Η Ε.Ε. απαντά στις απειλές του Ερντογάν για το προσφυγικό | tanea.grΣκληρή απάντηση στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη αν δεν πάρει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, έδωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, στέλνοντας παράλληλα προειδοποιητικά μηνύματα προς την Άγκυρα για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
«Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα», υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό και διεμήνυσε ότι «ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό».
Ειδικότερα κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Παραλήρημα Ερντογάν

Νωρίτερα ο Ερντογάν σε ένα ακόμα ξέσπασμα κατά πάντων, ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους, δηλώνοντας τα εξής: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό».

Πάνω από 5.800 πρόσφυγες τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Οι απειλές Ερντογάν υλοποιούνται ως ένα βαθμό στο Αιγαίο. Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα που παρατηρούνται από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου εκλαμβάνονται ως ένα πρώτο μέσω πίεσης της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες προκειμένου η ΕΕ να υποκύψει στον εκβιασμό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τον μήνα Αύγουστο 5813 πρόσφυγες έφτασαν και καταγράφηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Νέες απειλές

Ο κ. Ερντογάν εκτός από το θέμα των προσφύγων δεν παρέλειψε να φέρει στο προσκήνιο τις απειλές του με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία ενδέχεται να φέρει και άλλο πλοίο για γεωτρήσεις.
Σε ομιλία του προς στελέχη του κόμματός του δήλωσε πως  «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων» είπε.
Συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο, ανέφερε πως στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει αλλά κοιτάμε το τι λέμε εμείς. « Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου» , κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ για το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.