Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Μερικές σκέψεις για τον εξαίρετο δημοσιογράφο σας, τον Θ. Καλμούκο

Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2020
Του Σεραφείμ Π. Παπαγιάννη*, MD ειδικά για τον «Εθνικό Κήρυκα» 

Μερικές σκέψεις επ’ ευκαιρία της 105ης επετείου του «Εθνικού Κήρυκα» πολύτιμης προσφοράς προς την Ομογένεια. 

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ανυπολόγιστης υπηρεσίας του «Ε.Κ.» προς την Ομογένεια της Αμερικής ασχολήθηκα τότε εκτενώς. 
Πανθομολογούμενα είναι η κατ’ εξοχήν μοναδική και προσφιλής ημερήσια εφημερίδα του Ελληνισμού της Διασποράς. 
Τώρα με την 105η επετηρίδα αδιάλειπτης κυκλοφορίας που γιορτάζει φέτος, εκτός από τις πιο θερμές μου ευχές και τα εγκάρδια μου συγχαρητήρια προς τον πρώην, πάντα άξιο και ευπρεπή, εκδότη και διευθυντή, τον προσφιλή κ. Αντώνη Διαματάρη, τον καθ’ όλα άξιο διάδοχό του νέο εκδότη και διευθυντή Ηρακλή Α. Διαματάρη και τους καταξιωμένους συνεργάτες του, τώρα θα ήθελα, λέγω, να εστιάσω την προσοχή και το ενδιαφέρον μου ειδικά και ξεχωριστά σε ένα ιδιαίτερα αγαπητό και εξαίρετο δημοσιογράφο του «Ε.Κ.», τον κ. Θεόδωρο Καλμούκο. Τυγχάνει να είναι ευρύτατης θεολογικής και εγκυκλοπαιδικής κατάρτισης και κοσμεί επάξια τον ρόλο του σαν εξαίρετος δημοσιογράφος του «Ε.Κ.». 
Παρ’ όλο που αναφέρεται ως «εκκλησιαστικός συντάκτης» της εφημερίδας, όμως οι δημοσιεύσεις του παρουσιάζουν πλούσια, εκτενή και ποικίλη ύλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δημοσιεύει με θάρρος και ευπρέπεια ενδιαφέροντα άρθρα κρατώντας πάντα υψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. 
Αγωνίζεται με καρτερικότητα και σπάνια μαχητικότητα υπέρ του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής μας, της Θεολογικής μας Σχολής και γενικά υπέρ της Ομογένειας της Αμερικής και όχι μόνο. 
Εκτός από την ενδιαφέρουσα και πλούσια θεολογική αρθρογραφία, ασχολείται ενίοτε και με την θύραθεν παιδεία, καθώς και μοναδική και πλούσια ειδησεογραφία από τις ενορίες μας, τα δρώντα, την πρόοδό των, τους σεβαστούς ιερείς, αξιόλογους ενορίτες, τη Φιλόπτωχο, τους δωρητές και συμπολίτες γενικά. 
Ακόμη, καταγίνεται με βιογραφικές και νεκρολογικές δημοσιεύσεις γνωστών και αγνώστων αλλά και με ειδήσεις απ’ όλη την επικράτεια, όχι μόνο της αμερικανικής ομογένειας αλλά και πέραν του Ατλαντικού. 
Επίσης, δεν υστερεί να κάνει σχόλια και στη σελίδα «Πρακτορικά», να δημοσιεύει και ειδήσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και συνεντεύξεις με εκκλησιαστικούς και πολιτικές φυσιογνωμίες ακόμα και με απλούς πολίτες, κρατώντας πάντα υψηλά το ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη πίστη και την αγάπη προς την πατρίδα Ελλάδα. 
Δείγματα της θεολογικής του κατάρτισης, αρχαιομάθειας και δημοσιογραφικής οντολογίας συνοψίζονται στη φράση του Θουκυδίδη «όπου γε σαφής ου τις ας σαφέστερος…». 
Το ευρύ φάσμα των θεμάτων που πραγματεύεται το διακρίνει αξιοσημείωτη ακρίβεια αλλά και κριτικό πνεύμα. 
Πετυχαίνει αναμφίβολα τον στόχο που θέτει σαν αξιόλογος δημοσιογράφος. Εχει εν τούτοις κάποιο περιεχόμενο προικισμένο με τεχνικές ικανότητες και κάποια ουσία. 
Για να είμαστε δίκαιοι, αρκετές φορές ο αναγνώστης θα σταματήσει μπροστά σε κάποια ιδέα, που θα τον ξαφνιάσει για την αλήθεια της, το βάθος της, το γονιμότητά της. Αλλωστε, έχει τόση αξία, η σωστή ιδέα, η ίσια σκέψη πάνω στα γενικότερα ζητήματα της ζωής, ώστε να χαιρετίζει ο αναγνώστης με χαρά τις καλές αυτές σκέψεις του κ. Καλμούκου. 
Ο αναγνώστης τον διαβάζει με μεγάλο ενδιαφέρον, αισθάνεται σκιρτήματα αγωνίας και συναισθηματικές επιπτώσεις. Το περιεχόμενό του συνιστά το αποκορύφωμα, το απόσταγμα μεστού στοχασμού και ανάβρυσμα γνήσιας δημοσιογραφικής ανησυχίας. 
Η επιλογή των θεμάτων του έχει σαν βασικό γνώμονα τη σαφήνεια και την οικειότητα προς τον αναγνώστη. 
Παρ’ όλο που μερικές φορές εγκαταλείπει το νηφάλιο ύφος, ο κάλαμός του με ειρωνεία στιγματίζει διαφορετικά ορισμένα πρόσωπα συνειδητά ή άθελά του. Γενικά πάντως η δημοσιογραφική του γραφίδα είναι μεστή αμεσότητας και συναρπαστικής αφήγησης. Τώρα με την ευκαιρία της 105ης επετηρίδας του «Ε.Κ.» οφείλει το αναγνωστικό κοινό να εκφράσει την ευαρέσκειά του τόσο προς τον κ. Καλμούκο όσο και προς τους λοιπούς ικανούς και καταξιωμένους δημοσιογράφους και συνεργάτες της προσφιλούς εφημερίδας, που προσφέρει γενναιόδωρα και ανελλιπώς την πολύπλευρη και ανεκτίμητη δημοσιογραφία στην Ομογένεια για 105 χρόνια. 
Τους ευχόμαστε τα βέλτιστα και άλλα 50 χρόνια προσφοράς. 

* Ο Δρ Σεραφείμ Π. Παπαγιάννης είναι ιατρός παθολόγος, συνταξιούχος, με 45 χρόνια υπηρεσίας στο επάγγελμά του, συμβεβλημένος με τρία νοσοκομεία της μείζονος Βοστώνης, 38 χρόνια ιατρικός σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αμερικής και αρκετά χρόνια διευθυντής δύο κλινικών. Επί πλέον πρώην ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ – Καναδά. 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου