Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο Jimmy Carter στα τελευταία του

 Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΛΕΪΝΣ. ΤΖΟΡΤΖΙΑ. («WP»). Ο Μάικλ Ντόμινικ (Michael Dominick) είχε σταματήσει να αγγίξει το γλυπτό ενός φυστικιού των 13 ποδιών.

Κάθε τρία χρόνια τα τελευταία 20, η γενέτειρα του Τζίμι Κάρτερ προσλάμβανε τον πολυτεχνίτη για να ξαναβάψει το γλυπτό στην άκρη του δρόμου, κάτι που έμεινε από την εκστρατεία του πρώην προέδρου το 1976.

Τώρα το οδοντωτό χαμόγελο του φυστικιού, ένα νεύμα στο περίφημο πλατύ χαμόγελο του Κάρτερ, χρειαζόταν ένα γυάλισμα. Όμως τον τελευταίο καιρό έβρεχε στο Πλέινς, ένα κομμάτι καλλιεργήσιμης γης όπου ζούσαν περίπου 700 άνθρωποι, οπότε ο Ντόμινικ, 54 ετών, δεν βιαζόταν. Επειτα, το Σάββατο κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Κάρτερ, ο γηραιότερος πρώην πρόεδρος στα 98 του, είχε επιλέξει να περάσει τις τελευταίες του μέρες στο σπίτι του.

Η αποκατάσταση του μνημείου κοντά στην Εκκλησία των Βαπτιστών, όπου ο Κάρτερ δίδασκε θρησκευτικά μαθήματα, του πήρε πέντε ώρες την Κυριακή αντί για τις συνηθισμένες επτά. Πενθούντες και ειδησεογραφικά συνεργεία από όλο τον κόσμο, ήξερε, ότι σύντομα θα κατέβαιναν στο ταπεινό τους κομμάτι της νοτιοδυτικής Γεωργίας και το παράδειγμα του Κάρτερ τον είχε διδάξει να το εκπροσωπεί με περηφάνια.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ο πρόεδρος Κάρτερ, ο Νομπελίστας 39ος πρόεδρος, Δημοκρατικός που υπηρέτησε μια θητεία από το 1977 έως το 1981. Θα μπορούσε να είχε μετακομίσει οπουδήποτε μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Θα μπορούσε να έχει κερδίσει εξαψήφια ποσά από τις ομιλίες του, μεταξύ άλλων ευκαιριών στον ιδιωτικό τομέα που έχουν συσσωρεύσει πλούτο στους διαδόχους του. Ωστόσο, ο κάποτε αγρότης φιστικιών και μηχανικός επέλεξε να αγκαλιάσει τις μέτριες ρίζες του, κάνοντάς τον ακόμη πιο αγαπημένο στο Πλέινς και τόσο πιο δύσκολο να τον χάσει.

Ο βραβευμένος με το Βραβείο Ειρήνης που εκτοξεύτηκε σε απροσδόκητα πολιτικά ύψη, τοποθέτησε τους πρώτους ηλιακούς συλλέκτες στον Λευκό Οίκο, μεσολάβησε σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, χτυπήθηκε από τις διαμάχες για τις ελλείψεις φυσικού αερίου και την κρίση ομήρων στο Ιράν και έχασε την κούρσα επανεκλογής του από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν πριν ξεκινήσει ανθρωπιστικό έργο δεκαετιών. Για όλους στο Πλέινς, είναι ο «Mr Τζίμι».

Σαράντα δύο χρόνια μετά την πολιτική του συνταξιοδότηση, η μανία για τον Κάρτερ εδώ δεν έχει εξασθενίσει. Ενα κόκκινο, λευκό και μπλε πανό καλωσορίζει τους επισκέπτες στην κεντρική οδό: «Οικία του Τζίμι Κάρτερ». Το γενικό κατάστημα κάτω από αυτό πουλά παγωτό φυστίκι, γιορτάζοντας το αγροτικό υπόβαθρο του Κάρτερ. Οι θαυμαστές του στριμώχνονται στο πρώην αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας, μια ανενεργή σιδηροδρομική αποθήκη που έγινε μικροσκοπικό μουσείο. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρώην ηγέτης το πέρασε με ένα αυτοκινητάκι του γκολφ που το οδηγούσαν οι μυστικές υπηρεσίες.

«Δεν ξέρω τη ζωή χωρίς αυτόν», είπε η ανιψιά του, Λιάν Σμιθ (LeAnne Smith), 61 ετών, συνταξιούχος δασκάλα Γυμνασίου. Η Σμιθ, η κόρη του αδελφού της πρώην πρώτης κυρίας Ρόζαλιν Κάρτερ, έκλαιγε ασταμάτητα από τότε που έλαβε την κλήση πριν από μέρες από άλλο μέλος της οικογένειας. «Είναι δύσκολο να κάθεσαι και να περιμένεις», είπε, με δάκρυα να κυλούν στα μάγουλά της. «Θέλεις απλώς να είναι ειρηνικό το τέλος».

Ε.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου