Παραιτήθηκαν οι υφυπουργός μεταφορών της Ισπανίας, Ισαμπέλ Πάρδο ντε Βέρα αλλά και ο επικεφαλής της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Renfe.

Οι παραιτήσεις έλαβαν χώρα εν μέσω συνεχιζόμενης δημόσιας και πολιτικής οργής, αφού αποκαλύφθηκε ότι δεκάδες νέα τρένα που παραγγέλθηκαν για δύο περιοχές της βόρειας Ισπανίας ήταν πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στις σήραγγες.

Πριν από τρία χρόνια, ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Renfe, ανακοίνωσε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των συρμών στην Αστούριας και στην Κανταβρία.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι τα τρένα που κατασκευάζονταν στο πλαίσιο της σύμβασης των 258 εκατομμυρίων ευρώ θα ήταν πολύ φαρδιά για να περάσουν από ορισμένες από τις σήραγγες στις δύο περιοχές.

Ο Μιγέλ Άνχελ Ρεβίγια, ο περιφερειακός πρόεδρος της Κανταβρίας, κάλεσε για επείγουσα δράση, ενώ ο Αντριάν Μπαρμπόν, ο πρόεδρος της γειτονικής Αστούριας, δήλωσε «σαστισμένος, θυμωμένος και απογοητευμένος».

Η απόλυση δύο ανώτερων αξιωματούχων τον περασμένο μήνα – ο ένας στη Renfe και ο άλλος στην κρατική εταιρεία σιδηροδρομικής υποδομής, Adif – αποδείχθηκε ανεπαρκής για να κατευνάσει όσους ήταν οργισμένοι για τον κακό σχεδιασμό και την επακόλουθη καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, προσπάθησε να επανορθώσει ανακοινώνοντας ότι τα ταξίδια στα δίκτυα της Αστούριας και της Κανταβρίας που επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις θα είναι δωρεάν έως ότου οι νέοι συρμοί σε λειτουργία στις αρχές του 2026.

«Από τη στιγμή που έμαθα για αυτό το θέμα, έκανα ό,τι μπορούσα για να μάθω τι συνέβη και να βρω μια λύση», δήλωσε η υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Ρακέλ Σάντσεθ, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ρεβίγια και τον Μπαρμπόν τη Δευτέρα.

«Από την αρχή, αποδεχθήκαμε την ευθύνη, ζητήσαμε συγγνώμη, αναγνωρίσαμε το λάθος και αναλάβαμε την ευθύνη. Ξεκινήσαμε επίσης έναν εσωτερικό έλεγχο και συγκροτήσαμε μια ομάδα εργασίας για να βρούμε μια λύση και να επιταχύνουμε την κατασκευή των τρένων όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, είχε επιμένει ότι τα λάθη είχαν εντοπιστεί πριν κατασκευαστεί οποιοδήποτε τρένο και ότι «ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ισπανών δεν έχει χαθεί» ως αποτέλεσμα.

«Η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για το σχεδιασμό όσο το δυνατόν πιο ευρύχωρου, σύγχρονου, γρήγορου και αποτελεσματικού τρένου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη μοναδική σιδηροδρομική υποδομή δεν οδήγησε σε άσκοπη χρήση των δημόσιων πόρων» ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών σε δήλωση το Σάββατο.

Η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, πρόσθεσε, αν είχαν κατασκευαστεί μικρότερα τρένα που όμως δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες των ταξιδιωτών.

Καθώς πλησιάζουν οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαΐου αλλά και οι γενικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους, το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προσπάθησε να παρουσιάσει το περιστατικό ως περαιτέρω απόδειξη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης.