Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Στην επιστολική ψήφο για τους απόδημους καταλήγει η κυβέρνηση

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2019


(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Στο μοντέλο της επιστολικής ψήφου φαίνεται πως καταλήγει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους εκατοντάδες χιλιάδες απόδημους Ελληνες ανά τον Κόσμο να ψηφίζουν στις εκλογές της γενέτειρας από τον τόπο διαμονής τους χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται προς την Ελλάδα.
Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» σε χθεσινό της εκτενές δημοσίευμα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Με βάση τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση για αναπροσαρμογή του αριθμού βουλευτών Επικρατείας στα ψηφοδέλτια, ενώ μένει να φανεί εάν το μοντέλο της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού, ενδεχομένως αποτελέσει «οδηγό» για αλλαγές και στη διαδικασία ψήφου των ετεροδημοτών εντός της επικράτειας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, η διαδικασία της επιστολικής ψήφου περιλαμβάνει εννέα σημαντικά σημεία.
Κατ’ αρχάς, το μοντέλο της επιστολικής ψήφου, που προκρίθηκε αντί της προσέλευσης των αποδήμων στις κατά τόπους πρεσβείες ή τα προξενεία, θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες του εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Κατά τις πρόχειρες εκτιμήσεις της κυβέρνησης πάνω από 300.000 πολίτες θα σπεύσουν να ταχυδρομήσουν την ψήφο τους. Προκειμένου να υπάρχει η απαιτουμένη χρονική διάρκεια για να μπορεί να εφαρμοσθεί η διαδικασία ψηφοφορίας από τους Ελληνες της Διασποράς, για τη δικαστική επικύρωση των κομματικών ψηφοδελτίων θα τεθεί ελάχιστο χρονικό όριο, 21-22 ημερών πριν από τις κάλπες.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των «Νέων», οι ενδιαφερόμενοι Ελληνες πολίτες του εξωτερικού θα πρέπει εγκαίρως πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων να δηλώσουν την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά: σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους. Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας. Εξάλλου, η διαδικασία δεν θα αφορά μόνον όσους ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν λόγω κρίσης, αλλά ακόμα και τον πολίτη που την περίοδο των εκλογών διαμένει εκτός συνόρων προσωρινά (για επαγγελματικούς σκοπούς, για παράδειγμα) και δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις εθνικές κάλπες.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή (με έδρα πιθανότατα στο Πρωτοδικείο Αθήνας). Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.
Θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.
Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας, το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin). Επίσης, θα περιλαμβάνονται τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων (στα οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας) και το λευκό, ένα από τα ψηφοδέλτια θα επιλέγει ο ψηφοφόρος προκειμένου να το ταχυδρομήσει στην Ελλάδα.
Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά ο ψηφοφόρος θα διαλέγει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμεί και δεν θα τοποθετεί σταυρό σε όνομα. Η ψήφος πηγαίνει στο κόμμα, δηλαδή.
Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους, εν ολίγοις, τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας, οδός…).
Και η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνον εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Δηλαδή, δεν θα έχει σημασία η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, αλλά το αν έχει παραληφθεί έγκαιρα. Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19:00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Υστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα «επιστρέφουν» στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου