Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Άραγε χρειάζεται η πολυλογία στα μηνύματα της ηγεσίας του κλήρου;


Χθες πήγα σαν “Χριστιανός και Ορθόδοξος...” στο ναό. Την προηγούμενη Κυριακή ο ναός είχε κοντά στα 150 άτομα, όμως χθες 32 όλοι κι όλοι και ήταν ανήμερα τα Χριστούγεννα. 
Κυριακή, ανήμερα Χριστούγεννα και 32 άτομα όλοι κι όλοι σε μία ενορία με 800 οικογένειες!
Ο ιερέας και ο καλλίφωνος ψάλτης έκαναν εξαιρετική “δουλειά” με την υμνολογία, χαιρόσουν να τους ακούς αφού σε πολλούς ναούς που έχω πάει στη Νέα Αγγλία (περιοχή Βοστώνης) πολλές φορές κλείνω τα αυτιά μου και ψιθυρίζω όσους ύμνους ξέρω απλά για να μην ακούω τα “μαργαριτάρια” της Βυζαντινής μουσικής. Χθες όμως χάρηκα πράγματι από αυτά που άκουγα χρονιάρα ημέρα.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο ιερέας μας ανακοίνωσε ότι έχει τρία μηνύματα να μας διαβάσει: Από τον τοπικό Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, ένα από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και το άλλο από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο. 
 Αμέσως άρχισαν τα μουρμουρητά από τους σχετικά λιγοστούς πιστούς. Αλλά όλοι έμειναν στις θέσεις τους παρ' ότι η ώρα ήταν κοντά στις 12 το μεσημέρι.
Να πούμε την αλήθεια ότι ο Μητροπολίτης Βοστώνης στέλνει μηνύματα στις μεγάλες γιορτές με νόημα μέσα σε 2-3 παραγράφους οπότε γνώριζα εκ των προτέρων ότι το μήνυμα θα ήταν σύντομο, όπως πράγματι ήταν σύντομο και στο θέμα.
Αλλά τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν σελίδες... και από κάποιο σημείο και μετά το εκκλησίασμα όχι μόνο έχασε το ενδιαφέρον του αλλά μερικοί έφυγαν, κάποια άλλοι έγειραν τα κεφάλια στα στασίδια και έκλεισαν τα μάτια, τώρα άκουγαν δεν άκουγαν δεν ξέρω ενώ μερικοί άλλοι στα τελευταία στασίδια έπιασαν ψιλοκουβέντα!



Πιστεύω ότι τα μηνύματα πρέπει να είναι σύντομα ή να γίνονται φωτοτυπίες να μοιράζονται στο κόσμο γιατί και αυτοί οι 32 ίσως να μην πάνε του χρόνου στο ναό την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου