Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Η σέξι δήμαρχος της Ρώμης και ο Μπέπε Γκρίλο στον... χορό των σκανδάλων

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου, 2016ΑΠΑΝΩΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων που έκανε πυλώνες του την «ειλικρίνεια» και τη «διαφάνεια», και ελπίζει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ιταλία εν μέσω πολιτικού χάους, δέχεται απανωτά πλήγματα από ένα και μόνο στέλεχός του, το οποίο έχει πρωτοστατήσει στη «σταυροφορία» κατά της διαφθοράς.


Η όμορφη δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, έχει βάλει σε μπελάδες το αντισυστημικό και ευρωσκεπτικιστικό M5S και τον ίδιο τον αρχηγό του Μπέπε Γκρίλο, καθώς βλέπει τους συνεργάτες της τον έναν μετά τον άλλον είτε να εμπλέκονται σε σκάνδαλα είτε να απειλούν ότι θα βγάλουν τα «άπλυτά» της στη φόρα. Τα χαστούκια είναι τόσο ισχυρά που ο Γκρίλο αναγκάστηκε να «επιπλήξει» το στέλεχος του κόμματός του με το υψηλότερο δημόσιο αξίωμα και να την υποχρεώσει να περνά κάθε διορισμό στελέχους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Η Βιρτζίνια Ράτζι ξεκίνησε τη θητεία της στη δημαρχία της Ρώμης ως το πιο λαμπρό... αστέρι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, για να καταλήξει σε... βαρίδι.  Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που έπληξε το περιβάλλον των στενών συνεργατών της Ράτζι είναι η σύλληψη την περασμένη εβδομάδα του Ραφαέλε Μάρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «Ρασπούτιν» της δημάρχου Ρώμης.
Κατά του Μάρα, υπεύθυνου προσωπικού του Δήμου Ρώμης, έχει ξεκινήσει έρευνα σε σχέση με κάποιες συμφωνίες ακινήτων που χρονολογούνται από το 2013.
Ο συνεργάτης της Ράτζι κατηγορείται ότι αγόρασε ακίνητα, τα οποία ανήκαν σε ιδρύματα πρόνοιας, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που κρίθηκαν ύποπτες από τη Δικαιοσύνη, ενώ οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προκύψουν στο μέλλον και νέες αξιόποινες πράξεις. «Κάναμε λάθος, εμπιστευθήκαμε τον υπεύθυνο προσωπικού του δήμου, Ραφαέλε Μάρα, αλλά τραβάμε μπροστά» απολογήθηκε η 38χρονη δήμαρχος, παίρνοντας αποστάσεις από το πρόσωπό του και διευκρινίζοντας πως «ήταν ένας από τους χιλιάδες υπαλλήλους του δήμου και όχι το δεξί της χέρι».
«Λυπάμαι για τους Ρωμαίους και τον Μπέπε Γκρίλο, που εξέφραζαν κάποια ανησυχία για εκείνον» ανέφερε και το μπλογκ του M5S που υπερασπίστηκε τη δήμαρχο.
Πάντως η απόφαση της Ράτζι να διορίσει τον Μάρα στον δήμο αποτελούσε επί μήνες αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς προηγουμένως εργαζόταν για τον δεξιό πρώην δήμαρχο Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από πολυάριθμες έρευνες για διαφθορά.
Πάνω, η Ράτζι με τον Μπέπε Γκρίλο, τον καιρό που απολάμβανε την πλήρη στήριξή του, και με τον Πάπα Φραγκίσκο. Κάτω, ο «Ρασπούτιν» της δημάρχου, Ραφαέλε Μάρα, και η «πέτρα του σκανδάλου» των διορισμών, Πάολα Μουράρο.
Πάνω, η Ράτζι με τον Μπέπε Γκρίλο, τον καιρό που απολάμβανε την πλήρη στήριξή του, και με τον Πάπα Φραγκίσκο. Κάτω, ο «Ρασπούτιν» της δημάρχου, Ραφαέλε Μάρα, και η «πέτρα του σκανδάλου» των διορισμών,
Εκβιασμός
Μάλιστα η υπόθεση μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη Ράτζι, αφού πριν από μερικές ημέρες ο διευθυντής της νομικής υπηρεσίας του δήμου ανέφερε ότι ο Μάρα εκβιάζει τη νέα δήμαρχο και ότι επαναλαμβάνει συχνά πως ξέρει «τα πάντα γι’ αυτούς» και πως «αργά ή γρήγορα» θα μιλήσει δημοσίως.
Απειλές φέρεται να έχει δεχθεί και από την πρώην προσωπάρχη του δήμου, Κάρλα Ραϊνέρι, η οποία παραιτήθηκε τον Αύγουστο κατόπιν αντιπαράθεσής της με τη Βιρτζίνια Ράτζι, ωστόσο η ίδια η δήμαρχος διαψεύδει και τις δύο περιπτώσεις.
Αυτό που υποστηρίζει η Ραϊνέρι είναι ότι ο Μάρα αλλά και ακόμα ένα πρόσωπο, ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Σαλβατόρε Ρόμεο, είχαν κάνει μια «συμφωνία» με τη Ράτζι, πολύ πριν αυτή εκλεγεί δήμαρχος, και ότι είναι πιθανό να γίνουν αποκαλύψεις που θα τη βλάψουν πολύ περισσότερο.
«Ο Μάρα και ο Ρόμεο έφεραν στη Ράτζι πολλές ψήφους και στη συνέχεια άρχισαν να παίρνουν τα ανταλλάγματα, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις» ισχυρίστηκε η Ραϊνέρι και πρόσθεσε ότι ο Μάρα πριν από τη σύλληψή του «συμπεριφερόταν σαν να ήταν δήμαρχος».
Η σέξι δήμαρχος της Ρώμης και ο Μπέπε Γκρίλο στον... χορό των σκανδάλων
ΑΠΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ, ΒΑΡΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ
Η απίθανη γκάφα με τον Πάπα και η παραίτηση που «άναψε φωτιές»
Πριν από δύο εβδομάδες σε δικαστικές περιπέτειες ενεπλάκη ακόμα ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο που διόρισε η νέα δήμαρχος. Η Πάολα Μουράρο, η οποία επρόκειτο να τεθεί επικεφαλής της υπηρεσίας συλλογής σκουπιδιών της Ρώμης, παραιτήθηκε αφότου ειδοποιήθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι βρίσκεται υπό έρευνα για προηγούμενο έργο της ως σύμβουλος για την εταιρεία συλλογής σκουπιδιών της ιταλικής πρωτεύουσας. Και σε αυτήν την περίπτωση η Ράτζι υπερασπιζόταν επί μήνες τον αμφιλεγόμενο διορισμό της Μουράρο, λέγοντας ότι τα ερωτηματικά για τη μέχρι τώρα δουλειά της ήταν πολιτική συκοφαντία με στόχο την αποδυνάμωση της ίδιας της δημάρχου. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο «πονάει» τη Ράτζι και για έναν παραπάνω λόγο, καθώς η νέα δήμαρχος είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επαναφέρει την καθαριότητα στους δρόμους της πρωτεύουσας, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια.
Παράλληλα, πλήγμα για τη δήμαρχο και το κόμμα ήταν και η αποκάλυψη ότι η Αστυνομία της Ρώμης κατέσχεσε έγγραφα από το δημαρχείο, στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές διορισμών της Βιρτζίνια Ράτζι.
Σημειώνεται ότι η νέα δήμαρχος μόλις αυτές τις ημέρες καταφέρνει να διορίσει και τους τελευταίους συνεργάτες της σε θέσεις-κλειδιά και ο Γκρίλο της έχει επισημάνει πως μετά τη σύλληψη του Μάρα «οι σημαντικές αποφάσεις, όπως ο διορισμός στελεχών στον δήμο», θα πρέπει να έχουν την ομόφωνη γνώμη του κόμματος.
Η σέξι δήμαρχος της Ρώμης και ο Μπέπε Γκρίλο στον... χορό των σκανδάλων
Και με το ένα στέλεχος μετά το άλλο να μπαίνει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, το ερώτημα τώρα για το κόμμα του Γκρίλο, που ζητά πρόωρες εκλογές, είναι αν θα μπορέσει να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα και ότι είναι ικανό να διαχειριστεί μια χώρα σε βαθιά κρίση.
«Ερασιτεχνισμός»
«Η πρόκληση για το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι να δείξει ότι είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική και φυσικά η Ρώμη αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία γι’ αυτό. Ακόμα και αν καθυστερήσει η διεξαγωγή των δικών ?εξάλλου όλες οι υποθέσεις είναι προς το παρόν έρευνες?, όλα αυτά τα συμβάντα μαζεμένα δίνουν την εντύπωση έλλειψης εμπειρίας και ερασιτεχνισμού και ανικανότητας επιλογής των σωστών ανθρώπων για να σε βοηθήσουν ως μέλη της κυβέρνησής σου» σχολίασε ο Βιντσέντζο Σκαρπέτα, κορυφαίος σύμβουλος πολιτικής του θινκ-τανκ «Open Europe».
Εκτός από τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις έρευνες που περικυκλώνουν τη Ράτζι, σαρκαστικά σχόλια στον ιταλικό Τύπο προκάλεσε πριν από μία εβδομάδα ένα tweet της νέας δημάρχου.
«Μεγάλη συγκίνηση, ευχαριστώ Ποντίφικα» έγραψε η Ράτζι δημοσιεύοντας μια ευχαριστήρια επιστολή του Πάπα για τη συμμετοχή της σε διεθνή συνάντηση δημάρχων για τα προβλήματα των μεταναστών. Ωστόσο ο Πάπας Φραγκίσκος είχε στείλει ακριβώς το ίδιο γράμμα σε όλους τους δημάρχους που συμμετείχαν στη συνάντηση και αν και μερικοί εκ των οποίων επίσης δημοσίευσαν το γράμμα, δεν είχαν προσωποποιήσει την απάντηση.
Από δυνατό χαρτί του Γκρίλο η Ράτζι έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε «βαρίδι» για το κόμμα.
Η πρώην δικηγόρος και μητέρα ενός επτάχρονου γιου ήρθε σε επαφή με το κόμμα του Ιταλού κωμικού το 2011 μέσω του άνδρα της Αντρέα Σεβερίνι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κόμματος και διευθυντής ραδιοφώνου. Η προεκλογική καμπάνια της Ράτζι, η οποία κέρδισε με ποσοστό 67% στις πρόωρες κάλπες τον περασμένο Ιούνιο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ιγκνάθιο Μαρίνο, επικεντρώθηκε στα μακροχρόνια προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, από την υποδομή έως τη διαφθορά.
Η Ράτζι, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος και η νεότερη σε ηλικία της «αιώνιας πόλης», υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η στέγαση,
η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων και να βελτιώσει την αισθητική του δημαρχείου.
Η σέξι δήμαρχος της Ρώμης και ο Μπέπε Γκρίλο στον... χορό των σκανδάλων
Η νέα δήμαρχος, στην οποία προσάπτουν έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, είναι αντίθετη στην υποψηφιότητα της Ρώμης να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με το επιχείρημα πως η πόλη διανύει μια «ευαίσθητη περίοδο», υπογραμμίζοντας τα ελλείμματα των διοργανωτριών πόλεων των Αγώνων.
ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ‘ΟΧΙ’
«Με χρέη 13 δισεκατομμυρίων ευρώ η Ρώμη δεν αντέχει να αποκτήσει και άλλα χρέη για να χτίσει εκκλησίες στην έρημο, το ''όχι'' μου είναι ξεκάθαρο» ανέφερε τον Ιούνιο η Βιρτζίνια Ράτζι σχετικά με το σενάριο να διοργανωθούν στην πόλη της οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου