Παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας στη Σινική Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, το αναγνωριστικό αεροσκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού πετά στα 21.500 πόδια πάνω από τη Σινική Θάλασσα, 30 μίλια από τα αμφισβητούμενα Νησιά Παρασέλ, ένα μικρό σύμπλεγμα από 130 κοραλλιογενείς ατόλες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες φιλοξενούν κινεζικές στρατιωτικές βάσεις.

Μια φωνή, που λέει ότι προέρχεται από αεροδρόμιο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, ακούγεται στον ασύρματο του Αμερικανικού Ναυτικού P-8 Poseidon καθώς ένα πλήρωμα του CNN και του NBC, το οποίο είχε σπάνια πρόσβαση στην πτήση του αμερικανικού αεροσκάφους, ακούει.

«Προς αμερικανικό αεροσκάφος. Ο κινεζικός εναέριος χώρος είναι 12 ναυτικά μίλια. Μην πλησιάσετε άλλο ή θα φέρετε όλη την ευθύνη», λέει.

Σε λίγα λεπτά, ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος οπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος αναχαιτίζει το αμερικανικό αεροσκάφος.

Το κινεζικό μαχητικό ήταν τόσο κοντά, που το συνεργείο του CNN μπορούσε να δει τους πιλότους να γυρίζουν τα κεφάλια τους για να τους κοιτάξουν – και μπορούσε να διακρίνει το κόκκινο αστέρι στα πτερύγια της ουράς και τους πυραύλους με τους οποίους ήταν οπλισμένο.

Για το πλήρωμα του CNN στο αμερικανικό αεροσκάφος, είναι ολοφάνερη απόδειξη των εντάσεων που επικρατούν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο διοικητής της αποστολής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει διαφορετική άποψη. «Θα έλεγα ότι είναι άλλο ένα απόγευμα Παρασκευής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε.