Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Πετρέλαια στο Κατάκολο: Τι προβληματίζει την Energean Oil




Έναρξη το Νοέμβριο του 2021 και βλέπουμε …

Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες από την Energean Oil & Gas για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο 

Η Ελληνική γραφειοκρατία και η πρωτοφανής πτώση των τιμών του πετρελαίου στην διεθνή αγορά, λόγω και της κρίσης του κορωνοιού, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την επένδυση της Energean Oil & Gas στο Κατακόλο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι να έχουμε την έναρξη της τον Νοέμβριο του 2021, ακόμη και αργότερα.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες γι’ αυτή την μεγάλη επένδυση στην Ηλεία, η εταιρία ακόμη περιμένει από το Ελληνικό Δημόσιο να δώσει την τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε επένδυση.
Να θυμίσουμε ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2019 είχε συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος και είχε δώσει θετική γνωμοδότηση και αυτή τη στιγμή η μελέτη έχει πάει στο υπουργείο και αναμένεται από αυτό να την εγκρίνει για να μπορεί να ξεκινήσει η όλη επένδυση.
Επιπρόσθετα το σχέδιο του Κατακόλου δεν μπορεί να ξεκινήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα.
Σίγουρα η πρωτοφανής πτώση στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, που έχει επηρεάσει όλες τις μεγάλες επενδύσεις στον πετρελαϊκό χώρο, επηρεάζει και την επένδυση στο Κατάκολο. Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών πετρελαίου, η συγκεκριμένη επένδυση – όπως και πολλές άλλες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς – θα ήταν ζημιογόνα, οπότε δεν θα είχε νόημα να ξεκινήσει.
Πέραν αυτοί και ακόμη και αν σήμερα το υπουργείο έδινε την τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, για να μετακινηθούν οι εξοπλισμοί, να στηθεί ένα εργοτάξιο και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και τα γεωτρύπανα στο Κατάκολο θα χρειάζονταν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, λόγω των περιορισμών που έχει επιφέρει η πανδημία.
Άλλωστε, λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων, είναι προφανές ότι ούτε καν τα στελέχη της εταιρείας δεν μπορούν να έρθουν στον Πύργο προκειμένου να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν  την επένδυση.
Αυτό που πλέον εύχονται όλοι όσοι ασχολούνται με την επένδυση, είναι να αλλάξει το περιβάλλον στην παγκόσμια αγορά: λόγω της γενικότερης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της απροθυμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν σχέδια με επίκεντρο στο πετρέλαιο, έχουν ανασταλεί όλες σχεδόν οι επενδύσεις,
Και, βεβαίως, να δοθεί η σχετική άδεια.

Η τουριστική κίνηση και το περιθώριο για την επένδυση
Όπως γράψαμε η γεώτρηση σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρίας είναι να ξεκινήσει χειμώνα για να μην διαχαραχτεί η τουριστική κίνηση, αν και πλέον λόγω κορωνοιού, δεν υπάρχει καμία τουριστική κίνηση.
Εφόσον η διοίκηση της εταιρείας λάμβανε την τελική επενδυτική απόφαση, η γεώτρηση είναι λογικό να ξεκινούσε Νοέμβριο όταν θα έχουν περιοριστεί οι ροές των κρουαζιερόπλοιων στο Κατάκολο το χειμώνα. Άρα, το πιο αισιόδοξο σενάριο τώρα και λόγω της όλης κατάστασης, είναι να ξεκινήσει η επένδυση το επόμενο φθινόπωρο, το Νοέμβριο του 2021.
Για το Κατάκολο η εταιρία έχει πάρει την άδεια εκμετάλλευσης από το 2016 και υπάρχει ένα περιθώριο 25 ετών για να αναπτυχθεί αυτή η επένδυση. Φυσικά δεν πρόκειται να τραβηχτεί η επένδυση τόσο πίσω, αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα των συνθηκών της αγοράς και φυσικά να έχει τελειώσει όλη η γραφειοκρατία, που ακόμη δυστυχώς στην Ελλάδα είναι μεγάλη «πληγή» για όλες τις επενδύσεις.
Σίγουρα αυτή η αρνητική συγκυρία έχει πάει πίσω την επένδυση. Από την εταιρεία είναι επιφυλακτικοί για το πότε θα ξεκινήσει τελικά η επένδυση, η οποία θα ήταν δυνατό να δώσει άνεση απασχόληση σε περίπου 60-70 εργαζόμενους και να δημιουργούσε έμμεση απασχόληση για περίπου άλλους 200 εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής μας. Η επένδυση, τέλος, έχει και μια ερευνητική πλευρά, η οποία αφορά τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου, εξέλιξη η οποία προφανώς θα μεγέθυνε τα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου