Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020

Επισκέπτες από την Ελλάδα, που προσπαθούν να επαναπατρισθούν.

Του Σταύρου Μαρμαρινού 

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ.  Επισκέπτες από την Ελλάδα, που προσπαθούν να επαναπατρισθούν.  Πληρώματα και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που κι αυτοί εγκλωβίστηκαν. Συμπατριώτες μας με προβλήματα υγείας, αρκετοί από τους οποίους ξέμειναν από φάρμακα, που ψάχνουν να βρουν τρόπους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά ο φονικός κορωνοϊός εμποδίζει παντού. 

Τα τηλέφωνα του γενικού προξενείου της Ελλάδος στην Τάμπα κτυπούν συνεχώς όλο αυτόν τον καιρό από συμπατριώτες μας με τέτοια προβλήματα οι οποίοι ζητούν βοήθεια. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελληνική αυτή διπλωματική υπηρεσία για να έχει καλύτερα αποτελέσματα συνεργάστηκε με τα γενικά προξενεία άλλων χωρών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο Μαϊάμι. 
Μέχρι πριν λίγο καιρό, οι περισσότερες περιπτώσεις με τις οποίες είχαν να ασχοληθούν οι υπάλληλοι του γενικού προξενείου αφορούσαν τους επισκέπτες από την Ελλάδα. Τώρα, τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν Ελληνες που ήσαν πληρώματα, αξιωματικοί και επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια. Φυσικά, τα προβλήματα αυτά είναι ίδια και για πολλούς άλλους, μη Ελληνες. 

«Τους επιβάτες καταφέραμε και τους στείλαμε στον προορισμό τους, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, γιατί είχαν σταματήσει τα πάντα. Ολες οι πτήσεις πήγαιναν μέσω Λονδίνου, αλλά σταμάτησαν από εκεί προς την Ελλάδα», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο γενικός πρόξενος στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος. «Στις περιπτώσεις αυτές πιέσαμε τις εταιρείες να τους πάρουν στις πτήσεις τους και όχι να τις αναβάλλουν, ή να τους στείλουν αργότερα κ.λπ.». Αυτό τον καιρό, οι πτήσεις που επιτρέπονται από ευρωπαϊκές πόλεις προς την Ελλάδα, είναι τακτικές από Βρυξέλλες και Παρίσι και μερικές από την Ελβετία και ίσως από αλλού. 
Εκτός από τους επισκέπτες από την Ελλάδα, αντιμετώπισαν και αρκετοί αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα επαναπατρισμού, διάφοροι φοιτητές, καθώς και άτομα των οποίων τελείωσε η εργασία που είχαν αναλάβει στην Αμερική και πρέπει να φύγουν. 
«Ευτυχώς, οι επισκέπτες έχουν σπίτι να παραμείνουν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αμερική», είπε ο κ. Σπάρος. «Γίνεται αυτό, αλλά δεν είναι και εύκολο πάντα». 
Μέχρι τώρα παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 80 τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αρκετές από αυτές έχουν τακτοποιηθεί, γιατί οι ενδιαφερόμενοι βρήκαν αεροπορικά εισιτήρια και επιστρέφουν στην Ελλάδα. Οπως εξήγησε ο κ. Σπάρος, ένα ποσοστό 30-40% Ελλήνων που ήλθαν στην Αμερική ως επισκέπτες έχουν ήδη φύγει, αλλά οι υπόλοιποι δεν έχουν βρει εισιτήρια και παραμένουν εδώ. 
«Επειδή έχουν έλθει από την Ελλάδα και συνήθως είναι και μεγάλης ηλικίας, ζητούν κυρίως από το γενικό προξενείο καθοδήγηση», είπε ο κ. Σπάρος. «Οπου μπορούν τους βοηθούν τα παιδιά και οι συγγενείς τους εδώ. Αλλά, είναι αρκετοί αυτοί που είναι μεγάλοι στην ηλικία, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να ψάξουν και αποτείνονται σ' εμάς». 
Το γενικό προξενείο τους βοηθά όσο είναι δυνατόν στην υπόδειξη διαθέσιμων πτήσεων, αλλά και αυτό είναι μια κατάσταση ρευστή, γιατί υπάρχουν συνεχείς αλλαγές. 
Υπάρχουν ακόμα Ελληνες που έχουν χάσει τα διαβατήριά τους και ζητούν από το γενικό προξενείο την έκδοση νέων. Σοβαρές και δύσκολες είναι οι περιπτώσεις επισκεπτών από την Ελλάδα, που έχουν προβλήματα υγείας, ή έχουν ανάγκη από φάρμακα. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι επείγον γι' αυτούς να πάρουν τα φάρμακά τους, αλλά αδυνατούν να τα αγοράσουν εδώ, γιατί είναι πανάκριβα. 
«Κάποιοι από αυτούς που χρειάζονται φάρμακα, κατάφεραν να φύγουν, αλλά υπάρχουν άλλοι, που έχουν μείνει ακόμα», τόνισε ο κ. Σπάρος. «Στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένοι και μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αλλά εδώ, δεν μπορούν, γιατί το κόστος είναι τεράστιο». 
Ευτυχώς, όπως εξήγησε ο γενικός πρόξενος, δεν κινδύνευσε μέχρι στιγμής, κανένας από αυτούς. 
Οι περιπτώσεις με τους Ελληνες επισκέπτες, ή εργαζόμενους και επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια αποτέλεσαν τους τελευταίους μήνες το 80% της όλης εργασίας στο γενικό προξενείο της Τάμπα. Το υπόλοιπο 20% αφορά συνήθεις επείγουσες περιπτώσεις εργασίας. 
Eδώ και αρκετές εβδομάδες οι υπάλληλοι του γενικού προξενείου εργάζονται εκ περιτροπής στα γραφεία και από τα σπίτια τους. Εχει ήδη ζητηθεί, όσοι είναι άρρωστοι να αποφεύγουν να πηγαίνουν εκεί, αλλά να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά. 
Οσοι το επισκεφτούν για επείγουσες περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, δηλαδή να μην έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή, ή να μην έχουν επισκεφτεί τον τελευταίο καιρό την Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα κ.λπ. 
Οσοι, επίσης, έχουν ραντεβού από πριν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν για να ελέγξουν εάν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία τους στο γενικό προξενείο. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο, τηλεφωνικώς.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου