Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Κοροναϊός : Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων και σκέψεις για τοπικά lockdown και αποκλεισμούς αεροδρομίων

Την έντονη ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού κυρίως στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ήρθε να ενισχύσει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η οποία ξυπνάει και πάλι τον εφιάλτη του φονικού ιού σε μια χώρα, που -όπως όλα δείχνουν- θεώρησε ότι ξεπέρασε τον κίνδυνο 

Συναγερμός σήμανε την Δευτέρα με την έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δίνοντας σήμα ότι η εξαιρετικά καλή μέχρι σήμερα επιδημιολογική εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί.ess: 0%
Η πρώτη είδηση που έσκασε σαν βόμβα ήταν ότι επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση, για τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα, μόλις μια εβδομάδα αφότου είχε ανακοινωθεί ότι πλέον θα γίνεται εβδομαδιαία, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.
Λίγο αργότερα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού ήρθε να εξηγήσει την ανησυχία και την σπουδή του υπουργείου να επαναφέρει την καθημερινή ενημέρωση και τις συστάσεις προς τους πολίτες, αφού ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα μας, μέσα σε τέσσερα εικοσιτετράωρα.
Η ανατροπή αυτή με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σαφώς δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και έντονο προβληματισμό για το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά επιβεβαιώνει και τους φόβους για την χαλάρωση των πολιτών σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας μετά την άρση του lockdown. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον συνωστισμό σε πλατείες, σε παραλίες κτλ φαίνεται τελικά να μην ήταν προϊόν υπερβολής.
Ο «λογαριασμός» ήρθε με καθυστέρηση κάποιων ημερών. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο συνωστισμός και η χαλάρωση σχετικά με την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας όπου χρειάζεται τόσο βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός αυτός. Εξού και οι έντονες αντιδράσεις και οι αυστηρές τιμωρίες από την κυβέρνηση μετά τις εικόνες συνωστισμού κυρίως στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Στις απαράδεκτες καταστάσεις που επικρατούσαν σε μπαρ της Μυκόνου, ήρθαν να προστεθούν και οι εικόνες, που έφερε στη δημοσιότητα το in.gr, και δείχνουν δεκάδες πολίτες να περιμένουν το πλοίο στην Αίγινα, χωρίς ωστόσο να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας, καθώς και οι γεμάτες από κόσμο παραλίες με τους λουόμενους τον έναν πάνω στον άλλο.
Δείτε επίσης: Γιατί επέστρεψε η καθημερινή ενημέρωση
Την κατάσταση που επικρατεί περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εξήγησε πως «πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κοροναϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα».
Ενδεικτικά είναι επίσης τα όσα δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφερόμενος στα φαινόμενα χαλάρωσης και την αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας, σχετικά με το δεύτερο κύμα του φονικού ιού, υπογράμμισε πως «αν έχουμε κακές εξελίξεις όσων αφορά τον τουρισμό και την εγχώρια επιδημία με τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς για αυτό! Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα: Ότι δε συγχωρεί κανένα λάθος».
Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο σήμερα για ύπαρξη σχεδίου για τοπικό «lockdown» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές.
Δείτε επίσης: Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού «αρρώστησε» το Twitter
Σε τοπικό lockdown, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει, αναφέρθηκε και ο ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας. Πρόκειται για την τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης, η οποία λέει… πολλά. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» γράφει η ανακοίνωση που… δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην ύπαρξη σχεδίου εφόσον κριθεί αναγκαία η παρέμβασή της αναφέρθηκε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο. «Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός, υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης συστήνουν προσοχή, προκειμένου να μην γκρεμιστεί ό,τι έχει χτιστεί μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του ιού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτός από τις σκέψεις για έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο δήμων ή νομού, στο τραπέζι έχει πέσει και η απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.
Άλλωστε από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό. Αυτό αναγκάζει τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα επιβληθούν θα επανεκτιμώνται ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση.

97 νέα κρούσματα, στους 182 οι νεκροί

Όσον αφορά λοιπόν στα νέα κρούσματα στη χώρα μας, σήμερα ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας από την Πέμπτη έως και σήμερα.
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Εξ αυτών, 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύψας: Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη
Αναφορικά με την έκρηξη των κρουσμάτων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι ο ιός δε συγχωρεί τα λάθη.
«Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα) και συνωστισμός και συγχρωτισμός, στην Ελλάδα, ήδη έδωσαν τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας. Οι επόμενες κινήσεις θα είναι, αφενός μεν τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου να λάβουμε μέτρα και αφετέρου, σε περιοχές της χώρας με πολλά κρούσματα να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας. Οι αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ. Σύψας.
«Η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε ανεξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες» πρόσθεσε.

Μύθος ότι δεν κολλάμε λόγω της ζέστης

«Η αυξημένη θερμοκρασία ενδεχομένως να ελαττώνει τη μεταδοτικότητα κατά 10% με 15% Το υπόλοιπο 85% παραμένει! Υπενθυμίζω ότι ο κύριος τρόπος που έχει ο ιός για να διασπείρεται είναι ο συγχρωτισμός. Όταν παραβιάζουμε τον κανόνα της απόστασης. Να τα αποτελέσματα! Και μπορεί να δούμε τα ίδια αποτελέσματα που έχουμε παραβάσεις. Να δούμε τα ίδια αποτελέσματα σε πιο πολλές μέρες» είπε ο κύριος Σύψας.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός»

Για τη μαζική έλευση των τουριστών σε λίγες ημέρες, είπε: «Ασφαλώς θα είναι ένας μεγάλος κίνδυνος ο τουρισμός. Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Απλώς τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί ακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο με το οποίο θα δεχόμαστε τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία. Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις. Ιδίως υπό το φως των εισαγόμενων κρουσμάτων από τη Γερμανία».

Σε ερώτηση για το αν βλέπει να έρχεται νωρίτερα ένα δεύτερο κύμα του ιού, ο κύριος Σύψας απαντά:

«Αν έχουμε κακές εξελίξεις όσων αφορά τον τουρισμό και την εγχώρια επιδημία με τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς για αυτό! Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα: Ότι δε συγχωρεί κανένα λάθος».

Κακό νέο ότι επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση

Το ότι επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊό, για τον ίδιο «είναι ένα κακό νέο. Είναι προφανές ότι έχουμε ανάγκη ενημέρωσης, προφανώς υπάρχει κίνδυνος η επιδημία να αρχίσει σιγά σιγά να επανακάμπτει και πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση».

Αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά μετά την αύξηση κρουσμάτων

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κοροναϊό κάνει λάθος» δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα.
Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».
«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει».
Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να φέρουμε λύση»

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε:
«Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Γώγος στο MEGA: Η απόσταση είναι η μόνη λύση για την αποφυγή του κοροναϊού

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε πως ο ιός δεν μας έχει εγκαταλείψει και είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας. «Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι ο συνωστισμός. Καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η αποστασιοποίηση».
Ο ίδιος σημείωσε πως αν οι εικόνες αυτές σημειώνονται τώρα, όσο περνάει το καλοκαίρι, αυξάνεται η θερμοκρασία και έρχονται τουρίστες, τα πράγματα θα είναι πιο σοβαρά. «Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε περισσοτέρους ασυμπτωματικούς φορείς στη χώρα μας. Η μόνη λύση είναι η απόσταση» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.
Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει και επιτήρηση από την πολιτεία για την τήρηση των μέτρων. «Θα τηρηθούν οι αποστάσεις καλύτερα όταν υπάρχει και επιτήρηση και το άγχος του ελέγχου».«Καμπανάκι» και από τον Μόσιαλο
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό σχετικά με τα 97 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο κάποιοι συμπολίτες μας πήραν αψήφιστα τον κοροναϊό, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εικόνες στα κλαμπ -κυρίως τις Μυκόνου- όπου δεν τηρείται κανέναν απολύτως μέτρο προστασίας.
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κοροναϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, πχ μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί» είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα»

Επιπλέον, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα.
«Στη Βόρεια Μακεδονία είχαμε 524 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και αποφασίστηκε lockdown για 80 ώρες σε τέσσερις πόλεις, ανάμεσα και η πρωτεύουσα τα Σκόπια. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας».

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Παράλληλα εξήγησε ότι στη χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες από μια νέα έξαρση του φονικού ιού.
«Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, εκεί δηλαδή που ο κοροναϊός προκαλεί επιπτώσεις θα έχουμε πρόβλημα. Η στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να εστιαστεί στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Μεγάλη ανησυχία θα υπήρχε αν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε ανέβει πολύ. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα» υπογράμμισε.

«Να είμαστε προσεκτικοί με τους τουρίστες»

Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε πως: «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους τουρίστες και στους τόπους που θα πάνε να υπάρχει η δυνατότητα για τεστ, ώστε να γίνεται και η σχετική ιχνηλάτηση και στα ξενοδοχεία. Ελαχιστοποιούμε το ρίσκο αν δεχόμαστε τουρίστες από χώρες που έχουν λίγα κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι ελεγχόμενο με την προϋπόθεση ότι επιτηρούμε την κατάσταση συστηματικά».
Σχολίασε τέλος και το φαινόμενο του συνωστισμού στα πάρτι που παρουσιάστηκε το τριήμερο στη Μύκονο. «Αν δεν το ελέγξουμε και έχει πολλά κρούσματα σε ένα νησί δεν θα πηγαίνουν μετά εκεί οι τουρίστες. Δεν πρέπει να γίνει ο συνωστισμός στα μπαρ στις παραλίες και το είχα επισημάνει από το χειμώνα με τα καρναβάλια. Ενα μαζικό πάρτι στην παραλία μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης. Να έχουμε ελληνικό καλοκαίρι αλλά ας είναι διαφορετικό για μία χρονιά». 
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου