Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

Τόποι λατρείας και φιλανθρωπίας οι ενορίες-κοινότητες της Ομογένειας τα Χριστούγεννα

Του Θεοδώρου Καλμούκου.
Οι Ελληνορθόδοξοι ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να γιορτάσουν εκκλησιαστικά «το μέγα και παράδοξο θαύμα» της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου, με λατρευτικές εκδηλώσεις, φιλανθρωπικές δράσεις και βίωση του μυστηρίου πως «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».
Κι αυτό το μυστήριο δεν κατανοείται νοησιαρχικά κατά τρόπο θρησκευτικού συναισθηματισμού μιας ατομικής έξαρσης ή συγκινησιακού ευσεβισμού, αλλά γιορτάζεται βιωματικά στην ενορία, δηλαδή την τοπική εκκλησία, στην οποία όμως υπάρχει το όλον της αληθείας, της καθολικότητας και της ενότητας της Εκκλησίας, ως του Σώματος του Χριστού.
Είναι μέσα στην Εκκλησία που «Χριστός γεννάται» κι είναι η Εκκλησία η οποία «εν ενί στόματι και μία καρδία» Τον δοξάζει και Τον δοξολογεί. Είναι μέσα στην Εκκλησία που «σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ Παρθένου», κι αυτό το ζει υπαρκτικά, εμπειρικά η Εκκλησία, κι όχι θρησκευτικά με ορμέφυτα ψυχολογικής αναγκαιότητας.
Το σύντομο ιχνηλάτημα που επιδιώξαμε ανάμεσα σε μερικές ενορίες-κοινότητές μας είναι ενδεικτικό της δυναμικής της ενορίας ως τοπικής εκκλησίας, στην οποία το πλήρωμα των πιστών συναθροίζεται εν αγάπη, εν πίστει ορθή και λαχτάρα συμμετοχής στο Δείπνο του Χριστού, που είναι η Ευχαριστία.
Το προσκλητήριο το απευθύνει ο Ιδιος ο Χριστός με το «λάβετε φάγατε» και «πίετε εξ’ αυτού πάντες». Ναι πάντες, διότι η Εκκλησία δεν είναι μία κάστα καθαρών και αναμάρτητων γιατί οι αμαρτωλοί θα μέναμε απ’ έξω. Ηταν αρκετό αυτό «το πάντες» για να τους χωρέσει όλους. Αλλωστε για όλους μας Ενανθρώπισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου