Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Εκλεισε η έντυπη έκδοση του «Ορθόδοξου Παρατηρητή» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος ήταν η ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων. Παράλληλα πριν μερικές εβδομάδες απολύθηκαν τρία στελέχη του και συγκεκριμένα ο Σταύρος Παπαγερμανός, ο Δημήτρης Χρυσουλάκης ή Jim Golding και η Σούλα Ποδάρα.
Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπίσκοπος π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση προς τον «Εθνικό Κήρυκα»: «Νωρίτερα φέτος αποφασίσθηκε να μετατραπεί ‘ο Ορθόδοξος Παρατηρητής’ από έντυπη εφημερίδα σε μία αποκλειστική διαδικτυακή πηγή. Ανταποκρινόμαστε στο μεταβαλλόμενο τοπίο πώς καλύπτονται οι ειδήσεις και μεταφέρονται στους αναγνώστες. Ο νέος Παρατηρητής θα εγκαινιαστεί στις 26 Μαΐου και θα παράσχει πολύ αναγκαίες ενημερώσεις που σχετίζονται με τα κατακλυσμιαία γεγονότα της πανδημίας του COVID-19».
Ο Δρ Στράτος Σαφιολέας είναι ο κορυφαίος σύμβουλος (Senior Advisor) για τις Επικοινωνίες και εγώ ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης είμαι ο εκπρόσωπος (spokesperson) της Αρχιεπισκοπής».
Ο «Ορθόδοξος Παρατηρητής» είχε σταματήσει να εκδίδεται τακτικά κατά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Αρχιεπισκοπή επί θητείας του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου, αλλά συνέχισε αργότερα.
Η απόφαση αυτή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προφανώς εμπίπτει στα σχέδιά του για γενικό νοικοκύρεμα των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Εξ’ άλλου ήταν ευρύτατα γνωστό ότι ο «Ορθόδοξος Παρατηρητής» είχε μικρή αναγνωσιμότητα και κύρος λόγω της ανεπάρκειας της διεύθυνσης και του δημοσιογραφικού του προσωπικού.
Ο «Ορθόδοξος Παρατηρητής» κυκλοφορούσε μηνιαίως, ήταν το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εκδιδόταν σε αμφότερες τις γλώσσες, Αγγλική και Ελληνική με συνεχή και ολοένα φθίνουσα πορεία του ελληνικού του περιεχομένου.
Δημοσιευόταν σ’ αυτόν επίσημες ανακοινώσεις, εγκύκλιοι, εκκλησιαστικά έγγραφα και σωρεία φωτογραφιών βασικώς από τις δραστηριότητες του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου, ενώ κατά τη διάρκεια των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων ο «Ορθόδοξος Παρατηρητής» εξέδιδε σε καθημερινή σχεδόν βάση δισέλιδα ενημερωτικά δελτία διανθισμένα με φωτογραφίες των εργασιών της Συνέλευσης.
Πολλές φορές διεξάγονταν έρανοι δια του «Παρατηρητή» για Ανθρωπιστική Βοήθεια για την Ελλάδα ή την Κύπρο, για φυσικές καταστροφές εν Αμερική, για τη Θεολογική Σχολή, την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου στον Αγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας, τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο.
Ο «Ορθόδοξος Παρατηρητής» ιδρύθηκε το έτος 1934 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα (Σπύρου) τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην αρχή κυκλοφορούσε σε μορφή περιοδικού, ενώ με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μορφή εφημερίδας και συγκεκριμένα το έτος 1971.
Η έντυπη έκδοση στελνόταν δωρεάν στις οικίες των μελών των κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν καταβάλλει την ετήσια χρηματική τους συνδρομή προς την κοινότητά τους ώστε να λογίζονται ως «ενεργά μέλη». Αυτά τα «ενεργά μέλη» των κοινοτήτων είχαν, και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, να έχουν δικαίωμα όχι μόνο να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις και να εκλέγονται σε διάφορα σώματα και οργανώσεις της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοτικού συμβουλίου, αλλά να έχουν δικαίωμα να τελούν και μυστήρια παριστάμενοι ως ανάδοχοι σε βαπτίσεις ή ως κουμπάροι σε γάμους. Παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα εγγραφής συνδρομητών επί πληρωμή, ενώ έπαιρνε -κατά παράβαση των κανόνων περί μη κερδοσκοπικών Οργανισμών- και εμπορικές διαφημίσεις για πωλήσεις ακινήτων, ταξιδιωτικών γραφείων και έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου