Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Το ξέσπασμα του Σωτ. Τσιόδρα: Εμείς δεν έχουμε αγωνία;

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Παρασκευή, 1η Μαΐου, 2020
Στην προσπάθεια κάποιων κύκλων να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωση ο Σ. Τσιόδρας.  «Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς;» διερωτήθηκε και είπε ότι κάποιοι έχουν στόχο να προβάλουν αντιφάσεις προς τους πολίτες και «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα, που εκφράζουν αγωνία. Γιατί εμείς δεν έχουμε αγωνία; Ελπίζω ότι δεν είναι πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας», σημείωσε.
Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το οικονομικό τους μέλλον, πρόσθεσε  και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγωνία της επιτροπής των ειδικών που όπως είπε καθημερινά προσπαθεί «να έχει επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα ώστε να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στα ερωτήματα της πολιτείας». Ο κοινός στόχος είναι η προστασία όλων μας, τόνισε καθώς όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Για μια ακόμη φορά εξήγησε ότι με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία ελήφθη καθώς τα παιδιά φαίνεται να νοσούν λιγότερο από τους ενήλικες και να μεταδίδουν πιο δύσκολα τον ιό. Επίσης, επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κυρίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε ως υποχρεωτική γιατί περάσαμε όπως είπε από μια φάση απομόνωσης σε μία νέα φάση όπου όλοι θα κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς. Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία άνοιξαν συγκεκριμένα καταστήματα και όχι όλα είπε ότι δεν ήταν «το είδος αλλά ο αριθμός. Δεν  θέλαμε ένας τεράστιος όγκος εργαζομένων να έρθει σε επαφή με χιλιάδες πολίτες και για αυτό αποφασίσαμε να ανοίξει το 10% των καταστημάτων.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα τεστ ανίχνευσης
Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας για την επάρκεια των τεστ που γίνονται αλλά και αν θα συνεχίσει να γίνεται ο μοριακός έλεγχος και σε ποιες κατηγορίες πολιτών ανέφερε ότι είναι αυτονόητο πως αυτό θα γίνει σε άτομα με εμφανή συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορωνοϊό, ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη άνω των 65 ετών ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, στο προσωπικό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και σε όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, αστέγων, προσφύγων και άλλων δομών με συνθήκες συγχρωτισμού όπως οι φυλακές, τα στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος για την καλύτερη ιχνηλάτιση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Σχετικά με τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξής κατηγορίες κατά προτεραιότητα: προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων.  Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων το οποίο για μια ακόμη φορά σημείωσε ότι δεν είναι αξιόπιστο, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσεχώς μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς αλλά και στο άμεσο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία από ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι οι υγιεινομικοί. 
Τέλος ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά περιστατικά από την Κίνα και δείχνει ότι «εντός 19 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων διαπίστωσε 100% θετικότητα για αντισώματα που δείχνουν εμφάνιση ανοσίας σε όσους συμμετείχαν».
Εβδομήντα τέσσερις ασθενείς έχουν βγει από τις  ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 15 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2591, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 591 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1286 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 38 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 140 με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, εκ των οποίων οι 37 ήταν γυναίκες. Εβδομήντα τέσσερις άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έως σήμερα έχουν αναρρώσει από  κορονοϊό 1.374 Έλληνες από τους οποίους 428 έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο και 946 ανέρρωσαν στο σπίτι τους μετά από συμβουλές και οδηγίες των γιατρών τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου