Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Νέες δυναμικές πρωτοβουλίες των αγροτών – Τι αποφάσισαν στη συγκέντρωση στο Χειμαδιό

Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020 

Τις δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να  συνεχίσουν  οι αγρότες της περιοχής μας, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό, το βράδυ της Τρίτης στο Χειμαδιό..

Εκεί αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιουνίου συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών με τρακτέρ και οχήματα στην πόλη του Πύργου.
Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα.
Δεν αντέχουμε άλλο
Ως αγώνα επιβίωσης χαρακτήρισε  τις κινητοποιήσεις  ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δυστυχώς τα βασικά προβλήματα στον αγροτικό κλάδο παραμένουν άλυτα και ζητάμε  άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο να λάβει μέτρα  για το αυξημένο κόστος παραγωγής, ειδικά στο θέμα των καυσίμων, το φορολογικό και τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα».
Οι αγρότες βρισκόμαστε πλέον στα όρια του αφανισμού  αφού το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να καλυφθεί με τις υπάρχουσες τιμές των προϊόντων.
Βλέπουμε άλλους κλάδους να απολαμβάνουν προνόμια με εγγυημένες τιμές και οι παραγωγοί να είναι στο έλεος των ολιγοπωλίων».
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε και κατά την προχτεσινή σύσκεψη στο Χειμαδιό, οι αγρότες είναι από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που δεν ενισχύθηκε μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον καύσωνα 
Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τον υδράργυρο να  αγγίζει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς κελσίου, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει τόσο στις ελιές όσο και σε άλλες καλλιέργειες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί, οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες αλλά και ο καύσωνας  προκάλεσαν αρνητικές συνέπειες στις ελιές, οι οποίες το διάστημα αυτό βρίσκονται στην καρποδεση.
Αυτό που επισήμαναν όμως κατά την διάρκεια της συνάντησης τους είναι ότι ενώ οι ζημιές ξεκίνησαν να διαφαίνονται στην παραγωγή, η πολιτεία μέσω του ΕΛΓΑ δεν τους αποζημιώνει.
«Δυστυχώς για ακόμα μία χρονιά το αγροτικό εισόδημα από το λάδι φαίνεται ότι θα είναι μικρό με ότι συνέπειες έχει αυτό για όλους».
Αναγκαία η αναμπέλωση
Την στήριξη της πολιτείας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη των παραγωγών σε πρόγραμμα αναμπελωσης για την ευρύτερη περιοχή , ήταν ένα ακόμα ζήτημα που  τέθηκε κατά την συνάντηση των αγροτών στο Χειμαδιό.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν η προσβολή των καλλιεργειών σταφίδας και αμπελιών από μύκητες, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες τόσο στην ανάπτυξη των φυτών, στην παραγωγή καθώς και στο εισόδημα των τους.»
«Μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα αναμπέλωσης που θα στηρίξει τους παραγωγούς για τα χρόνια που θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα από τις καλλιέργειες τους θα επιτευχθεί η συνέχεια της καλλιέργειες του άλλοτε «μαυροου χρυσού» για την περιοχή μας.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου