Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Δάφνη (Δάμιζα) Αμαλιάδας: Αγωνία για το χωριό – Οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια (PHOTOS – VIDEO)


Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020

Εκκενώθηκε το απόγευμα το χωριό.  Η φωτιά ξέσπασε στον Κολοκυθά και έφτασε γρήγορα στην Δάφνη.  Αγροτοδασική πυρκαγιά  ακτίνας 15 χλμ.  Οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια.  Πυροσβεστικές δυνάμεις απ’ όλη τη χώρα στην περιοχή.  Εκεί ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης και οι αρχές

Ώρες αγωνίας ζουν από το απόγευμα της Τετάρτης οι κάτοικοι της Δάφνης του δήμου Ήλιδας, για την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή γύρω από το χωριό, καίγοντας αγροτοδασικές εκτάσεις, με την πύρινη λαίλαπα να φτάνει λίγα μέτρα από τα σπίτια τους! Μάλιστα, από το απόγευμα, οπότε η φωτιά άρχισε να πλησιάζει το χωριό δόθηκε εντολή εκκένωσής του από τους κατοίκους.
Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Κολοκυθά στο ύψος του φράγματος Πηνειού, εκεί που πριν λίγες μέρες είχε ξαναξεσπάσει και μέσα σε λίγη ώρα, παρά την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη.
Στο σημεία της πυρκαγιάς άρχισαν να καταφτάνουν πυροσβεστικά οχήματα από διάφορα σημεία της χώρας, ενώ αναγκαία και καταλυτική ήταν και η επέμβαση των εναέριων μέσων, που επιχειρούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η πυρκαγιά συνέχισε το καταστροφικό της έργο στον Καλαθά και για αρκετή ώρα υπήρχε ο φόβος ότι θα έφτανε στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Άγιο Ηλία.
Ωστόσο, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων, η φωτιά «πέρασε» στην πλευρά προς την Δάφνη και μέσα σε λίγη ώρα έφτασε στις παρυφές του χωριού, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία  και την Αστυνομία να καλούν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, αφού οι φλόγες άρχισαν να φτάνουν στο χωριό!
Έντρομοι βγήκαν στους δρόμους, βλέποντας τις φλόγες να «κατεβαίνουν» στα σπίτια τους. Στην Δάφνη άρχισαν να καταφτάνουν πυροσβεστικά οχήματα, σκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, του δήμου, ακόμη και ιδιωτών για να συνδράμουν στο πολύ δύσκολο έργο.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό κάποιο έλεγχο την φωτιά και παράλληλα γίνονταν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες από μηχανήματα, όσο αυτό ήταν δυνατό στην μεγάλη και απότομη πλαγιά που κατέληγε στα σπίτια του χωριού.
Ανά διαστήματα υπήρχαν αναζωπυρώσεις, αφού οι άνεμοι δυνάμωναν ανά διαστήματα και όλος ο μηχανισμός και βέβαια οι κάτοικοι ήταν σε επιφυλακή όλη την νύχτα, η οποία προμηνύονταν δύσκολη.
Στην Δάφνη βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος βρίσκονταν νωρίτερα και στις εστίες απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Κολοκυθά.
Από την πρώτη στιγμή στην Δάφνη βρέθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης με τους συνεργάτες του και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Τον συντονισμό κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, είχε αναλάβει ο  Υποστράτηγος – Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Πετρούτσος, ενώ στο σημείο ήταν και ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Ρουμελιώτης, καθώς και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος κ. Απόστολος Μαρτζάκλης.
Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας
«Είμαστε δίπλα στους κατοίκους της Δάφνης. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για την εκκένωση του χωριού. Δίνουν με μεγάλη αυταπάρνηση και όλες τους δυνάμεις τον καλύτερό τους εαυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που συνδράμουν στην κατάσβεση.
Δίνεται ένας πραγματικός αγώνας. Και μόνο η εικόνα, δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση».
Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας
«Οι ενέργειες των εναέριων μέσων ήταν συντονισμένη και αποτελεσματική, γιατί εάν δεν υπήρχαν 6 εναέρια μέσα αυτή τη στιγμή, τα σπίτια αυτά ή θα κινδύνευαν όλα ή κάποια από αυτά θα είχαν καεί.
Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να την συγκρατήσουμε, έγιναν αντιπυρικές ζώνες και πιστεύουμε να γλιτώσουμε τα σπίτια, που αυτός είναι και ο στόχος».
Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
«Από ένα σημείο και ύστερα βρισκόμαστε σε καλή εξέλιξη όσον αφορά την πυρκαγιά συγκριτικά με νωρίτερα,  χωρίς βέβαια ο κίνδυνος να έχει παρέλθει.
Ευτυχώς, στο σημείο επιχειρεί πολύ ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, έχουμε δύναμη τεσσάρων πεζοπόρων τμημάτων  και περίπου 60 πυροσβεστικά οχήματα και παράλληλα συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων 6 καναντέρ και 3 ελικόπτερα Ericson.
Παράλληλα, μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, 4 μηχανήματα έργου και 5 υδροφόρες συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, δεδομένου ότι έχουμε πολύ δυνατούς ανέμους.
Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες».
Γιάννης Γκουβέρος, Πρόεδρος Δάφνης
«Δυστυχώς, μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Σε μια περιοχή από Κολοκυθά προς Άγιο Ηλία, προς Κεραμιδιά και τώρα με την φωτιά να είναι δίπλα στα σπίτια της Δάφνης, τα πάντα έχουν καεί. Από λιοστάσια, από μαντριά και ευτυχώς απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Οι υπεύθυνοι, όπως είμαι και εγώ, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί μας έχουν ξεχάσει παντελώς. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί ο κόσμος θα πεινάσει.
Κάηκαν οι ελιές, που θα έτρωγαν λάδι, που θα πούλαγαν λίγο λάδι. Αυτοί τώρα από πού θα τα πάρουν;
Να σκύψουν πάνω από τις κοινότητες και τα χωριά που τα έχουν εγκαταλείψει. Είμαι εξοργισμένος…»
Αγγελική Μπάκα, Κάτοικος Δάφνης
«Από την αρχή, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με τρακτέρ και βυτία να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό. Γίνεται μεγάλος αγώνας να μην καούν τα σπίτια μας. Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε ελιές, αλλά πρέπει η φωτιά να μην φτάσει στα σπίτια μας. Ελπίζουμε για το καλύτερο..»
Δείτε βίντεο
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου