Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Κύκνος για βιομηχανική τομάτα: Ήταν «χρυσή» χρονιά


Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2020

Σε μια χρονιά που η συγκυρία της πανδημίας έθεσε τα προϊόντα ντομάτας μεταξύ των ταχύτερα κινούμενων ειδών διατροφής στην παγκόσμια αγορά, ο καιρός στην Ελλάδα στάθηκε σύμμαχος για την καλλιέργεια βιομηχανικής, η οποία απέδωσε με βαθμό «λίαν καλώς», τόσο σε επίπεδο αποδόσεων, όσο και σε επίπεδο ποιότητας στην Ηλεία και στη Θεσσαλία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΥΧ», η γεωπόνος της KYKNOΣ, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, «για την Ηλεία φέτος ήταν μια χρονιά υπεραποδόσεων. Ειδικά τα πρώιμα χωράφια έφτασαν στους 15 και 16 τόνους το στρέμμα.
Οι όψιμες δεν σημειώνουν τέτοιες αποδόσεις, αλλά περιμένουμε κανονικά 10 τόνους. Λόγω της έντονης παρουσίας της Tuta φέτος στις όψιμες καλλιέργειες, τελικά πήραμε λιγότερες ντομάτες, ακόμα και 7 τόνους, αναλόγως της δυναμικότητας του κάθε παραγωγού. Η απώλεια, όμως, αντισταθμίζεται από τις μεγάλες αποδόσεις των προηγούμενων φυτεύσεων». Η ίδια η εταιρεία, ας σημειωθεί, έχει ήδη υπερκαλύψει τον στόχο των 50.000 τόνων πρώτης ύλης που είχε θέσει.


Σε επίπεδο ποιότητας, τα brix κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα: «Στα ειδικά προϊόντα, ολόκληρη αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη, ήμασταν πάνω από 5 brix. Εάν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν η έντονη παρουσία της Tuta στις όψιμες καλλιέργειες, που υποβαθμίζει το προϊόν και χάνει χρήματα ο παραγωγός, γιατί είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των ελαττωματικών καρπών, όλη την άλλη περίοδο τα brix κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και το ποσοστό σκάρτης ντομάτας ήταν χαμηλό», κατέληξε η κα Παπαθεοδώρου.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου