Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Τόποι λατρείας και φιλανθρωπίας οι ενορίες-κοινότητες της Ομογένειας τα Χριστούγεννα

Του Θεοδώρου Καλμούκου.
Οι Ελληνορθόδοξοι ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να γιορτάσουν εκκλησιαστικά «το μέγα και παράδοξο θαύμα» της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου, με λατρευτικές εκδηλώσεις, φιλανθρωπικές δράσεις και βίωση του μυστηρίου πως «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».
Κι αυτό το μυστήριο δεν κατανοείται νοησιαρχικά κατά τρόπο θρησκευτικού συναισθηματισμού μιας ατομικής έξαρσης ή συγκινησιακού ευσεβισμού, αλλά γιορτάζεται βιωματικά στην ενορία, δηλαδή την τοπική εκκλησία, στην οποία όμως υπάρχει το όλον της αληθείας, της καθολικότητας και της ενότητας της Εκκλησίας, ως του Σώματος του Χριστού.
Είναι μέσα στην Εκκλησία που «Χριστός γεννάται» κι είναι η Εκκλησία η οποία «εν ενί στόματι και μία καρδία» Τον δοξάζει και Τον δοξολογεί. Είναι μέσα στην Εκκλησία που «σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου», κι αυτό το ζει υπαρκτικά, εμπειρικά η Εκκλησία, κι όχι θρησκευτικά με ορμέφυτα ψυχολογικής αναγκαιότητας.
Το σύντομο ιχνηλάτημα που επιδιώξαμε ανάμεσα σε μερικές ενορίες-κοινότητές μας είναι ενδεικτικό της δυναμικής της ενορίας ως τοπικής εκκλησίας, στην οποία το πλήρωμα των πιστών συναθροίζεται εν αγάπη, εν πίστει ορθή και λαχτάρα συμμετοχής στο Δείπνο του Χριστού, που είναι η Ευχαριστία.
Το προσκλητήριο το απευθύνει ο Ιδιος ο Χριστός με το «λάβετε φάγατε» και «πίετε εξ’ αυτού πάντες». Ναι πάντες, διότι η Εκκλησία δεν είναι μία κάστα καθαρών και αναμάρτητων γιατί οι αμαρτωλοί θα μέναμε απ’ έξω. Ηταν αρκετό αυτό «το πάντες» για να τους χωρέσει όλους. Αλλωστε για όλους μας Ενανθρώπισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου