Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Του Αχιλέα Κουρεμένου

ΟΚΛΑΝΤ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη διάρκεια ενός πάρτι που γινόταν σε αποθήκη στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 33 άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη και άλλων ανθρώπων, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί μέσα στο καμένο κτίριο. Ανύπαρκτη φαίνεται πως ήταν η πυρασφάλεια στο κτίριο, ενώ οι Αρχές είχαν δεχτεί καταγγελίες στα μέσα Νοεμβρίου για την ακαταλληλότητά του.
Η πυρκαγιά ξέσπασε στην αποθήκη «Ghost Ship» στη γειτονιά Φρουτβέιλ του Οκλαντ αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ πάνω από 50 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο διώροφο κτίριο που καταλάμβανε περίπου μισό οικοδομικό τετράγωνο και στέγαζε στούντιο καλλιτεχνών, εργαστήρια, χώρους με αντίκες και έπιπλα.
Αξιωματούχοι των κομητειών του Οκλαντ και της Αλαμέντα δήλωσαν πως περιμένουν να βρουν περισσότερα θύματα μόλις η φωτιά σβήσει εντελώς και μπορέσουν να ερευνήσουν με ασφάλεια το εσωτερικό του κτιρίου.
Η αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης Τερίζα Ντελότς Ριντ δήλωσε πως η πυρκαγιά ήταν η χειρότερη σε ένα και μόνο κτίριο που έχει δει σ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της. Η δήμαρχος Λίμπι Σάαφ έκανε λόγο για μια «σκηνή καταστροφής».
Χωρίς πυρασφάλεια το κτίριο
Αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπήρχε σύστημα πυρασφάλειας στο διώροφο κτίριο και οι πυροσβέστες δεν είδαν να ενεργοποιείται κάποιος ανιχνευτής καπνού, σύμφωνα με την «Daily Mail», αλλά και μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ.
Οπως είπε στον «Ε.Κ.» η ακτιβίστρια απ’ το Οκλαντ, Καλάμιτι Μπαρούτσα, «στην αποθήκη κατοικούσαν πολλά άτομα λόγω των υψηλών ενοικίων και του gentrification στην περιοχή».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «eastbayexpress.com», τα αρχεία του Δήμου δείχνουν ότι είχαν εκφραστεί επίσημες διαμαρτυρίες ενάντια στον ιδιοκτήτη του ακινήτου λίγες ημέρες πριν, στις 14 Νοεμβρίου, οι οποίες μιλούσαν για «παράνομη εσωτερική κτιριακή κατασκευή».
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν επισκεφτεί το κτίριο εκείνη την ημερομηνία, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουν κάποια παρανομία. «Οι κάτοικοι είχαν διαμάχη με τους ιδιοκτήτες για τους πυροσβεστήρες κι άλλα ζητήματα ασφαλείας», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Μπαρούτσα. «Οι ιδιοκτήτες δεν είχαν εγκαταστήσει πυροσβεστήρες ως όφειλαν να κάνουν», πρόσθεσε.
Οι Αρχές εξέφραζαν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών ίσως αυξηθεί. Στο κτίριο βρίσκονταν πολλά άτομα από την lgbtq κοινότητα, όπως αναφέρουν πολλά Μέσα Ενημέρωσης. Φίλοι των αγνοουμένων είχαν συγκεντρωθεί σ’ ένα γειτονικό κατάστημα περιμένοντας νέα για τους αγαπημένους τους. «Δεν έχω πολλές ελπίδες», είπε μια γυναίκα, τέσσερις φίλοι της οποίας είναι μεταξύ των αγνοουμένων. «Περάσαμε τη νύχτα τηλεφωνώντας σε νοσοκομεία και ακούγοντας τη συχνότητα της Αστυνομίας».
Αρχικά επιβεβαιώθηκε πως υπήρχαν εννέα νεκροί και οι Αρχές «περιμένουν το χειρότερο», δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Ρέι Κέλι, εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας. Ο ίδιος σημείωσε αργότερα πως αδιευκρίνιστος αριθμός πτωμάτων έχει εντοπιστεί μέσα στο απανθρακωμένο κτίριο, όμως δεν έχει καταστεί δυνατό να περισυλλεγούν. Πολλά από τα θύματα είναι νέοι άνθρωποι, σύμφωνα με τις Αρχές.
Μικρά μη επανδρωμένα αεροπλάνα με εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης εστάλησαν μέσα στο καμένο κτίριο αναζητώντας ενδείξεις ζωής, αλλά δεν εντοπίσθηκε τίποτε, δήλωσε ο Κέλι.
Το πάρτι με ηλεκτρονική μουσική γινόταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, που είχε μόνο δύο εξόδους. Μια αυτοσχέδια σκάλα στο εσωτερικό, η μοναδική που υπήρχε, φαίνεται πως ήταν κατασκευασμένη από παλέτες. Η οροφή της αποθήκης κατέρρευσε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στη διάρκεια της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις Αρχές, και τμήματα του δευτέρου ορόφου υποχώρησαν και έπεσαν στον πρώτο όροφο.
Οι Αρχές είπαν πως δεν υποπτεύονται εμπρησμό, όμως ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν το κτίριο είχε ιστορικό παραβιάσεων του οικοδομικού κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου