Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

«Handelsblatt»: Να πώς μειώθηκε σημαντικά το χρέος της Ελλάδας

BEΡΟΛΙΝΟ. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις οικονομολόγων πριν από κάποιο διάστημα για επιστροφή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης λόγω της αύξησης των χρεών στη διάρκεια της πανδημίας, το χρέος στις χώρες του ευρώ μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει θετικά, επισημαίνει η «Handelsblatt».

«Κατά την περίοδο της πανδημίας, το χρέος στην Ελλάδα έφτασε κάποια στιγμή σε ποσοστό άνω του 200% επί του Α.Ε.Π. Ομως, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, […] με τα δημόσια οικονομικά της χώρας να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία», επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Στη μείωση του δείκτη χρέους συμβάλλει και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς έτσι η αξία του ονομαστικού Α.Ε.Π. αυξάνεται, με αποτέλεσμα το χρέος να αντιπροσωπεύει αυτομάτως μικρότερο ποσοστό του. Επιπλέον, το κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους με την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες», αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ προστίθεται ότι «η Οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από 5% στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή ο τουρισμός ανέκαμψε γρήγορα μετά την πανδημία».

Περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους την επόμενη διετία

Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος Κάρστεν Φόλκερι, για την επόμενη διετία «προβλέπεται πως τα επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί», καθώς ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις κοινωνικές παροχές και κατ’ επέκταση θα προκαλέσει αύξηση στις κρατικές δαπάνες.

Η «Handelsblatt» αναφέρει ακόμη πως κατά το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει πλεόνασμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό της, όπως συνέβη με την Πορτογαλία το 2022. «Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών που βρίσκονταν άλλοτε σε κρίση».

Ακόμη, ζωτικής σημασίας είναι και τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς «κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και για αυτές αποτελούν οικονομική ένεση εκτός του εθνικού προϋπολογισμού. […] Ταυτοχρόνως, πρόκειται και για ένα ισχυρό κίνητρο προς τις κυβερνήσεις να παραμείνουν πειθαρχημένες δημοσιονομικά, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια». Η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ. δεν φαντάζει επίσης απειλητική: «λόγω της μακράς διάρκειας των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς μόνο σε δύο ή τρία χρόνια», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.  E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου