Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Με χειρουργικές κινήσεις η επάνοδος της Ελλάδας στην κανονικότητα


Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2020


Αποψη της Αθήνας από ψηλά την εποχή του κορωναϊού. Διακρίνεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο λόφο του Λυκαβηττού και στο βάθος ο Σαρωνικός Κόπλος. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ΑΘΗΝΑ. Με ιδιαίτερη προσοχή και με χειρουργικές κινήσεις σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην Ελλάδα την επιστροφή της χώρας στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, αρχής γενομένης από την Δευτέρα, 4 Μαϊου, μέσω της σταδιακής άρσης των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε τα βήματα να είναι προσεκτικά και να μην επιτρέψουν πισωγυρίσματα στο υγειονομικό μέτωπο, όπου η Ελλάδα κατά γενική ομολογία τουλάχιστον μέχρι στιγμής απέφυγε τα χειρότερα.
Στην όλη αυτή προσπάθεια σταδιακής άρσης των μέτρων η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει πολλά «εργαλεία»: Τα τεστ, την έγκαιρη διάγνωση, την ιχνηλάτηση, την παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, την παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας.
Στον βασικό κορμό της στρατηγικής της κυβέρνησης θα παραμείνει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ εξετάζονται ειδικά μέτρα για όσους (λ.χ. ηλικιωμένους) είναι στον περίγυρο των παιδιών.
Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών (επίκειται μάλιστα και διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ενώ οι κινήσεις συνεχώς θα επαναξιολογούνται.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι η ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 4η Μαϊου, δηλαδή η επόμενη Δευτέρα.
Οι πρώτες άρσεις
Πρώτη κίνηση, από τις 4 Μαϊου, αναμένεται να είναι η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης και κατά συνέπεια η κατάργηση αποστολής μηνύματος στο 13033. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 4 Μαΐου. Ετσι, για την Πρωτομαγιά θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με το Πάσχα.
Την ίδια ημέρα επίσης, Δευτέρα, 4 Μαϊου, θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ορισμένα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σε όλα θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η απόσταση μεταξύ των πελατών με τους υπαλλήλους.
Ακολουθεί η πλήρης λειτουργία των μέσων μεταφοράς
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία την περίοδο της καραντίνας λειτουργούσαν με το 60% του προσωπικού. Ωστόσο, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Κανείς δεν θα μπαίνει από την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου ή του τρόλεϊ, θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας του οδηγού με τους επιβάτες, όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ο αριθμός των επιβατών θα είναι σαφώς μικρότερος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Δύσκολη η νέα πραγματικότητα
Η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα δεν θα είναι εύκολη αφού, όπως είπε το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. «Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνει αποδεκτή. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε εκτενώς το Σάββατο για το εγχείρημα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που αφορά και τα σχολεία. Οπως είπε, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για χαλάρωση των μέτρων απ’ ό,τι ο Νοέμβριος ή ο Δεκέμβριος, οπότε θα «φουντώνουν» και άλλες αναπνευστικές νόσοι, πέραν του κορωνοϊού.
Θα αξιολογείται κάθε μέτρο χαλάρωσης
«Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο που δεν θα διακυβευθούν όσα μέχρι σήμερα έχουν κερδηθεί» ανέφερε, εξάλλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος σε συνέντευξή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι σταδιακή, θα γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και θα αξιολογείται ανά επτά ή δεκαπέντε μέρες.
Διευκρινίζει ότι «με πολλές από τις υποχρεωτικές συμβάσεις της καραντίνας θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για καιρό» και τονίζει ότι «κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν αλλά κάποιοι άλλοι ενδέχεται να ενταθούν, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες».
Γι’ αυτό το τελευταίο, ο κ. Λιβάνιος εξηγεί ότι «οι περιορισμοί στην είσοδο πελατών στα σούπερ μάρκετ, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την ασφαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, που αποτελούν σχεδόν το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου