Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Mείωση-έκπληξη της ανεργίας στο 13,3%, προστέθηκαν 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Σάββατο 6/6/2020

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε απροσδόκητα το Μάιο στο 13,3%,  καθώς οι πολιτείες χαλάρωσαν το κλείσιμο της οικονομίας λόγω κορωνοϊού και οι επιχειρήσεις άρχισαν να ανακαλούν εργαζόμενους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οικονομία πρόσθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, το ποσοστό παραμένει υψηλό στο ίδιο επίπεδο με αυτό που γνώρισε το έθνος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά πολύ κάτω από το 14,7% του Απριλίου, που ήταν το υψηλότερο από το 1948.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας του Μαΐου, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων που προέβλεπαν άλλο ένα γύρο σοβαρών απωλειών, υποδηλώνει ότι χιλιάδες καταστήματα, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλες εταιρείες άνοιξαν ξανά και επανεντάχθηκαν πιο γρήγορα από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές.
Ωστόσο, εγείρεται ένα βασικό ερώτημα για τις επιχειρήσεις και τους άνεργους εργαζομένους: Πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ανάκαμψη; Για να συνεχιστούν οι προσλήψεις με σταθερό ρυθμό, οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα πρέπει να δουν ενδείξεις ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να έχουν τις προ πανδημίας συνήθειές τους για ψώνια και εξόδους σε εστιατόρια.
Αλλα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η κατάρρευση της αγοράς εργασίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό έχει πιάσει πάτο. Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν επιδόματα ανεργίας έχει μειωθεί για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες. Και ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έλαβαν τέτοια βοήθεια ουσιαστικά μειώθηκε.
Οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας έχουν διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες: το ποσοστό ανεργίας για τους λευκούς Αμερικανούς ήταν 12,4% τον Μάιο, ήταν 17,6% για τους Ισπανόφωνους και 16,8% για τους Αφροαμερικανούς.
Ακόμα και με την εκπληκτική αύξηση του Μαϊου, μπορεί να χρειαστούν μήνες για όσους έχασαν τη δουλειά τους τον Απρίλιο και τον Μάρτιο για να βρουν δουλειά. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ποσοστό θα μπορούσε να παραμείνει διψήφιο έως τις εκλογές του Νοεμβρίου και το επόμενο έτος.
Για εβδομάδες, οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι η ανεργία τον Μάιο θα μπορούσε να φτάσει το 20% ή περισσότερο. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που οδήγησε σε βανδαλισμούς και λεηλασίες σε δεκάδες πόλεις δεν επηρέασαν τα στοιχεία της Παρασκευής, τα οποία συγκεντρώθηκαν στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, το κλείσιμο επιχειρήσεων που σχετίζεται με τις ταραχές θα μπορούσε να εμφανιστεί στην έκθεση του Ιουνίου.
Μερικές επιχειρήσεις αναφέρουν σημάδια προόδου ακόμη και σε βιομηχανίες που έχουν πληγεί. Η American Airlines, για παράδειγμα, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα πετάξει το 55% των δρομολογίων της στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, από μόλις 20% τον Μάιο.
Και το Cheesecake Factory είπε ότι το ένα τέταρτο των σχεδόν 300 εστιατορίων του έχει ανοίξει ξανά, αν και με περιορισμένη χωρητικότητα. Οι πωλήσεις είναι σχεδόν στο 75% των επιπέδων που έχουν επιτευχθεί πριν από ένα χρόνο, δήλωσε η εταιρεία.
Η Ερικα Γκρόσεν (Erica Groshen), εργατική οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην επίτροπος του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας του Τμήματος Εργασίας, δήλωσε ότι η πρόσληψη θα μπορούσε να αυξηθεί σχετικά γρήγορα τους επόμενους μήνες και να μειώσει την ανεργία σε χαμηλά διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου