκπροσώπηση των νεότερων γενεών στο Διοικητικό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας πως, για τους συλλόγους της οργανωμένης Ομογένειας, η ανανέωση του δυναμικού έχει αποδειχθεί διαχρονικά δύσκολη υπόθεση.

«Είναι σημαντικό ότι στο Συμβούλιο μπήκαν νέα παιδιά. Εμείς οι μεγάλοι κάνουμε ένα βήμα πίσω. Τα μέλη που είναι στο ΔΣ είναι από 50 ετών και κάτω, με πολλά νέα παιδιά. Αυτό άλλωστε είναι και το δύσκολο για τις οργανώσεις: Να προσελκύσουν τους νέους. Τα καινούργια παιδιά είναι ενημερωμένα και αφοσιωμένα, όπως είμαστε και εμείς. Φεύγουμε από το προσκήνιο με την ελπίδα ότι τον αγώνα που πραγματοποιήσαμε -και είχαμε πολλές επιτυχίες- θα τον συνεχίσουν», τόνισε ο κ. Γκατζογιάννης, εκφράζοντας την εν γένει ικανοποίησή του για τα παραγωγικά αποτελέσματα του συνεδρίου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος όχι μόνο που το συνέδριο πήγε καλά και συζητήσαμε τα θέματα. Νομίζω λάβαμε σωστές αποφάσεις. Εχουμε πάντα το μεγάλο θέμα για την εθνική μειονότητα στην Βόρειο Ηπειρο και πήραμε αποφάσεις να πιέσουμε την κυβέρνηση της Αλβανίας για νέους νόμους, που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα που άλλες μειονότητες έχουν. Νομίζω ήταν ένα πολύ καλό συνέδριο», κατέληξε ο κ. Γκατζογιάννης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσίμπαρης ευχαρίστησε τα μέλη της Πανηπειρωτικής για την ομόφωνη εκλογή του και δεσμεύτηκε πως η οργάνωση θα προχωρήσει στην σωστή κατεύθυνση, υλοποιώντας όλες τις προτεραιότητές της.

«Ευχαριστώ κατ’ αρχήν όλους τους αντιπροσώπους που έδωσαν πάλι την ψήφο τους σε εμένα. Την πρώτη φορά ήμουν αντιπρόεδρος και προέκυψα πρόεδρος μετά την παραίτηση του Νικολάου Γκατζογιάννη, που παραβρέθηκε και έδωσε τις συμβουλές του, όπως και ο Μενέλαος Τζέλιος, ένα ιστορικό στέλεχος της Πανηπειρωτικής», είπε ο κ. Κατσίμπαρης.

Κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας τιμήθηκε ο Μενέλαος Τζέλιος, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσαν τα χορευτικά.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου