Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Πόλωση και «εκρήξεις» στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Τρίτη, 28 Απριλίου, 2020
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Περιβάλλον ακραίας πόλωσης διαμορφώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει προς ψήφιση περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, εν μέσω ειδικών λόγω πανδημίας συνθηκών λειτουργίας της Βουλής, έφθασε να κάνει λόγο έως και για αντισυνταγματική εκτροπή, κατά την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή.
Ενστάσεις ή και διαφωνίες για τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή εξέφρασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τέτοιας οξύτητας κριτική ασκήθηκε επίσης μόνο από το ΜέΡΑ25. Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε μεγαλύτερη άνεση στη συζήτηση και επεξεργασία του νομοθετήματος -που υπενθυμίζεται σχεδιάστηκε να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 4-5 Μαΐου.
Η κυβερνώσα πλειοψηφία απέναντι στην κριτική υποστήριξε ότι όλα γίνονται βάσει των συμπεφωνημένων κανόνων και με πλήρη σεβασμό στην δημοκρατική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον υποκριτική τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τους τόνους ανέβασε από την πρώτη στιγμή κατακόρυφα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Σωκ. Φάμελος σημείωνε μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς είναι μια ημέρα απαξίωση Βουλής και δημοκρατικών διαδικασιών. Είναι μια ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο υπουργού και πρωθυπουργού. Όσα συμβαίνουν συνιστούν προσβολή της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Φιμώνετε τους βουλευτές. Τι συμφέροντα εξυπηρετείτε;”. Λίγο αργότερα ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος σημείωνε: “Είναι μείζον συνταγματικό το θέμα. Είναι εξωθεσμική η διαδικασία, κατά παράβαση Κανονισμού και Συντάγματος. Έχετε συναίσθηση του ατοπήματος που κάνει η πλειοψηφία της Διάσκεψης; Είστε εκτός ορίων Κανονισμού και Συντάγματος. Πρόκειται για αντιδημοκρατικό ατόπημα, μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή”.
Αρχικώς ο κ. Γ. Βλάχος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής προσπάθησε να αντικρούσει την πολεμική επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων; “Συνεδριάζουμε μετά από συνεδρίαση και σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων θα ακουστούν με άνεση χρόνου. Όλα θα γίνουν όπως πρέπει, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών”.
Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ι. Οικονόμου σχολίασε: “Είναι εντυπωσιακό το πώς με τόση ελαφρότητα και επιπολαιότητα ακούγονται τόσο σοβαρές κουβέντες. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Είμαστε εδώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής των κανόνων, βάσει απόφασης Διάσκεψης Προέδρων. Η διαδικασία είναι σύμφωνη με τους κανόνες της δημοκρατίας. Να έχετε συναίσθηση ότι καλές οι εντυπώσεις και η επικοινωνιακή αντιπολίτευσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα για τα θεσμικά ζητήματα”. Και πρόσθεσε σχολιάζοντας επισήμανση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνητικής προσπάθειας να “περάσει κάτω από το ραντάρ” της κοινωνίας, στα κρυφά, το συγκεκριμένο νομοθέτημα:
“Ατοπο, αναληθές και έξω από κάθε λογική, ότι θέλει η κυβέρνηση να περάσει “κάτω από το ραντάρ” και κρυφά το νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει απλώς να περάσει στα … ραντάρ προσοχής της κοινής γνώμης”.
Αλλά, σε υψηλούς τόνους ήρθε και η απάντηση εκ μέρος του επισπεύδοντος υπουργού Κ. Χατζηδάκη: “Ευχαριστώ το ΣΥΡΙΖΑ για το φανατισμό που τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του: Ο φανατισμός αυτός δείχνει την πολιτική υποκρισία και το είδος πολιτικής αισθητικής του κόμματος, το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές το κόμμα και ο κ. Τσίπρας”. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης “υψώνουν τη φωνή τους χωρίς να έχουν επί της ουσίας να πουν τίποτα”. Και συμπλήρωσε ότι επιθυμία του είναι “να γίνει όσο πιο εκτεταμένη συζήτηση στη Βουλή, για να αποδειχθεί η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν απλώς αγωνία να υπογραμμίσουν την πολιτική ύπαρξη τους”.
Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ οι κ. Γ. Αρβανιτίδης και Β. Κεγκέρογλου ζήτησαν να υπάρξει άνεση χρόνου σε όλες τις φάσεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
“Γελοιοποιείτε τις διαδικασίες” ανέφερε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). Διαφωνία για την ακολουθούμενη διαδικασία εξέφρασε ο κ. Β.Βιλιάρδος (Ελλ. Λύση). “Η κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με αυτό το νομοσχέδιο” σημείωσε ο κ. Κρ. Αρσένης (ΜέΡΑ25).
KAΘHMEΡINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου